sobota 11. července 2015

Brokolicové lívance

Brokolicové lívance 



  • 300 g brokolicových růžiček
  • 500 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 25 g droždí
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
  • slunečnicový olej na smažení
  • zakysaná smetana, sůl, pepř a pažitka k servírování (nemusí být)


Jak na to  

- růžičky brokolice oblanšírovat
- v mléku prošlehat 2 vejce, vmíchat cukr, mouku a droždí
- přidat ořezané vršky oblanšírované brokolice
- nechat hodinu v teple kynout, do nakynutého těsta vmíchat sůl, pepř a kari
- osmažit z obou stran dozlatova
.

Oblanšírování brokolice

Z brokolice oddělíme 300 gramů růžiček, opláchneme je.
Do hrnce dáme vařit větší množství vody, osolíme čajovou lžičkou soli.
Vedle hrnce připravíme větší nádobu s vodou ledovou.
Pokud máme kostky ledu, neváháme je použít!

Do vroucí vody nasypeme brokolici.
2 minuty povaříme, ihned přendáme do ledové vody.
Necháme na sítu okapat. 
Blanšírováním, tedy krátkým povařením a prudkým zchlazením si zelenina zachová většinu vitamínů, barvu a zůstane křupavá.

Brokolici ořežeme, zůstanou nám pouze vršky růžiček.


Těsto

V mléku prošleháme 2 vejce, vmícháme cukr, mouku a rozdrobené droždí.
Dobře promícháme.
Přidáme ořezané vršky z brokolice.
Košťály přidáme ke zbytku brokolice a uvaříme třeba polévku nebo připravíme brokolicové karbanátky.

Necháme hodinu v teple kynout.

Po vykynutí do těsta vmícháme sůl, pepř a kari koření.


Smažení

Dobře rozehřejeme lívanečníkovou pánev, potřeme ji mašlovačkou smočenou v oleji.
Nalijeme těsto.
Lívance smažíme z obou stran dozlatova.

Pánev před nalitím dalšího těsta opět potřeme mašlovačkou.
Po promíchání vždy těsto nabíráme odspodu.

K servírování můžeme připravit zakysanou smetanu smíchanou se solí, pepřem a nadrobno pokrájenou pažitkou.







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat