čtvrtek 16. srpna 2012

Cibulačka - Soupe à l'oignon

Cibulačka - tradiční francouzská polévka


  • 600 g cibule (4 velké)
  • 70 g másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce hladké mouky (20g)
  • 1000 ml hovězího nebo drůbežího vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 5 cl koňaku
  • 100 g tvrdého sýra (Gruyére, Ementál, Beaufort, Comté, Abondance)
  • tymián, rozmarýn, bobkový list, oregano
  • bílá bageta
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- plátky cibule a bylinky restovat na oleji s máslem 50 - 60 minut na mírném plameni
- zalít bílým vínem, nechat odpařit alkohol
- zasypat moukou, 2 minuty promíchávat
- přilít koňak, po půl minutě zalít vývarem, promíchávat
- 30 minut na mírno povařit
- dochutit solí, pepřem
- nalít do zapékacích misek, položit opečenou bagetu, posypat strouhaným sýrem, minutu zapéct pod grilem
.


Cibuli zbavíme slupky, nakrájíme na tenké plátky.
V hrnci rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přisypeme cibuli.
Z bylinek uvážeme svazek - bouquet garni. Vložíme do hrnce k cibuli.
Za občasného promíchání a na velmi mírném plameni 50 - 60 minut restujeme.
Opravdu takto dlouho. Pomalým smažením se z cibule uvolňuje sacharid inulin, který zkaramelizuje a vytvoří nezbytný základ pro správnou chuť polévky. 
Cibule krásně ztmavne, pustí chutě a vůně.




Zvýšíme teplotu, přilijeme bílé víno.
Okolo 2 minut promícháváme. Odpaří se alkohol, na dně hrnce bude opět jen cibule, která do sebe natáhla vůni a chuť vína.
Cibulový základ posypeme hladkou moukou, 2 minuty restujeme, mícháme.
Vmícháme koňak.


Po půl minutě po částech a za stálého míchání zalijeme 1000 mililitry horkého hovězího vývaru. Rychle a dobře promícháme, aby se nenadělaly hrudky.
Vývar může být i kuřecí. Pokud nemáme ani jeden k dispozici, nahradíme vývarem připraveným z bujonové kostky.
Zakryjeme poklicí, 30 minut necháme na mírném ohni probublávat, občas odspodu promícháme.

Připravíme bagety a sýr k podávání.
Přibližně 1 až 1,5 centimetru vysoké plátky lehce pomažeme máslem, z obou stran osmahneme na suché pánvi dozlatova.
Sýr nastrouháme na jemném struhadle.

Hotovou polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Nalijeme do misek vhodných k zapékání.
Na každou porci položíme opečenou bagetu, zasypeme nastrouhaným sýrem.
Okolo jedné minuty zapečeme pod grilem.





TIP!  Bagety můžeme připravit zvlášť. Opečené zasypeme sýrem, naskládáme na plech a dáme do trouby nebo pod gril zapéct. Hotové klademe na jednotlivé porce, podáváme.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. No tak ale ta cibulačka vypadá B O Ž S K Y!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík!
      A taky božsky chutná!
      Už jsem ji dlouho nevařila, musím napravit.
      Cibule je po skoro hodině pomalého restování úžasná a na výsledné chuti je ten čas hodně znát.

      Vymazat