pátek 4. prosince 2015

Vánoční cukroví - slepované tyčky

Slepované tyčky z lineckého těsta s vařenými žloutky - banánky

Péct ideálně 2 - 3 týdny před Štědrým dnem.


Rozpis na cca 30 kusů.

Těsto
  • 2 uvařené žloutky
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučky
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 kávová lžička nastrouhané kůry z citronu

Náplň
  • marmeláda

Poleva
  • 75 g čokolády na vaření
  • 3 polévkové lžíce mléka

Jak na to  

- rozmíchat mouku s cukry, citronovou kůrou, přidat máslo a jemně nastrouhané vařené žloutky
- zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
- pomocí strojku na maso a spec. tvořítka odřezávat cca 4cm kousky, dávat na nevymazaný plech
- péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění
- vždy 2 kusy spojit marmeládou, jeden nebo oba konce namočit/potřít čokoládovou polevou
.




Máslo vyndáme z lednice, aby nebylo příliš ztuhlé.
Vejce vaříme 9 minut v osolené vodě. Zchladíme, oloupeme, bílek po obvodu nařízneme, vyndáme žloutky.
Do mísy prosejeme mouku i moučkový cukr, smícháme s vanilkovým cukrem a nastrouhanou kůrou z citronu.
Na jemné straně struhadla nastrouháme žloutky, přidáme máslo a rukama rychle zpracujeme hladké těsto.


Pracujeme rychle, aby se máslo od teplých rukou příliš nerozpouštělo.
Při dlouhém zpracování se rozpuštěné máslo vsákne do mouky, těsto pak není pružné, při vyvalování praská. Stejně nežádoucí efekt nastane pokud těsto zpracováváme v příliš velkém teple. Takže u sporáku a kamen určitě ne.
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie, dáme na několik hodin do lednice.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Chvilku před samotným zpracováním vyndáme těsto z lednice, aby mírně povolilo.
Na klasický ruční masový mlýnek nasadíme speciální tvořítko na cukroví. Pod mlýnek dáme nevymazaný plech.
Těsto nandáme do strojku, roztřepený váleček odřezáváme na stejně dlouhé, zhruba čtyřcentimetrové tyčky, pokládáme na plech.



Pokud mlýnek nevlastníme, můžeme těsto vyválet na lehce pomoučněné pracovní desce na tloušťku okolo 1 centimetru a rozkrájet rádýlkem. Povrch pak lehce zvrásníme ostrým nožem nebo rádýlkem. Nebo vykrajujeme pomocí formiček.
Dáme hned do vyhřáté trouby, pečeme 10 - 12 minut do lehkého zrůžovění.


Sundáme z plechu, necháme vychladnout, zpevnit.
Marmeládou spojujeme vždy 2 kousky dohromady.


Po chvilce odležení, až mírně zaschne marmeláda, dozdobíme polevou.
Do misky nalámeme čokoládu, přidáme mléko.
Rozpouštíme ve vodní lázni, mícháme dohladka.
Misku, která snese vyšší teploty (ideálně z varného skla) posadíme na hrnec s vodou, začneme zahřívat. 
Vody dáme tolik, aby se nedotýkala dna misky. 
Místo misky můžeme použít i pánev nebo hrnec.
Jeden nebo oba konce namáčíme do polevy. Nebo natíráme pomocí mašlovačky.
Výborně se hodí silikonová.




TIP!  Nepovedené nebo polámané kousky a zbytek polevy dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení. A máme další, nepečené cukroví.


Další recepty na vánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Pracny neboli medvědí tlapky
Plněné ořechy
Perníčky
Marokánky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Kokosky z celých vajec 
Kokosové rohlíčky


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat