pondělí 30. ledna 2012

Vánočka

Sváteční vánočka


Rozpis na jednu větší vánočku.  

  • 600 g polohrubé nebo hladké mouky 
  • 200 g 12% smetany (nebo 31%)
  • 120 g másla
  • 100 až 120 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 42 g droždí 
  • 10 g rozinek
  • 3 žloutky
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr 
  • 1 celé vejce a 1 polévková lžíce mléka na potření
  • sůl
  • kůra z citronu
  • plátky mandlí na posypání 
  • muškátový oříšek, anýz, nové koření, kardamom - nemusí být


Jak na to  

- rozinky zalít rumem
- rozpustit máslo
- ve vlažném mléce promíchat malé množství mouky a cukru, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou z citronu a ev. s kořením
- do mouky postupně vmíchat kvásek, žloutky promíchané ve smetaně a mléku a vlažné máslo
- na závěr hnětení zapracovat rozinky (nebo je dát až před zapletením)
- důkladně propracovat těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, 90 až 100 minut nechat kynout
- uplést vánočku, zakrýt, nechat 30 až 50 minut kynout na máslem pomazaném plechu
- potřít rozšlehaným vejcem, posypat plátky mandlí
- péct 10 minut při 180 °C a 20 - 30 minut při 160 °C
.

Vánočka patří v českých zemích na štědrovečerní stůl už od středověku. Svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Měla a někde stále má různé názvy jako calta, štědrovka či štědrovnice, pletenice, štrucle, huska...
Z rozpisu připravíme jednu větší vánočku nebo dvě malé. 
Můžeme také z celkového množství nakynutého těsta oddělit 300 až 400 gramů a uplést jednu vánočku větší a jednu malinkou jen na ozdobu.
 

Namočení rozinek

V cedníku důkladně propláchneme rozinky, necháme je okapat.
Přendáme je do misky nebo hrnku a zalijeme je rumem.
Je fajn, když si vzpomeneme pár hodin před pečením a necháme je máčet delší dobu.
Klidně přes noc.


Máslo a kvásek

Máslo rozpustíme na mírném plameni.
Odstavíme ho a necháme vychladnout.
Připravíme kvásek.

  • V hrnku zahřejeme 100 mililitrů mléka na tělovou teplotu.
  • Odstavíme.
    Teplotu klidně vyzkoušíme prstem.
    Do vlažného mléka vmícháme jednu čajovou lžičku cukru, jednu čajovou lžičku mouky a rozdrobené droždí.
      
  • Za 10 až 15 minut se droždí na hladině mléka spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.
  • Kvásek je hotový.


Těsto

  • Do mísy prosejeme mouku.
  • Můžeme použít hladkou i polohrubou nebo je zkombinovat, odvážit 450 gramů hladké a 150 gramů polohrubé.
    Přidáme k ní půl čajové lžičky soli, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
    Vše dobře promícháme.
    Pro tradiční staročeskou chuť můžeme vmíchat na špičku nože muškátového oříšku nebo anýzu nebo kardamomu nebo nového koření, koření můžeme i kombinovat.
    U kynutých těst prosetí nikdy nevynecháme, mouku tím provzdušníme, těsto pak bude lépe kynout.
    Z citronu strouháme pouze vrchní žlutou vrstvu, bílá část kůry je nahořklá!

  • Jako první vmícháme kvásek.
  • Pak žloutky rozmíchané ve smetaně a nakonec rozpuštěné zchladlé máslo.
    Pokud se těsto po chvilce promícháváni jeví jako příliš tuhé, přidáme 20 mililitrů mléka.
    Do kynutých těst dáváme tuk vždy až jako poslední, pokud by šel na řadu jako první, mouka by ho příliš nasákla, ztěžkla by, těsto by hůře kynulo.
    Máslo nesmí být horké!
    Můžeme zvolit i postup, že do mouky nejdříve vmícháme kvásek a pak do hrnku ke smetaně se žloutky přidáme i vlahé rozpuštěné máslo, promícháme a směs nalijeme do mouky.


Hnětení

A teď nastane chvíle důkladného a dlouhého zpracování těsta, které má za úkol aktivovat lepek obsažený v mouce. 
Na poctivém zpracování kynutého těsta totiž závisí dobrý výsledek pečení.

  • Těsto postupně po kouskách "přemisťujeme" z jedné strany mísy na druhou.
  • Vařečku uchopíme prohlubní k sobě, těsto nazdvihujeme, potřebujeme do něho dostat co nejvíce vzduchu, bude pak lépe kynout.
    A rozhodně se k těstu nemusíme chovat něžně! Ostatně, ona se ta něžnost s přibývajícím časem, jak budou ruce umdlévat, vytratí sama od sebe :) Správně zpracované těsto je hladké, dělají se v něm bubliny, při zpracování "mlaská".

  • Pokud je boj s vařečkou příliš vysilující, přendáme těsto na pracovní desku.
  • Rukou ho důkladně hněteme: těsto upravíme do bochánku, dlaní ho promáčkneme, přehneme a pootočíme.
    A znovu stále dokola, dlaní promáčknout, přehnout, pootočit, promáčknout, přeložit, pootočit...
    Než se povede vypracovat hladké nelepivé těsto, může to trvat i více než 10 minut!
    Pokud máme výkonného kuchyňského robota s hnětacími nástavci, je vyhráno, zpracuje těsto za nás.

  • Na závěr hnětení můžeme přidat rozinky i s rumem, ve kterém se máčely.
  • Ještě párkrát prohněteme, aby byly v těstě rovnoměrně rozložené.
    Nebo je pro snadnější pletení do těsta přidáme později, až při formování pramenů před zapletením.


Kynutí

Dobře zpracované těsto v míse lehce poprášíme moukou, aby neokoralo.
Zakryjeme ho utěrkou, aby nechladlo.
Utěrka může být lehounce navlhčená, stačí ji potřít mokrýma rukama.
Těsto necháme při pokojové teplotě a na místě bez průvanu 90 až 100 minut kynout.
Pokud kyne v chladnější místnosti, může to být i déle, musí zhruba dvakrát zvětšit objem.


Příprava na pletení

Vánočku je nejideálnější uplést najednou, bude hezky držet pohromadě.
Na fotkách je pletená ze šesti pramenů.
Odkaz na další varianty je níže v tipech.

  • Těsto rozdělíme na šest stejných částí, každá by měla vážit 195 až 200 gramů.
  • Z každé nejdříve vytvoříme bochánek, ten rukou zmáčkneme a roztáhneme do obdélníku velkého zhruba 8 x 16 centimetrů.

  • Pokud jsme do těsta nepřidali rozinky hned po hnětení, přidáme je teď.
  • Scedíme je a na obdélník nasypeme.

  • Každý obdélník nejdříve jemně srolujeme a pak ho mírným tlakem dlaněmi rozvalujeme na váleček dlouhý 25 až 30 centimetrů.
  • Pokud nám po chvilce váleček delší natahování nedovolí, minutu až dvě počkáme, necháme ho odpočinout a pak pokračujeme s rozvalováním na požadovanou délku. Je fajn si nejdřív rozválet všech šest na délku, kam až to půjde a pak se vrátit a od prvního zase pokračovat na požadovanou délku. 


Pletení ze šesti pramenů najednou a druhé kynutí

  • Válečky položíme na pracovní desku kolmo k sobě.
  • Horní konce všech šesti válečků spojíme, pevně je zmáčkneme k sobě.
    Dolní volné konce roztáhneme do paprsků.

  • Pravou ruku položíme na hřbet levé ruky.
  • Levou rukou zdvihneme konec pravého krajního válečku, pravou rukou zdvihneme konec levého krajního válečku.
    Levý váleček držený pravou rukou obtočíme vrchem okolo pravého a položíme ho doprostřed mezi zbývající čtyři válečky.

  • Pravý váleček držený levou rukou máme zvednutý.
  • Pravou ruku dáme pod levou, uchopíme krajní levý váleček, spodem ho pod levou rukou zvedneme nahoru.
    Váleček, který držíme v levé ruce položíme doprostřed mezi zbývající čtyři.

  • Levou ruku dáme pod pravou, uchopíme pravý krajní, spodem pod pravou rukou ho zvedneme nahoru, váleček, který držíme v pravé ruce položíme doprostřed mezi zbývající čtyři.
  • Takto pokračujeme ve střídání levé a pravé strany.

  • Po dopletení k sobě prameny na obou koncích vánočky dobře zmáčkneme, mírně je povytáhneme a lehce ohneme dospodu.
  • Lehkým poválením upravíme tvar, aby byla vánočka hezky pravidelná.
    Voilà, máme upleteno.

  • Plech lehce potřeme rozpuštěným máslem nebo ho vyložíme pečicím papírem nebo pečicí folií.
  • Na plech položíme upletenou vánočku.
    Zakryjeme ji utěrkou.
    Necháme ji ještě 20 až 50 minut při pokojové teplotě a na místě bez průvanu kynout.

Zhruba 10 minut před koncem kynutí zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Pečení

Vajíčko vyklepneme do hrnku, pro měkčí kůrku opečené vánočky k němu přidáme polévkovou lžíci mléka.
Pro lehce křupavou mléko nepřidáváme.
Vidličkou rozkvedláme.

Nakynutou vánočku potřeme a posypeme plátky mandlí.
Dáme do rozehřáté trouby péct.

  • Po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C.
  • Pečeme ještě 20 až 30 minut dozlatova.
  • Pomocí špejle zkontrolujeme, jestli je vánočka dobře upečená.
  • Špejli zapíchneme do vánočky, pokud je po vytažení čistá, nenabalily se na ni kousky těsta, je upečeno.
    Pokud vánočka během pečení příliš tmavne, zakryjeme ji kusem alobalu.

Vánočku před podáváním stačí jen pocukrovat.
Výborná je také s máslem a marmeládou nebo medem nebo s Nutellou.






TIP!  Jako vynikající obměnu můžeme vyzkoušet vánočku ořechovou. Postup je stejný, pouze část mouky nahradíme hrstí jemně mletých vlašských ořechů.

TIP!  Místo 12% smetany můžeme použít smetanu s 30 a více procenty. Výsledná chuť bude ještě luxusnější.

TIP!  Pokud pleteme vánočku vrstvenou, například spodní část ze čtyř pramenů a na ni položenou další ze tří, pro jistotu, aby se při pečení nerozjela, ji na třech místech propíchneme špejlí.

TIP!  Rozinky budou při pletení trochu vadit a budou z těsta vypadávat. Klidně ty vypadané po upletení celé vánočky natlačíme mezi prameny zpět.
Dobře také funguje fígl, že je před zapletením zabalíme do jednotlivých pramenů.

TIP!  A na odkazu se můžete mrknout na pletení vánočky, ta ze 6 pramenů je zhruba od 4. minuty.
Jak uplést vánočku.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Paní Hano, mockrát děkuji za tyto stránky. Všechny recepty jsou skvělé a popsané tak, že je zvládne opravdu každý. Celé rodině vždy moc chutnají. Moc se těším na další :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veroniko,
      děkuji moc, že jste si našla chvilku na napsání velice milého komentáře, velmi si toho vážím! Jsem ráda, že Vám recepty dobře slouží.
      Dobou chuť :)
      Hana

      Vymazat
  2. moc dobra vanocka,nesmi se spechat a nechat dost dlouho kynout

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, žádný spěch. Šťastné a veselé přeji.

      Vymazat