čtvrtek 15. května 2014

Rohlíčky ze šlehačkového těsta

Plněné rohlíčky ze šlehačkového těsta
Lze připravit se sladkou nebo slanou náplní.


Těsto
  • 200 g 31% smetany
  • 200 g másla
  • 350 g hladké mouky
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1 vejce na potření

Tvarohová náplň
  • 250 g tvarohu (1 kostka)
  • 70 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
  • 1/2 čajové lžičky kůry z citronu 
  • 1 kávová lžička šťávy z citronu 
  • kompotované ovoce (nemusí být)

Jak na to  

- zpracovat těsto, nechat odpočinout
- rozdělit na stejné části, každou rozválet do kruhu, rozříznout na 6 trojúhelníků
- k širší části nandat náplň, zamotat, potřít rozšlehaným vejcem
- péct 20 minut při 180 °C dozlatova
.

Jednoduché, rychle hotové těsto. Připravit můžeme se sladkou nebo slanou náplní.

Máslo s předstihem vyndáme z lednice, aby nebylo při zpracování moc tuhé.
Pokud jsme si nevzpomněli včas, nakrájíme ho na malé kousky, rozprostřeme na tác nebo talíř, necháme chvíli stát v pokojové teplotě.
Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí. Přidáme změklé máslo, dobře rukou zpracujeme, přilíváme smetanu, prohněteme do hladkého těsta.
Zabalíme do folie, na 15 minut odložíme do lednice.


Připravíme tvarohovou náplň.
Všechny uvedené ingredience promícháme. K tvarohu také můžeme přidat na malé kousky zcezené dobře okapané nakrájené kompotované ovoce - broskve, ananas, meruňky ...
Nebo rozinky předem namočené v rumu.
Další varianty plnění jsou uvedeny v TIP!


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Těsto rozdělíme na 4 stejné díly, postupně každý rozválíme do kruhu. Pokud je potřeba, lehce posypeme pracovní desku hladkou moukou, aby se těsto při rozvalování nelepilo.
Každý kruh rozřízneme na 6 trojúhelníků.
V případě, že chceme mít rohlíčky menší, těsto rozdělíme na 6 - 8 dílů.
Na každý trojúhelník naneseme k širší části tvarohovou náplň.
Nebo marmeládu, povidla, Nutellu, sýr ....
Od širší části také začneme motat do rohlíčku.
Naskládáme na pečicí papír nebo pečicí folii, potřeme rozšlehaným vajíčkem a ihned vložíme do rozehřáté trouby.
Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
V případě sladké varianty před podáváním posypeme moučkovým cukrem.




TIP!
Maková náplň
  • 200 g máku
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
Umletý mák zalijeme mlékem, na velice mírném plameni a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Vmícháme zbytek ingrediencí, před plněním necháme vychladnout.

Ořechová náplň
  • 200 g jader vlašských nebo lískových ořechů
  • 125 ml mléka
  • 80 g cukru písek
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
  • 1 polévková lžíce rozinek
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • piškoty podle potřeby
V mléce rozmícháme cukr, za stálého míchání přivedeme k varu, vmícháme najemno nastrouhané ořechy. Po pár vteřinách vypneme, vmícháme ostatní suroviny. Pokud je potřeba, zahustíme 2 - 3 najemno rozdrobenými piškoty. Necháme vychladnout.

Jablková náplň
  • 200 g oloupaných jablek zbavených jadřinců
  • 60 - 80 g cukru písek (podle sladkosti jablek)
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 kávová lžička mletého badyánu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • piškoty podle potřeby
Jablka nakrájíme nadrobno, dáme do hrnku, podlijeme 100 ml studené vody, zakryjeme poklicí. Na mírném plameni doměkka podusíme.
Na pár minut sundáme poklici, mícháme dokud se nevyvaří veškerá tekutina. Odstavíme ze sporáku, rozmačkáme vidličkou na kaši, vmícháme ostatní ingredience. Pokud je potřeba, zahustíme rozdrobenými piškoty. Necháme vychladnout.

TIP!!  U slané varianty můžeme po potření vajíčkem posypat sezamem, mákem, hrubozrnnou solí ....

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat