pátek 5. září 2014

Citronovomandlový bezlepkový dort Caprese

Mandlový bezlepkový dort s vůní citronu neboli Torta Caprese al limone


Rozpis na kulatou otvírací formu s pantem o průměru 23 centimetry.

  • 5 vajec
  • 200 g oloupaných mandlí
  • 200 g bílé čokolády
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 50 g bramborového škrobu - např. Solamyl
  • 15 g strouhané kůry z citronu - cca ze 3 ks
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 60 ml čerstvé šťávy z citronu
  • 50 ml citronového likéru Limoncello nebo mandlového - Amaretto, Barbero
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


 Jak na to  

- mandle bez slupky rozsekat s 50 g cukru nadrobno, také čokoládu rozsekat nadrobno
- mandle smíchat s čokoládou, škrobem, solí, práškem do pečiva, citronovou kůrou
- vmíchat rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vanilkový extrakt a Limoncello
- dobře ušlehat vejce se zbývajícím cukrem
- po částech lehce vmíchat do mandlové směsi
- ve vymazané a vysypané formě péct 60 minut na 170 °C
- ve vypnuté pootevřené troubě nechat 15 minut dojít
.

Vláčný voňavý tradiční citronovomandlový dort, pocházející z ostrova Capri.
Jedná se o bílou variantu klasického čokoládového.


Příprava

Bílou čokoládu dáme na chvíli do lednice, snadněji půjde rozsekat na kousky.

Máslo na mírném plameni rozpustíme.
Včas ho vypneme, aby nebylo přepálené! 
Odložíme, aby vychladlo.

Nastrouháme kůru z dobře omytých citrónů.
Strouháme jen vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká.

Otevírací formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Pokud dort připravujeme jako bezlepkový, místo mouky použijeme bramborový škrob nebo formu vyložíme pečicím papírem.

Pokud máme mandle ve slupce, oloupeme je.
Pro snadné odstranění slupky musíme mandle nejdříve spařit.
V širším nižším hrnci přivedeme vodu k varu, vsypeme do ní mandle, vypneme.
Po minutě zcedíme.
Slupka se od jádra uvolní, půjde lehce sloupnout.

Oloupané mandle necháme na utěrce oschnout.
Suchá jádra mandlí smícháme s 50 gramy cukru a v robotu je rozsekáme nadrobno.

Čokoládu nadrobno nakrájíme nožem, nebo na rozsekání použijeme robot.
Ovšem před použitím robotu ji stejně rozřežeme na menší kousky, aby se robot nepoškodil. 
Zvlášť, pokud ji máme hodně ztuhlou.

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C. 


Těsto

V míse dobře promícháme rozsekané mandle a čokoládu s práškem do pečiva, solí, škrobem a citronovou kůrou.
Do směsi vmícháme rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vanilkový extrakt a likér.

Do čisté mísy rozklepneme celá vejce, promícháme je se zbývajícími 130 gramy cukru, ušleháme.
Při nižších otáčkách šleháme 10 - 12 minut, vejce by měla zhruba 3x zvětšit objem.

Našlehaná vejce po částech lehce vmícháme do mandlové směsi.
Těsto nalijeme do formy.


Pečení

Formu s těstem dáme do rozehřáté trouby.
Po 60 minutách troubu vypneme, ale formu ještě nevyndáváme.

Pootevřeme dvířka, dort necháme 15 minut dojít. 
Dvířka trouby proti zavření zajistíme třeba dřevěnou vařečkou. 

Upečený dort bude na povrchu lehce popraskaný, to je v pořádku.
Do úplného vychladnutí s ním manipulujeme opatrně, je křehký!

Dort Caprese servírujeme posypaný cukrem moučkou, porce můžeme na talíři ozdobit šlehačkou. 


TIP!  Pokud v průběhu pečení povrch dortu hodně tmavne, zakryjeme ho alobalem.

 









 Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Hmm vypadá krásně vlhký a určitě šťavnatý koláč :) hned bych ochutnala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je hodně vláčný a šťavnatý, prostě výborný :-).

      Vymazat