sobota 11. července 2015

Brokolicové lívance

Brokolicové lívance 



  • 300 g brokolicových růžiček
  • 500 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 25 g droždí
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
  • slunečnicový olej na smažení
  • zakysaná smetana, sůl, pepř a pažitka k servírování (nemusí být)


Jak na to  

- růžičky brokolice oblanšírovat
- v mléku prošlehat 2 vejce, vmíchat cukr, mouku a droždí
- přidat ořezané vršky oblanšírované brokolice
- nechat hodinu v teple kynout, do nakynutého těsta vmíchat sůl, pepř a kari
- osmažit z obou stran dozlatova
.

Nejdříve oblanšírujeme brokolici.
Z brokolice oddělíme 300 gramů růžiček, opláchneme.
Do hrnce dáme vařit větší množství vody, osolíme čajovou lžičkou soli. Vedle hrnce připravíme větší nádobu s vodou ledovou.
Pokud máme kostky ledu, neváháme je použít.
Do vroucí vody nasypeme brokolici, 2 minuty povaříme, ihned přendáme do ledové vody.
Přerušíme tím proces vaření, brokolice si zachová barvu a zůstane křupavá.
Necháme na sítu okapat.


V mléku prošleháme 2 vejce, dobře vmícháme cukr, mouku a rozdrobené droždí.
Nakonec přidáme ořezané vršky z brokolice.
Košťály přidáme ke zbytku brokolice a uvaříme třeba polévku nebo karbanátky.
Necháme hodinu v teple kynout.



Po vykynutí do těsta vmícháme sůl, pepř a kari koření.


Dobře rozehřejeme lívanečníkovou pánev, potřeme olejem, nalijeme těsto a smažíme z obou stran dozlatova.
Vždy před dalším nalitím těsta pánev opět mašlovačkou potřeme.
Těsto nabíráme odspodu.
K servírování můžeme připravit zakysanou smetanu smíchanou se solí, pepřem a nadrobno pokrájenou pažitkou.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat