středa 15. srpna 2012

Čokoládový dort

Čokoládový dort 


Pečeno v kulaté dortové formě s pantem o průměru 23 centimetrů.


Korpus
  • 100 g 70% čokolády
  • 170 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 3 celá vejce
  • 150 ml bílého jogurtu (1 kelímek)
  • 150 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání formy

Poleva
  • 100 g čokolády na vaření
  • 75 ml 31% smetany
  • 25 g másla 

Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem
- rozpustit čokoládu ve vodní lázni
- v jiné míse utřít máslo s cukrem, po jednom vešlehat vejce, přidat jogurt se zchladlou čokoládou
- po částech vmíchat mouku
- nandat do vymazané a vysypané formy, péct 20 minut při 180 °C a 20 minut při 150 °C
- 15 minut nechat v pootevřené troubě
- na polevu rozpustit čokoládu ve vodní lázni, smíchat s máslem a smetanou
- po částečném zchladnutí potřít studený korpus
.

Výborný, vláčný, rychle hotový. Inspirováno receptem z časopisu Apetit.

Dortovou formu lehce vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, odstavíme, necháme zchladnout na tělovou teplotu.
Do hrnce nalijeme vodu, na hrnec posadíme vhodnou mísu nebo hrnek s nalámanou čokoládou, zahříváme. Pokud bychom čokoládu zahřívali napřímo, bez vodní lázně, připalovala by se.
Do korpusu může být i čokoláda na vaření, ale určitě je lepší použít kvalitní, s více procenty kakaa. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V míse utřeme změklé máslo s cukrem.
Ruční robot nám práci velmi urychlí.
Po jednom zapracujeme celá vejce. Vždy jedno prošleháme a pak teprve přidáme další.
Opět necháme pracovat robota.



Do rozpuštěné zchladlé čokolády vmícháme jogurt. Přilijeme do mísy, vše spojíme v hladkou hmotu.
Mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Postupně přidáváme do mísy, dobře promícháme.
Teď už stačí vařečkou nebo stěrkou.
Nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Aby byl povrch upečeného dortu rovný, nahrneme těsto mírně od středu ke krajům.







Vložíme do trouby.
Prvních 20 minut pečeme při 180 °C, na dalších 20 minut teplotu snížíme na 150 °C.
Troubu vypneme, pootevřeme. Korpus necháme ještě 15 minut pomalu chladnout.
Dvířka zajistíme proti zavření třeba vařečkou.
Přemístíme na mřížku, necháme zcela vychladnout.


Připravíme polevu.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme máslo a smetanu. Promícháme dohladka.
Korpus s mřížkou podložíme pečicím papírem.
Bude se lépe otáčet a ušetříme si práci s úklidem.
Polevu zchladlou na tělovou teplotu rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu. Na ne zcela ztuhlou polevu můžeme nasypat strouhanou čokoládu nebo čokoládové hobliny.
Nebo necháme povrch hladký a při servírování ozdobíme třeba šlehačkou.



TIP!  Do chladnoucí polevy můžeme vyznačit jednotlivé porce, bude se lépe krájet. Například špejlí, nití, nožem ..

TIP!!  Korpus můžeme rozříznout a potřít marmeládou. Výborně se hodí meruňková nebo rybízová.
Rozkrojený plát pro vůni klidně pokapeme rumem nebo likérem.

TIP!!!  Čokoládové hobliny, ořechy, mandle, kokos přidáváme na zchladlou, ale ještě nezatuhlou polevu. Bude lépe na dortu držet.

TIP!!!!  Doporučuji použít čokoládu značky Carla. Je výborná a navíc ji vyrábí ryze česká firma. Mrkněte sem.

TIP!!!!!  Čokoládu na zdobení nebo hobliny rozpustíme ve vodní lázni, nalijeme do vaničky z alobalu. Po ztuhnutí tvoříme pomocí škrabky na brambory nebo struhadla hobliny nebo drobení.




Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Budu zkoušet sestře k narozeninám, tak se snad povede. Vypadá luxusně a celý postup je krásně pochopitelný. Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za pochvalu. Určitě se povede! Přeji dobrou chuť a sestře vše nejlepší k narozeninám, na zdraví!

      Vymazat
  2. Ahoj Hani,
    korpus na tento dortík jsem o víkendu vyzkoušela, je výborný a lehce zvládnutelný i se zlomenou nohou (stejnou zkušenost mám ještě s tvými recepty na mrkvový dort a banánový chlebíček):-)
    Místo čokoládové polevy jsme vyzkoušeli pomerančový karamel a chutnalo.
    Díky moc za skvělé recepty! Měj se krásně a ahoj Šárka od Kuby K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári,
      mám radost, že se povedlo.
      S pomerančovým karamelem musel být dort výborný :)
      Přejeme krásný předvánoční čas a ať už je noha v pořádku!!

      Vymazat