neděle 30. listopadu 2014

Kynutý mřížkový koláč s ovocem a zakysanou smetanou

Kynutý mřížkový koláč se švestkami a zakysanou smetanou



Rozpis je na plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.

Těsto
  • 380 g polohrubé mouky
  • 180 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 55 g másla (45 + 10)
  • 30 g droždí
  • 45 g cukru krupice
  • 1 kávová lžička soli

Na potření
  • 380 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
  • 80 g cukru moučky
  • 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr nebo zrníčka z vanilkového lusku)
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce rumu
  • kůra z citronu

Ovoce
  • 20 - 25 švestek nebo jiného ovoce


Jak na to  

- v prosáté mouce udělat důlek, nalít vlažné mléko, osladit, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- přidat žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, sůl, zpracovat těsto, prohníst, nechat vykynout
- smíchat zakysanou smetanu s cukrem, žloutky, rumem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem
- ze 2/3 nakynutého těsta vyválet obdélník velký jako plech, přenést na máslem pomazaný plech
- potřít připravenou zakysanou smetanou, poklást ovocem
- ze zbývajicí třetiny udělat mřížku
- péct 25 - 30 minut při 180 °C dozlatova
- po vyndání z trouby potřít mřížku a kraje rozpuštěným máslem
.

Na mírném ohni necháme rozpustit 45 g másla, odstavíme.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu, všechny ostatní suroviny by měly mít teplotu pokojovou!
Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, nasypeme cukr, nalijeme vlažné mléko. Nemícháme!
Do mléka rozdrobíme droždí, 8 - 10 minut necháme vzejít kvásek.
Přidáme žloutky, osolíme, nalijeme rozpuštěné vlažné máslo.



Nejdříve dobře zpracujeme vařečkou v míse, pak přendáme na pracovní desku a hněteme, hněteme, hněteme.
Těsto dlaní promáčkneme, pootočíme, přehneme. Opět promáčkneme, pootočíme, přehneme a tak stále dokola, klidně i 10 minut! 
Jakmile se těsto přestane lepit na ruce a podložku, bude dobře propracované, přendáme do mísy.
Lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou, necháme v pokojové teplotě kynout.
Po 40 - 50 minutách zdvojnásobí objem.



Na potření smícháme zakysanou smetanu s cukrem, žloutky a rumem. Vmícháme nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
Strouháme pouze vrchní žlutou část kůry, bílá je nahořklá!
Pro vůni přidáme 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo vsypeme 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru.
Pokud máme vanilkový lusk, rozřízneme a z půlky tupou stranou nože seškrábneme zrníčka. Zbytek lusku i druhou půlku dáme do sklenice s cukrem nebo do lahvičky s vanilkovým extraktem.


Švestky opláchneme a osušíme. Po obvodu nařízneme, odstraníme pecku.
Rozevřenou švestku můžeme na krajích naříznout do vějířku.
Koláč bude výborný i s meruňkami, rebarborou, višněmi ...



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Rozehřejeme 10 gramů másla, potřeme plech, zbytek odložíme na potření upečeného koláče.
Z nakynutého těsta oddělíme 1/3 (přibližně 230 gramů) na mřížku, dáme stranou.
Zbývajicí 2/3 jemně, bez použití velkého tlaku rozválíme na obdélník, přeneseme na plech.
Těsto namotáme na váleček, přeneseme nad plech, rozvineme.
Rozetřeme směs ze zakysané smetany, poklademe švestkami.
Odloženou třetinu těsta lehce rozválíme, rádýlkem nakrájíme na proužky a urovnáme na švestky do mřížky.
Můžeme pořídit speciální váleček na mřížku



Dáme péct, za 25 - 30 minut bude dozlatova upečeno.
Ihned po vytažení potřeme kraje koláče a mřížku rozpuštěným máslem.




 Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Ten ale je !!!! Úplně se mi sbíhají sliny :-) A já jsem si vždycky říkala, jak se dělá ta mřížka, že se tak povede :D díky za super tip na váleček, vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Je to bezvadná věc a stojí pár korun. Určitě doporučuju pořídit!

      Vymazat