pátek 10. října 2014

Zelnice

Zelnice neboli Couračka neboli zelná polévka


  • 350 g brambor (3 střední)
  • 250 g kysaného zelí
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 1500 ml vody
  • 1 kostka hovězího bujonu
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 menší bobkové listy
  • ocet (pokud je potřeba na dochucení)
  • špetka pálivé papriky (nemusí být)

Jak na to  

- na oleji/sádle zesklovatět cibuli a česnek
- zlehka orestovat kousky brambor
- zasypat hladkou moukou, 2 - 3 minuty smažit, přidat koření
- zalít vodou, rozdrobit bujon, 10 minut povařit
- nalít lák ze zelí, přidat pokrájené zelí, 12 - 15 minut povařit, podle potřeby dochutit
.

Tradiční jednoduchá sytá zelná polévka.

Brambory zbavené slupky pokrájíme, tak akorát na sousto.
Oloupanou cibuli rozkrájíme na drobnější kostky, oloupané stroužky česneku zmáčkneme nožem a nakrájíme na plátky.
V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo, nasypeme cibuli, 6 - 8 minut na mírném plameni restujeme. Přidáme česnek, ještě 2 minuty společně osmahneme.
Nasypeme brambory, mírně zvýšíme teplotu a zlehka opečeme, 3 minuty budou stačit.


Zasypeme hladkou moukou, 2 - 3 minuty promícháváme.
Přidáme sůl, kmín, pepř, papriku, nové koření a bobkové listy.



Zalijeme 1500 mililitry horké vody, rozdrobíme bujon, dobře promícháme.
Přivedeme k varu, stáhneme teplotu, částečně zakryjeme poklicí. 10 minut necháme mírně probublávat, občas promícháme.
Pokud máme zelí v sáčku, nastřihneme roh a přímo do hrnce vymačkáme/vyždímáme lák.
Pokud máme zelí ve sklenici, zcedíme ho a lák nalijeme do hrnce.
250 gramů zelí pokrájíme, vmícháme do polévky a 12 - 15 minut zvolna bez zakrytí povaříme. Nezapomeneme párkrát zamíchat.
Podle chuti přisolíme, eventuálně přikyselíme octem.
Jednotlivé porce můžeme zlehka poprášit pálivou paprikou.



TIP!  Do polévky můžeme přidat opečenou klobásu, budeme mít jednodušší variantu zelňačky.

TIP!!  Můžeme vařit i se sušenými houbami.

TIP!!!  Pokud chceme uvařit bílou zelnici, část vody nahradíme mlékem. Nebo na závěr povaříme s 12% smetanou.

TIP!!!!  Zelí rozhodně před přidáním do polévky neproplachujeme!


Přejít na seznam receptů



2 komentáře:

  1. U nás tomu říkáme prostě zelňačka :D Já mám teda nejradši tu bílou, hezky se smetanou. Ale už jsem ji dlouho nevařila, budu to muset napravit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě naprav! S končícím babím létem a blížící se zimou bude hodně příležitostí se s ní zahřát :).

      Vymazat