čtvrtek 3. července 2014

Vanilkový cheesecake s ovocnou pěnou

Vanilkový cheesecake s Mascarpone a jahodovou pěnou



 
Rozpis na kulatou formu s pantem o průměru 26 centimetrů.

Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 175 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 3 polévkové lžíce mandlového likéru Amaretto

Sýrová vrstva
  • 500 g Mascarpone
  • 130 g cukru krupice
  • 140 ml 31% smetany 
  • 30 g hladké mouky
  • 3 celá vejce
  • 1 žloutek
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 2 polévkové lžíce vanilkového extraktu

Jahodová (ovocná) pěna
  • 500 g jahod (nebo malin, borůvek, višní...)
  • 100 g cukru 
  • 20 g želatiny
  • 600 ml smetany ke šlehání (minimálně 31%)

 Jak na to  

- prosetou mouku smíchat se solí a cukrem, přidat žloutky, máslo a Amaretto, zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- těstem pokrýt formu, vidličkou propíchat, péct 12 - 14 minut, nechat ve formě, dát zchladnout
- smíchat mouku s cukrem a kůrou, dohladka promíchat s Mascarpone, vmíchat smetanu a extrakt, po jednom dobře zapracovat vejce
- nalít na zchladlý korpus, do trouby postavit hrnek s vodou, péct 50 minut při 170 °C, vypnout, nechat 15 minut v zavřené troubě, pak pootevřít a nechat ještě 1 - 2 hodiny ve vypnuté troubě
- vyndat z trouby, nechat ve formě vychladnout
- rozmačkat jahody, smíchat s cukrem, minutu povařit, podle návodu smíchat s želatinou, nechat vychladnout
- smetanu ušlehat do polotuha, smíchat s vychladlými jahodami, rovnoměrně rozetřít
- několik hodin nechat v chladu ztuhnout
.

Výborný, voňavý a málo pracný, ale z důvodu přestávek na chladnutí a tuhnutí trochu náročnější na čas. Určitě ho připravíme den před plánovaným podáváním.


Nezapomeneme včas vyndat máslo z lednice, aby bylo povolené a dobře se s ním pracovalo!

Připravíme těsto.
Do mísy prosejeme mouku, smícháme s cukrem a solí. Přidáme změklé máslo, žloutky a Amaretto. Důkladně rukou zpracujeme hladké těsto.
Zabalíme do fólie a na 30 minut odložíme do lednice. 




Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Formu nemusíme vymazávat!
Těsto po částech rozprostřeme na dno a stěny formy. Nejdříve prsty, pak uhladíme malým válečkem nebo sklenicí ve tvaru válce.
Boky formy pokryjeme až k hornímu okraji.



Těsto na pár místech jemně propíchneme vidličkou.  
Zabráníme tím vyboulení při pečení.
Dáme péct. Bude stačit chvilka, zhruba 12 minut. Korpus pěkně zezlátne.
Vyndáme z trouby, necháme ve formě vychladnout.
Pokud by se těsto při pečení i přes propíchání vidličkou přeci jen někde vyboulilo, ihned po vytažení z trouby přejedeme mírným tlakem válečkem přes bouli.



Troubu nevypínáme, pouze snížíme teplotu na 170 °C.

Připravíme sýrovou vrstvu z Mascarpone.
V míse nejdříve promícháme cukr s moukou a kůrou z dobře omytého citronu. Přidáme Mascarpone a stěrkou nebo vařečkou zpracujeme dohladka. Vmícháme smetanu a vanilkový extrakt.
Na konec po jednom přidáváme vejce a žloutek.
Teprve až když je jedno důkladně spojené se sýrovou hmotou, přidáme další.



Do trouby dáme hrnek s horkou vodou.
Vlhčí prostředí zabrání popraskání povrchu při pečení.
Směs nalijeme na zchladlý korpus a dáme péct.
50 minut si trouby nebudeme všímat, hlavně nebudeme otvírat dvířka, aby povrch nepopraskal.
Po 50 minutách troubu vypneme, ale neotvíráme! Ještě 15 minut necháme ve vypnuté zavřené troubě.
Po této době dvířka jen pootevřeme, zajistíme je proti zavření, třeba dřevěnou vařečkou. Hodinu až dvě necháme chladnout.
Vyndáme, stále necháme ve formě.



Po úplném vychladnutí připravíme finální vrstvu, která už bude nepečená.
Pečlivě přečteme návod na sáčku se želatinou, některá se musí předem namočit ve studené vodě.
V hrnku rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory jahody, smícháme s cukrem. Na mírném plameni minutu povaříme. Odstavíme, vmícháme želatinu, necháme chladnout.



Vychlazené smetany nalijeme do mísy, elektrickým ručním šlehačem vyšleháme do polotuha.
Konzistence by měla připomínat hustý jogurt.
Tak za 10 - 12 minut bude hotovo. Doba šlehání je hodně odvislá od zvolených otáček.
Po částech, tak na 3x, vmícháme do ušlehané smetany jahodovou směs, dobře promícháme.
Rozetřeme na vychladlou sýrovou vrstvu.
Formou lehce zatřeseme, aby se povrch vyrovnal dohladka.



A teď už se jen obrnit trpělivostí, protože cheesecake, respektive jeho finální vrstva, jahodová pěna se želatinou, musí několik hodin v lednici tuhnout.






 Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Hmm tak tohle vypadá moooc zajímavě, krásný dort :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :). Je vynikajicí, akorát vyžaduje trochu víc času, jinak jsou všechny kroky velice jednoduché.

      Vymazat