čtvrtek 6. června 2013

Ovocná bublanina

Jahodová bublanina


Rozpis je na plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.

  • 5 větších vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 200 ml 12% smetany (1 kelímek)
  • 330 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu 


Jak na to
 

- vejce z cukrem ušlehat do husté světlé pěny
- spojit s rozpuštěným máslem a smetanou
- vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou
- těsto nandat na vymazaný a vysypaný plech, pokrýt ovocem
- péct cca 25 minut při 180 °C
.

Nejdříve na mírném plameni rozpustíme máslo, odstavíme, necháme zchladnout.
Plech potřeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Přebytečnou mouku, která se neuchytila, vyhodíme.
Ovoce opláchneme a osušíme.
Větší kusy pokrájíme, kompotované dobře zcedíme.
Pokud máme ovoce s peckou, můžeme ji odstranit.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Smícháme prosetou mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
Do mísy rozklepneme vejce, vmícháme cukr a vanilkový cukr. Nejlépe pomocí ručního šlehače našleháme při středních otáčkách do husté světlé pěny.
Za 6 - 8 minut bude hotovo.
Ke zchladlému máslu nalijeme smetanu, postupně přiléváme k našlehaným vejcím.
Snížíme otáčky, po částech zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou.
Těsto rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech.
Poklademe ovocem.
Vložíme do trouby, pečeme 20 - 25 minut.
Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.








TIP!  Bublaninu můžeme připravit i v úsporné variantě, kdy smetanu nahradíme 200 mililitry mléka a místo másla přidáme 200 mililitrů oleje.

TIP!!  Velké kusy ovoce (jahody, meruňky ...) pokrájíme. Celé by byly příliš těžké a klesly by na dno plechu.

TIP!!!  Pro krásnou žlutou barvu můžeme do těsta vmíchat špetku šafránu nebo kurkumy.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. vynikající je s červeným rybízem, pičemž rybíz procukrujeme a lze jej i celý obalit v strouhaném kokosu, kokosem též můžeme vysypat plech a to místo obvyklé mouky nebo strouhanky.

    OdpovědětVymazat
  2. Toho cukru čtvrt kila je podle mě opravdu hodně, bude to zbytečně přeslazené

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu blogu a napsaný názor.
      Řekla bych, že bublanina je sladká akorát, na celý plech je množství cukru odpovídající.
      Ale chtělo by to vyzkoušet a pak hodnotit.

      Vymazat
  3. Chuťově výborné a množství cukru je dle mě akorát. Moc chválím, stejně jako celý web:-)

    OdpovědětVymazat