úterý 17. listopadu 2020

Oreo cheesecake

Oreo cheesecake

Cheesecake musí pomalu a důkladně chladnout, proto ho upečeme den před plánovaným podáváním.


Rozpis pro kulatou formu s otvíracím pantem o průměru 23 až 24 centimetrů.


Sušenkový korpus

  • 280 g oblíbených sušenek, např. Bebe, Lotus, Esíčka, Club...
  • 140 g másla
  • malý kousek studeného másla na vymazání formy 


Sýrová náplň

  • 700 g Lučiny se smetanou bez příchutě
  • 300 g cukru moučky
  • 200 g 15% zakysané smetany
  • 8 ks Oreo sušenek
  • 3 celá vejce a 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce čerstvé šťávy z pomeranče
  • 2 polévkové lžíce pomerančové kůry
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • cca 1 cm vanilkové pasty nebo 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu


Na zdobení

  • 100 g bílé čokolády
  • 70 ml 33% smetany (50 +20)
  • 25 g tmavé čokolády (může být i na vaření)
  • 15 g másla
  • 6 - 12 ks Oreo sušenek


Jak na to  

- rozdrcené sušenky pro korpus smíchat s rozpuštěným máslem, upěchovat do formy
- 10 minut péct při 180 °C, nechat vychladnout
- Lučinu smíchat s cukrem moučkou, solí, vanilkovým extraktem, šťávou a kůrou z citronu a zakysanou smetanou
- po jednom zapracovat vejce
- vmíchat na kousky rozkrájené sušenky Oreo, nalít na vychladlý korpus
- péct 5 minut při 180 °C a 40 minut při 150 °C
- vypnout, po 15 minutách pootevřít dvířka, nechat 2 až 3 hodiny chladnout v troubě
- nechat stát na lince do úplného vychladnutí, dát na několik hodin do lednice
- vyndat z lednice a dozdobit čokoládovou polevou a Oreo sušenkami
.

Cheesecake se připravuje v nekonečném množství variant chutí, barev i použitých surovin, pečený i nepečený. 
Tentokrát ten úplně základní recept na pečený cheesecake připravíme s Lučinou a Oreo sušenkami.

  
Sušenkový korpus

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Dno a boky formy lehce vymažeme kouskem studeného másla.
Na mírném plameni rozpustíme máslo na korpus.
Odstavíme.

Sušenky pro korpus rozdrobíme na velice malé kousky.
Ideálně pomocí sekáčku nebo mixéru. Nebo je nasypeme do sáčku, pevně ho uzavřeme a válečkem sušenky rozdrtíme.
Sušenkovou drť nasypeme do mísy, smícháme ji se zchladlým rozpuštěným máslem.
Směs důkladně prohněteme.
Nandáme ji do formy, obrácenou polévkovou lžící nebo dnem malého hrnku ji dobře upěchujeme.

Na 10 minut dáme zapéct do rozehřáté trouby.
Vyndáme, necháme zchladnout.

Troubu nevypínáme!


Sýrová náplň

  • Důkladně omyjeme pomeranč, nastrouháme 2 polévkové lžíce kůry.
  • Z rozkrojeného pomeranče vymačkáme šťávu, také zhruba 2 lžíce.
    Osm Oreo sušenek ostrým nožem rozkrájíme na větší kousky.

  • V míse dohladka rozmícháme Lučinu s prosátým cukrem moučkou a solí.
  • Vmícháme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt nebo pastu, šťávu a kůru z pomeranče.
    Nyní přidáváme postupně po jednom vejce a žloutek.
    Promícháváme, aby byla směs hladká, ale pracujeme opatrně, abychom do krému dostali co nejméně vzduchu.
    Přidáme vždy jen jedno vejce, dobře ho rozmícháme a pak teprve přidáme další.
    Žloutek můžeme přidat zároveň s jedním celým vejcem.
  • Na závěr směs jemně promícháme s kousky sušenek.
  • Náplň nalijeme do formy na zchladlý sušenkový korpus.
    S formou mírně zatřeseme a 4 až 5 minut ji necháme stát.
    Uvolní se vzduchové bubliny, ty by mohly způsobit popraskání povrchu při pečení.




 
Pečení

Aby povrch cheesecaku nepopraskal, je fajn ho péct ve vlhkém prostředí. 
Ideálním způsobem jak toho dosáhnout, je zvenku pečlivě obalit formu do 2 vrstev alobalu a takto zabalenou ji posadit do hlubšího pekáče, do kterého nalijeme zhruba do výšky jedné třetiny formy horkou vodu.
Nebo do trouby vedle formy umístíme hrnek s přibližně 300 mililitry vroucí vody.
Nebo pečeme bez těchto opatření, pak ale po zhruba 10 minutách chladnutí v troubě zkontrolujeme, jestli je kraj po celém obvodu odtažený od formy. Pokud není, opatrně ho uvolníme příborovým nožem a cheesecake vrátíme chladnout do vypnuté trouby.
Já volím možnost s hrnkem s vroucí vodou umístěným vedle formy.
Dáme péct.

  • Po 5 minutách teplotu snížíme na 150 °C.
  • Pečeme dalších 35 až 40 minut, nyní by měl být cheesecake skoro hotový.
    Okraje by se měly velice lehce odtahovat od stěn formy, střed cheesecaku není ještě zcela pevný, má třaslavou konzistenci podobnou pudingu nebo želé.

  • Troubu vypneme, ale ještě 15 minut ji neotvíráme.
  • Po těchto 15 minutách lehce pootevřeme dvířka, zajistíme je proti zavření třeba dřevěnou vařečkou.
    Cheesecake necháme 2 až 3 hodiny pomalu chladnout v pootevřené troubě.
    Opravdu tak dlouho, není to překlep!

  • Cheesecake vyndáme z trouby, necháme ho ve formě zcela vychladnout.
  • Po vychladnutí ho zakryjeme alobalem nebo fólií a dáme na několik hodin, ideálně na noc do lednice.

V průběhu pečení troubu neotvíráme!
Hrozilo by popraskání povrchu cheesecaku.


Poleva

Obě polevy připravíme ve vodní lázni.
  • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
  • Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
  • Sporák zapneme na mírný stupeň.
  • Do horního hrnce dáme 50 mililitrů smetany, 15 gramů másla a nalámanou bílou čokoládu.
  • Promícháváme, dokud není vše krásně spojené v hladkou lesklou hmotu.
  • Odstavíme, necháme mírně zchladnout. 

Zároveň stejným způsobem ve vodní lázni v malých hrncích (ideální jsou třeba plecháčky), připravíme tmavou čokoládu s 20 mililitry smetany.

  • Cheesecake vyndáme z lednice.
  • Otevřeme pant a sundáme boční stěnu formy.
    Na povrch rozetřeme polevu z bílé čokolády, tmavou polevou do ní uděláme nepravidelné kaňky.
    Párátkem, špejlí nebo nožem je v bílém podkladu roztahujeme.

  • Po obvodu do ještě měkké polevy umístíme Oreo sušenky.
  • Celé nebo půlky.
    Cheesecake na chvíli odložíme do lednice, aby poleva zcela zatuhla.

Při servírování půjde cheesecake dobře krájet, pokud nůž před každým zaříznutím nahřejeme v horké vodě a poté ho do sucha otřeme.






TIP!  Pro obměnu můžeme zvolit jinou závěrečnou úpravu cheesecaku. 
  • Cheesecake potřít krémem připraveným smícháním 200 gramů zakysané smetany s jednou polévkovou lžící cukru moučky, pár kapkami vanilkového extraktu a jedné čajové lžičky šťávy z pomeranče. 
  • Povrch pak můžeme posypat rozdrobenými sušenkami nebo kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.
  • Další variantou je potřít cheesecake čokoládovou ganache. Ve vodní lázní rozpustíme 200 gramů kvalitní čokolády společně se 110 gramy smetany ke šlehání. Po částečném zchladnutí povrch studeného cheesecaku potřeme. Můžeme ho posypat rozdrobenými sušenkami nebo kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.

TIP!
  Sušenky můžeme použít i celozrnné i s příchutí. Třeba karamelové, kakaové, mandlové... Prostě jakékoliv, které máte oblíbené.

TIP!
  Na krájení porcí použijeme nůž, který nejdříve namočíme v horké vodě, poté ho otřeme do sucha. Cheesecake se na nůž nebude lepit. Nůž namáčíme před každým zakrojením!

TIP!
  Sýrovou náplň můžeme zpracovat i v robotu.
Zapneme ho na co nejnižší stupeň otáček, hmota by neměla být našlehaná, mělo by v ní být co nejméně vzduchu, aby dort při pečení nepopraskal.
Je to ale vcelku zbytečné, ručně ji promícháme velice snadno.

TIP! 
Náplň můžeme ochutit čokoládou, 150 až 200 gramů kvalitní 60 až 75% čokolády rozpustíme ve vodní lázni. Po zchladnutí ji smícháme se sýrovou náplní.

TIP!  K pravému americkému cheesecaku patří náplň připravená z jemného sýru Philadelphie.
Nicméně, kromě Lučiny ho můžeme zcela nebo částečně nahradit a použít tvaroh nebo Mascarpone nebo Ricottu, cottage... 
 
TIP!  Tady jsou další moc dobré recepty na Nutellový nepečený cheesecake a Vanilkový s jahodovou pěnou.
Pro další inspiraci mrkněte sem.

TIP!  Česká varianta s pomazánkovým máslem je velice rozšířená a také moc dobrá. V receptech je jako nepečený tvarohovosmetanový dort.



Žádné komentáře:

Okomentovat