pátek 7. února 2014

Loupáky

Makové loupáky


Rozpis pro 12 loupáků.

  • 500 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z půlky citronu
  • 25 g kvasnic
  • 30 g sádla
  • 30 g másla
  • 12 g medu
  • 2 žloutky
  • 250 ml vody
  • 1 celé vejce na potření
  • mák na posypání

Jak na to  

- zadělat těsto, pořádně prohníst, nechat 60 až 80 minut kynout
- těsto rozdělit na polovinu, rozválet do kruhu, rozdělit na 6 trojúhelníků, od delší strany smotat
- na plechu nechat před pečením 50 - 60 minut kynout
- potřít celým rozšlehaným vejcem, posypat mákem
- vložit do trouby vyhřáté na 200 °C, po 3 minutách snížit na 180 °C, péct ještě cca 15 minut
.


Připravíme kvásek.
Do misky nebo hrnku nalijeme 100 mililitrů vlažné vody, rozmícháme s 1 čajovou lžičkou mouky a 1 čajovou lžičkou cukru. Rozdrobíme droždí.
Za přibližně 15 minut bude kvásek hotový.
Droždí vystoupne na hladinu, spojí se v jednolitou, na několika místech vzdouvající se vrstvu.

Sádlo a máslo na chvilku zahřejeme, jen aby povolily.
Stačí 1 - 2 minuty na mírném plameni.
Ve 100 mililitrech studené vody lehce rozšleháme žloutky a med.
Do mísy prosejeme hladkou mouku, promícháme se solí, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou z dobře omytého citronu.
Strouháme pouze vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká!
Smícháme s kváskem a vodou se žloutky a medem.
Misky nebo hrnky po kvásku a žloutcích propláchneme vodou. 50 mililitrů nalijeme nejdříve do misky po kvásku, pak přelijeme do hrnku, ve kterém jsme promíchali žloutky s medem, nalijeme do mísy k mouce.
Na závěr vmícháme rozpuštěné máslo a sádlo.
Tuk přidáváme vždy až na konec. Pokud bychom ho vmíchali jako první, mouka by ztěžkla, těsto by hůře kynulo.
Vše důkladně zpracujeme, prohněteme. Nejdříve vařečkou, pak rukou.
Na pracovní desce těsto dlaní promáčkneme, přehneme, pootočíme. Tyto 3 kroky opakujeme stále dokola, klidně 10 - 15 minut.
Ve výsledku budeme mít lesklé, hladké a nelepivé těsto.
S pomocí ručního hnětače opatrně, těsto je poměrně tuhé, mohli bychom ho zavařit!
Lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou, při pokojové teplotě necháme 60 až 80 minut vykynout. Těsto minimálně 2x zvětší objem.




Nakynuté těsto bude vážit okolo 900 gramů. Odvážíme půlku, nejdříve zpracujeme první.
Podsypávat nemusíme, těsto se nelepí.
Rozválíme do kruhu, rozdělíme na 6 trojúhelníků.
Je fajn, když budou stejné, každý bude vážit 73 - 75 gramů. Pokud nám ujela ruka a hmotnost jednotlivých trojúhelníků se hodně liší, klidně z těch větších kousek těsta odkrojíme a přidáme k delší straně těch menších.
Docílíme tím nejen stejných tvarů, ale všechny pak budou potřebovat stejnou dobu na upečení.


Každý díl od delší strany zamotáme. Při druhém otočení schováme dovnitř krajní cípy.
Hotové vytvarujeme do mírného oblouku.
Jednotlivé loupáky pokládáme na plech vyložený pečicí folií nebo papírem tak, aby vrchní cíp byl vespod.

To samé provedeme s druhou částí těsta.
Na fotce je vidět, jak z toho prvního kruhu (nalevo) už loupáky kynou.
Zakryjeme utěrkou, necháme ještě 50 - 60 minut v pokojové teplotě nakynout.



Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Před vložením plechu do trouby rozšleháme jedno celé vejce, pomocí mašlovačky každý loupák potřeme a posypeme mákem.
Dáme péct.
Po 3 minutách snížíme teplotu na 180 °C a ještě přibližně 15 minut pečeme.
Pokud jsou loupáky po této době hodně světlé, přendáme plech výše a zvýšíme teplotu. Teď musíme hlídat, budou stačit maximálně 2 minuty!
Hotové loupáky přendáme na mřížku, necháme vychladnout.



TIP!  Můžeme připravit večer na ráno. Po zamotání loupáků překryjeme celý plech nejdříve pečicím papírem a pak potravinářskou fólií, dáme do lednice.
Ráno vyndáme, necháme 1 hodinu zahřát a kynout v pokojové teplotě, upečeme.
A k snídani podáváme čerstvé voňavé loupáky!


Přejít na seznam receptů


4 komentáře:

  1. Moc se ti povedly, a vypadá to docela jednoduše :) Asi zkusím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoduchý to je :-). Tohle těsto mám ráda, hezky se s ním pracuje. Loupáky vydrží několik dní vláčné. Určitě doporučuju vyzkoušet!

      Vymazat
  2. Výborný recept, loupáčky jsou nadýchané. Já ještě dávám napůl s moukou špaldovou a po upečení natřu cukrem rozmíchaným s troškou rumu, loupáčky jsou krásně lesklé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko,
      děkuji za milý komentář. Se špaldovou moukou budu muset někdy vyzkoušet!

      Vymazat