neděle 8. března 2015

Kuřecí perkelt s fazolemi

Kuřecí perkelt s fazolemi

Fazole nutno den předem namočit!


  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 400 g červených fazolí
  • 600 g cibule (4 velké)
  • 250 g zelené silnostěnné papriky (1 velká)
  • 50 g rajčatového protlaku (3 čajové lžičky)
  • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 80 g sádla nebo 5 polévkových lžic oleje
  • 3 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • špetka chilli
  • sůl, pepř

Jak na to  

- fazole nechat několik hodin máčet ve vodě, dolít vodu, uvařit doměkka, osolit, zcedit
- na suché pánvi opéct proužky papriky
- cibuli zvolna restovat 20 minut na sádle, zprudka opéct kostky masa
- osolit, opepřit, vmíchat protlak, orestovat, přidat mletou papriku a chilli
- přidat obsah konzervy s rajčaty, zalít vodou z propláchnuté plechovky a vývarem
- 10 minut zakryté povařit
- vmíchat fazole a papriku, 5 minut nezakryté povařit
- odstavit, nechat 5 minut zakryté rozležet
.

Výborná rychlovka k obědu nebo večeři.

Fazole v hrnci zalijeme studenou vodou.
Hladina by měla být okolo 4 centimetrů nad fazolemi.
Necháme máčet několik hodin v chladu, ideálně přes noc.

Nabobtnalé fazole dolijeme vodou tak, aby hladina byla zhruba 2 centimetry nad fazolemi.
Částečně zakryjeme poklicí, vaříme 20 minut na mírném plameni do změknutí. 
Nesolíme! Sůl zpomaluje proces měknutí.
Vypneme, vmícháme 1 vrchovatou čajovou lžičku soli, po přibližně 2 minutách zcedíme.
Zelenou papriku nakrájíme na proužky, na suché pánvi na středním plameni 8 - 10 minut restujeme.
Na paprice se začnou dělat hnědé puchýřky.
Odstavíme.


Cibuli nakrájíme na kostičky, kuřecí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky zhruba 3x 3 centimetry velké.
V hrnci rozehřejeme sádlo, nasypeme cibuli, na mírném plameni restujeme, promícháváme.
Vždy když je cibule větší množství, mícháme častěji. Bude se tak snadněji odpařovat voda, cibule se bude lépe smažit.



Po 20 minutách zvýšíme teplotu, nasypeme kostky masa, zprudka ze všech stran osmahneme.
Za 4 - 6 minut bude maso zatažené.
Přidáme vrchovatou čajovou lžičku soli, zarovnanou pepře a rajčatový protlak.
15 - 20 vteřin restujeme.
Vmícháme sladkou mletou papriku a podle chuti na špičku nože chilli.
Pokud nechceme mít perkelt lehce ostrý, chilli nepřidáváme.
Přilijeme celý obsah konzervy s rajčaty, do prázdné plechovky nalijeme 100 mililitrů teplé vody, propláchneme a vlijeme do hrnce společně se 300 mililitry vývaru.
Pokud nemáme kuřecí, povaříme kostku bujonu.



Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí, 10 minut na mírném plameni povaříme.
Vmícháme uvařené fazole a orestovanou zelenou papriku, nezakryté 5 minut bez zvýšení teploty povaříme.
Vypneme, odstavíme.
Podle potřeby přisolíme a připepříme, zakryjeme poklicí, necháme ještě 5 minut rozležet.
Podáváme s pečivem.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Tak tyhle jídla mám moc ráda, pěkně z jedné pánve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, a když se k tomu přidá rychlost přípravy, tak je to ideální oběd nebo večeře.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Jojo, je to razdva hotové, žádná velká práce.
      Jen si den předem vzpomenout dát namočit fazole a oběd nebo večeře je za chvilku na stole!

      Vymazat