Lze připravit se sladkou nebo slanou náplní.
Těsto
- 350 g hladké mouky
- 200 g 31% smetany
- 200 g másla
- 1/2 kávové lžičky soli
- 1 vejce na potření
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu (1 kostka)
- 70 g cukru krupice
- 1 žloutek
- 1 kávová lžička šťávy z citronu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
- 1/2 čajové lžičky kůry z citronu
- kompotované ovoce (nemusí být)
Další varianty plnění jsou uvedeny níže v TIP!
Jak na to
- zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- rozdělit na stejné části, každou rozválet do kruhu, rozříznout na 6 trojúhelníků
- k širší části nandat náplň, zamotat, potřít rozšlehaným vejcem
- péct 20 minut při 180 °C dozlatova
.
- zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- rozdělit na stejné části, každou rozválet do kruhu, rozříznout na 6 trojúhelníků
- k širší části nandat náplň, zamotat, potřít rozšlehaným vejcem
- péct 20 minut při 180 °C dozlatova
.
Jednoduché, rychle hotové těsto.
Rohlíčky můžeme připravit se sladkou nebo slanou náplní.
Šlehačkové těsto
- Máslo vyndáme s předstihem z lednice, aby povolilo a nebylo při zpracování moc tuhé. Pokud jsme si nevzpomněli včas, nakrájíme ho na hodně malé kousky, rozprostřeme na tác nebo talíř, necháme chvíli stát v pokojové teplotě.
- Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji se solí. Přidáme změklé máslo, rukou ho zapracujeme do mouky.
- Postupně přilíváme smetanu. Rukou rychle prohněteme do hladkého těsta.
Zabalíme do folie, na minimálně 15 minut odložíme do lednice, ale klidně přes noc.
Tvarohová náplň
Všechny ingredience uvedené v rozpisu promícháme.
K tvarohu také můžeme přidat na malé kousky nakrájené scezené kompotované ovoce.
Třeba broskve, ananas, meruňky... nebo rozinky předem namočené v rumu.
Další varianty plnění jsou uvedeny v TIP!
Naplnění a upečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Všechny ingredience uvedené v rozpisu promícháme.
K tvarohu také můžeme přidat na malé kousky nakrájené scezené kompotované ovoce.
Třeba broskve, ananas, meruňky... nebo rozinky předem namočené v rumu.
Další varianty plnění jsou uvedeny v TIP!
Naplnění a upečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
- Těsto rozdělíme na 4 stejné díly, rozválíme je do kruhu. Každý kruh rozřízneme na 6 trojúhelníků.
Pokud je potřeba, lehce posypeme pracovní desku hladkou moukou, aby se těsto při rozvalování nelepilo.
Pro menší rohlíčky těsto rozdělíme na 6 až 8 dílů.
- Na každý trojúhelník naneseme k širší části tvarohovou náplň. Od širší části také začneme motat do rohlíčku.
- Zamotané rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem. V hrnku vidličkou prošleháme vajíčko, rohlíčky s ním potřeme.
- Plech ihned vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
V případě sladké varianty rohlíčky před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
TIP! Náplně můžeme obměňovat. Můžeme použít marmeládu, povidla, Nutellu, sýr...
Zde je pár dalších možností.
Maková náplň
- 250 ml mléka
- 200 g máku
- 80 g cukru krupice
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
- 1 polévková lžíce rumu
- 1/2 kávové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička citronové šťávy
Vmícháme zbytek ingrediencí, před plněním necháme vychladnout.
Ořechová náplň
- 200 g jader vlašských nebo lískových ořechů
- 125 ml mléka
- 80 g cukru písek
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
- 1 polévková lžíce rozinek
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 čajová lžička šťávy z citronu
- piškoty podle potřeby
Pokud je potřeba, zahustíme 2 až 3 najemno rozdrobenými piškoty.
Necháme vychladnout.
Jablková náplň
- 200 g oloupaných jablek zbavených jadřinců
- 60 - 80 g cukru písek (podle sladkosti jablek)
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 kávová lžička mletého badyánu
- 1 čajová lžička šťávy z citronu
- piškoty podle potřeby
Na pár minut sundáme poklici, mícháme dokud se nevyvaří veškerá tekutina. Odstavíme ze sporáku, rozmačkáme vidličkou na kaši, vmícháme ostatní ingredience.
Pokud je potřeba, zahustíme rozdrobenými piškoty.
Necháme vychladnout.
TIP! U slané varianty můžeme rohlíčky po potření vajíčkem posypat sezamem, mákem, hrubozrnnou solí...
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat