středa 5. června 2013

Panna cotta

Panna cotta neboli vařená smetana


Při přípravě je nutné počítat s tím, že bude dezert několik hodin tuhnout!

  • 600 g 30 - 40% smetany  (3 kelímky)
  • 80 g cukru krupice (3 polévkové lžíce)
  • 12 g práškové želatiny (3 čajové lžičky)
  • vanilkový lusk nebo vanilkový cukr


Jak na to
 

- želatinu zalít studenou vodou
- ve smetaně rozmíchat cukr, zrníčka vanilky a vanilkový lusk, přivést k varu, odstavit
- horkou smetanu smíchat s nabobtnalou želatinou
- přes cedník nalít do formiček 
- nechat v chladu ztuhnout 
.

Panna cotta - vznešeně znějící vynikající dezert.
Pokud si název, který pochází z Itálie z oblasti Piemontu přeložíme, dobereme se k obyčejné Smetaně Vařené!
Příprava je jednoduchá, výsledný dezert je lahodný.
Můžeme přichystat v základní variantě nebo experimentovat s různými příchutěmi jako je karamel, kokos, káva, alkohol...
Nejvíce mu sluší ovoce a ovocné omáčky.


Připravíme formy nebo sklenky na naplnění. 
Do misky nasypeme želatinu, zalijeme 4 polévkovými lžícemi studené vody.
Necháme nabobtnat.
Stane se z ní nevzhledná hrouda.
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme zrníčka.


Smetanu nalijeme do hrnce, přidáme cukr, zrníčka vanilky a rozříznutý lusk.
Promícháme, necháme chvíli stát, aby se cukr rozpustil.

Přendáme na sporák, mírně zahříváme, mícháme. Jakmile se začne smetana vařit, ihned vypneme, odstavíme ze sporáku.
Přidáme nabobtnalou želatinu, dobře rozmícháme.

Vyndáme lusk, přes cedník nalijeme do připravených pohárků, skleniček nebo mističek.
Pokud v dezertu nechceme mít vanilková zrníčka, volíme cedník nebo síto co nejjemnější.


Dáme do chladu ztuhnout.
Smetana je hodně tekutá, ale po pár hodinách bude pevná a připravená k podávání.

Můžeme servírovat přímo ve sklenkách nebo z formiček vyklopíme na talíř.
Ozdobíme ovocem nebo čokoládou, karamelem...



TIP!  Ztuhlou pannu cottu můžeme také zalít ovocným želé.
500 mililitrů vymačkané šťávy z ovoce (maliny, jahody, kiwi ...) smícháme se 2 polévkovými lžícemi šťávy z citronu nebo limetky a s cukrem.
Zahřejeme, odstavíme a dobře promícháme s nabobtnalou želatinou. Nalijeme na ztuhlou pannu cottu, dáme chladit.
Nebo použijeme marmeládu nebo rozmačkáme jahody, lesní ovoce... Opět zahřejeme a promícháme s želatinou. 
Nebo vrstvy obrátíme, nejdřív do pohárů připravíme želé a po ztuhnutí zalijeme pannou cottou.


TIP!!  Můžeme také připravit v různých příchutích, do základu přidáme skořici, kávu, kokos, karamel...


TIP!!!  Jste pozvaní na oslavu, třeba Silvestra, a chcete přispět ke společnému občerstvení?
V tom případě je Panna Cotta ideální volbou.
Připravte ji do malých kelímků s víčkem a úspěch je zaručen.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat