pátek 5. září 2014

Citronovomandlový bezlepkový dort Caprese

Citronovomandlový bezlepkový dort Caprese - Torta Caprese al limone




Rozpis na kulatou otvírací formu s pantem o průměru 23 centimetry.

  • 5 vajec
  • 200 g oloupaných mandlí
  • 200 g bílé čokolády
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 50 g bramborového škrobu - např. Solamyl
  • 15 g strouhané kůry z citronu (ze 3 ks)
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 60 ml čerstvé šťávy z citronu (z 1 velkého)
  • 50 ml citronového likéru Limoncello nebo mandlového - Amaretto, Barbero
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


 Jak na to  

- mandle bez slupky rozsekat nadrobno s 50 g cukru, rozsekat nadrobno čokoládu
- smíchat se škrobem, solí, práškem do pečiva, citronovou kůrou
- vmíchat rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vanilkový extrakt a Limoncello
- dobře ušlehat vejce se zbývajícím cukrem
- po částech vše lehce smíchat 
- ve vymazané a vysypané formě péct 60 minut na 170 °C
- ve vypnuté pootevřené troubě nechat 15 minut dojít
.

Vláčný voňavý tradiční citronovomandlový dort pocházející z ostrova Capri, bílá varianta klasického čokoládového.


Otevírací formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Pokud dort připravujeme jako bezlepkový, místo mouky použijeme bramborový škrob nebo formu vyložíme pečicím papírem. 
Čokoládu dáme na chvíli do lednice, lepší se rozseká/rozkrájí na kousky.
Pokud máme mandle ve slupce, oloupeme je. Bez spaření to nepůjde. V širším nižším hrnci přivedeme k varu vodu, vsypeme mandle. Po maximálně jedné minutě zcedíme.
Slupka se od jádra uvolní, půjde lehce odstranit.
Oloupané mandle necháme na utěrce oschnout.
Smícháme s 50 gramy cukru, v robotu rozsekáme nadrobno.





Máslo pomalým zahříváním rozpustíme.
Včas vypneme, aby nebylo přepálené! 
Odložíme, aby vychladlo.
Nastrouháme kůru z dobře omytých citrónů.
Strouháme jen vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká.
Čokoládu nasekáme. Nožem nebo použijeme robot.
Ovšem před použitím robotu ji stejně rozřežeme na menší kousky, aby se robot nepoškodil. Zvlášť, pokud ji máme hodně ztuhlou.
Nyní v míse dobře promícháme rozsekané mandle a čokoládu s práškem do pečiva, solí, škrobem a citronovou kůrou.
Do směsi vmícháme rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vanilkový extrakt a Limoncello.




Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Do čisté mísy rozklepneme celá vejce, promícháme se zbývajícími 130 gramy cukru, ušleháme.
Při nižších otáčkách šleháme 10 - 12 minut, vejce by měla 3x zvětšit objem.



Po částech lehce vmícháme do připravené směsi ve druhé míse.
Nalijeme do formy, dáme péct.
Po 60 minutách troubu vypneme, pootevřeme dvířka, necháme ještě 15 minut dojít. 
Proti zavření zajistíme třeba vařečkou.
Dort bude na povrchu lehce popraskaný, to je vpořádku.
Do úplného vychladnutí s dortem manipulujeme opatrně, mohl by se rozpadnout!
Dort servírujeme posypaný cukrem moučkou, můžeme ozdobit šlehačkou.

TIP!  Pokud v průběhu pečení povrch dortu hodně tmavne, zakryjeme alobalem.



 Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Hmm vypadá krásně vlhký a určitě šťavnatý koláč :) hned bych ochutnala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je hodně vláčný a šťavnatý, prostě výborný :-).

      Vymazat