pátek 7. února 2014

Loupáky

Makové loupáky


Rozpis pro 12 loupáků.

  • 500 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z půlky citronu
  • 25 g kvasnic
  • 30 g sádla
  • 30 g másla
  • 12 g medu
  • 2 žloutky
  • 250 ml vody
  • 1 celé vejce na potření
  • mák na posypání

Jak na to  

- zadělat těsto, pořádně prohníst, nechat 60 až 80 minut kynout
- těsto rozdělit na polovinu, rozválet do kruhu, rozdělit na 6 trojúhelníků, od delší strany smotat
- na plechu nechat před pečením 50 - 60 minut kynout
- potřít celým rozšlehaným vejcem, posypat mákem
- vložit do trouby vyhřáté na 200 °C, po 3 minutách snížit na 180 °C, péct ještě cca 15 minut
.


Příprava kvásku

Do misky nalijeme 100 mililitrů vlažné vody, vmícháme jednu čajovou lžičkou mouky a jednu čajovou lžičkou cukru.
Přidáme rozdrobené droždí.

Za 10 až 15 minut bude kvásek hotový.
Droždí vystoupne na hladinu, spojí se v jednolitou, na několika místech vzdouvající se vrstvu.


Těsto a kynutí

Sádlo a máslo na chvilku zahřejeme, aby povolily.
Stačí 1 - 2 minuty na mírném plameni. 

Ve 100 mililitrech studené vody lehce rozšleháme žloutky a med.

Do mísy prosejeme hladkou mouku, promícháme ji se solí, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou z dobře omytého citronu.
Strouháme pouze vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká! 

Mouku smícháme s kváskem a vodou se žloutky a medem.
Misky nebo hrnky po kvásku a žloutcích propláchneme vodou.
50 mililitrů nalijeme nejdříve do misky po kvásku, stěrkou stáhneme do hrnku, ve kterém jsme míchali žloutky s medem a stěrkou stáhneme do mísy k mouce.

Na závěr vmícháme rozpuštěné máslo a sádlo.
Tuk přidáváme vždy až na konec. 
Pokud bychom ho vmíchali jako první, mouka by ztěžkla, těsto by hůře kynulo.

Vše důkladně zpracujeme, prohněteme.
Nejdříve vařečkou, pak rukou.

Těsto na pracovní desce dlaní promáčkneme, přehneme, pootočíme.
Tyto 3 kroky opakujeme stále dokola, klidně 10 - 15 minut.
Ve výsledku budeme mít lesklé, hladké a nelepivé těsto.
Těsto je poměrně tuhé, proto s pomocí ručního hnětače opatrně, mohli bychom ho zavařit!

Těsto lehce poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Při pokojové teplotě necháme 60 až 80 minut kynout.
Těsto zhruba 2x zvětší objem.




Zamotání loupáků a druhé kynutí

Nakynuté těsto bude vážit okolo 900 gramů.
Rozdělíme ho na půlku.

Podsypávat nemusíme, těsto se nelepí.

Z první půlky rozválíme kruh, který rozdělíme na 6 trojúhelníků. 
Je fajn, když budou stejné, každý bude vážit 73 - 75 gramů. 
Pokud nám ujela ruka a hmotnost jednotlivých trojúhelníků se hodně liší, klidně z těch větších kousek těsta odkrojíme a přidáme k delší straně těch menších.
Docílíme tím nejen stejných tvarů, ale všechny pak budou potřebovat stejnou dobu na upečení.

Každý díl od delší strany zamotáme.
Při druhém otočení schováme dovnitř krajní cípy.

Smotané loupáky vytvarujeme do mírného oblouku.
Pokládáme je na plech vyložený pečicí folií nebo pečicím papírem tak, aby vrchní cíp byl vespod.

Stejným způsobem zpracujeme druhou půlkou těsta.

Loupáky zakryjeme utěrkou, necháme je ještě 50 - 60 minut v pokojové teplotě nakynout.


Upečení 

Po 45 minutách druhého kynutí zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Před vložením plechu do trouby rozšleháme jedno celé vejce, mašlovačkou s ním každý loupák potřeme, posypeme mákem.
Dáme péct.

Po 3 minutách snížíme teplotu na 180 °C.
A ještě 13 až 15 minut pečeme. 
Pokud jsou loupáky po této době hodně světlé, přendáme plech výše a zvýšíme teplotu. 
Teď musíme pečlivě hlídat, bude stačit maximálně jedna až dvě minuty!

Hotové loupáky přendáme na mřížku, necháme vychladnout.


Na fotce je vidět rozdíl, kdy z dříve zpracované půlky těsta (nalevo) už loupáky kynou.



TIP!  Můžeme si vše připravit večer a ráno upéct voňavou snídani.
Po zamotání loupáků překryjeme celý plech nejdříve pečicím papírem a pak potravinářskou fólií, odložíme do lednice.
Ráno vyndáme, necháme je jednu hodinu zahřát a kynout v pokojové teplotě, upečeme.
A k snídani podáváme čerstvé voňavé loupáky!


Přejít na seznam receptů


4 komentáře:

  1. Moc se ti povedly, a vypadá to docela jednoduše :) Asi zkusím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoduchý to je :-). Tohle těsto mám ráda, hezky se s ním pracuje. Loupáky vydrží několik dní vláčné. Určitě doporučuju vyzkoušet!

      Vymazat
  2. Výborný recept, loupáčky jsou nadýchané. Já ještě dávám napůl s moukou špaldovou a po upečení natřu cukrem rozmíchaným s troškou rumu, loupáčky jsou krásně lesklé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko,
      děkuji za milý komentář. Se špaldovou moukou budu muset někdy vyzkoušet!

      Vymazat