úterý 23. května 2023

Fraisier

Fraisier neboli Jahodový dort s mušelínovým krémem


Rozpis pro formu o průměru 23 centimetrů.


Korpus

  • 3 větší vejce
  • 90 g cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g másla nebo slunečnicového oleje
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/2 citronu na potření šlehací mísy
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 1/2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání dna formy nebo pečicí papír


Mušelínový krém

  • 4 žloutky
  • 475 ml mléka
  • 250 g másla (125 + 125)
  • 100 g cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku 
  • 1 vanilkový lusk nebo 2 až 3 čajové lžičky vanilkového extraktu


Závěrečná vrstva z želé

  • 200 - 250 g jahodového džemu nebo pyré
  • 2 plátky želatiny 
  • voda


Sirup na provlhčení korpusu

  • 80 g cukru
  • 80 ml vody
  • 40 ml alkoholu, např. rum, Barbero, Limoncello, Kirsch pálenka...


Ovoce

  • 500 g jahod - musí být
  • na dozdobení můžou být ostružiny, maliny, borůvky, mochyně, listy meduňky nebo máty...


Jak na to  

- celá vejce vyšlehat s cukrem a solí do husté pěny
- vmíchat mírně zchladlé rozpuštěné máslo, jemně vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva
- těsto dát do formy, upéct korpus při 170 °C, nechat na mřížce vychladnout
- zahřát marmeládu nebo pyré, odstavit, vmíchat želatinu
- nalít na pečicí papír v dortové formě, odložit do mrazáku
- na potření připravit sirup svařením vody a cukru, vmíchat alkohol
- k mléku dát rozříznutý vanilkový lusk, přivést k varu, vypnout
- žloutky s cukrem prošlehat, vmíchat mouku se škrobem
- zalít horkým mlékem, přelít zpět do hrnce, minutu až dvě povařit, odstavit
- ihned vmíchat 125 g másla, zakrýt fólií, nechat zchladnout
- po zchladnutí odstranit lusk, krátce prošlehat, po částech zašlehat máslo
- rozříznout korpus, vrchní část položit do otevírací formy, potřít sirupem
- po obvodu urovnat rozpůlené jahody, pečlivě zatřít mezery krémem
- na korpus rozetřít část krému, pokrýt jím i jahody na boku
- nasypat pokrájené jahody, uhladit zbytek krému do roviny
- potřít druhou část korpusu sirupem na řezné straně, přiklopit
- položit kolo z želé, dát na min. hodinu do ledničky
- před podáváním uvolnit formu, dozdobit ovocem, krémem, šlehačkou...
.

úterý 16. května 2023

Rohlíky sádlové

 Rohlíky tukové - s čerstvým droždím a sádlem


Rozpis je pro 10 - 12 kusů rohlíků klasické velikosti.

  • 500 g hladké mouky
  • 260 g vlažné vody
  • 30 g sádla
  • 22 g droždí
  • 10 g soli 
  • 4 g cukru
  • na posyp mák, slunečnicová semínka, sezamová semínka, hrubozrnná sůl, kmín...

 
Jak na to  

- ve vlažné vodě promíchat cukr, rozdrobit droždí, nechat vzejít 
- mouku promíchat se solí, nalít vodu s vzešlým kváskem, přidat změklé sádlo, důkladně zpracovat těsto
- těsto zabalit do koule, v míse přikrýt fólií, zakrýt utěrkou, nechat 40 minut kynout
- těsto rozdělit na 8 - 12 stejně vážících dílů, každý rozválet do trojúhelníku cca 2,5 milimetry silného
- pevně zarolovat od širší strany, poválet, dát na pečicí papír na plechu
- nechat 40 - 50 minut kynout zakryté fólií a utěrkou 
- jemně postříkat vodou, posypat dle chuti
- péct v zapařené troubě 15 minut do zlatova
- nechat na mřížce vychladnout
.
 

pondělí 15. května 2023

Kuřecí rarášci

Rarášci neboli kuřecí kousky v pivním těstíčku


Základ


  • 550 - 600 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
  • slunečnicový olej nebo sádlo na smažení


Těstíčko

  • 100 ml piva 
  • 45 g kukuřičného nebo bramborového škrobu (3 polévkové lžíce)
  • 40 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 25 g hořčice (2 polévkové lžíce)
  • 12 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 5 g soli (1 čajová lžička)
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • mletý pepř

Jak na to  

- smíchat všechny ingredience na těstíčko, prošlehat metličkou
- maso nakrájet na kousky, dobře promíchat v těstíčku
- odložit na hodinu, ale klidně i přes noc do chladna
- smažit z obou stran do zlatova
.
 

úterý 9. května 2023

Drobenkový ovocný koláč s pudinkem

Drobenkový ovocný koláč s vařeným pudinkem

Ivi, díky za recept!


Rozpis je na hluboký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů. 


Drobenkové těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 210 g studeného másla
  • 200 g cukru krupice
  • 12 g kypřicího prášku do pečiva (1 sáček)
  • 8 g vanilkového cukru (1 sáček)
  • 1 větší vejce
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 10 g studeného másla a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu 


Pudinková náplň

  • 1000 ml mléka
  • 80 g pudinkového prášku (2 sáčky)
  • 60 - 80 g cukru krupice (3 - 4 polévkové lžíce)


Ovocná náplň

  • 600 - 1000 g čerstvého, kompotovaného nebo mraženého ovoce


Jak na to  

- v míse smíchat mouku, sůl, cukr a vanilkový cukr
- přidat na kostky pokrájené máslo, zpracovat drobenku, necelou 1/4 odebrat stranou
- k drobence přidat prášek do pečiva, promíchat, přilít lehce prokvedlané vejce, promíchat
- uvařit pudink
- na vymazaný plech nasypat drobenku z mísy, urovnat ji, nalít na ni pudink
- nandat ovoce, posypat zbytkem drobenky 
- péct 40 - 50 minut při 180 °C 
.

úterý 29. listopadu 2022

Kefírové dalamánky

Dalamánky - těsto s kefírem


Rozpis pro 8 až 10 ks.

  • 350 g kefíru
  • 320 g hladké mouky
  • 180 g žitné hladké mouky
  • 15 g droždí
  • 10 g soli
  • 10 g octa
  • 10 g chlebového koření (4 g kmínu, 3 g fenyklu, 3 g koriandru)
  • 8 g cukru krupice
  • na posypání: hrubozrnnou sůl, kmín, mák, dýňová semínka...

 
Jak na to  

- do mísy prosít obě mouky, přidat koření a sůl, promíchat
- do jiné mísy nalít kefír a ocet, rozdrobit do něho droždí, to posypat cukrem nechat cca 5 minut vzejít
- do kefíru přisypávat směs mouky a koření, zpracovat vařečkou
- těsto přendat na vál, hníst 10 až 15 minut, dát do mísy, zakrýt utěrkou, nechat cca 2,5 hodiny kynout 
- nakynuté těsto vyndat z mísy, roztáhnout do válce, rozkrájet na 8 až 10 kusů
- dát na pečicí papír na plech, lehce rukou upravit, jemně postříkat, zakrýt, nechat cca 1 hodinu kynout
- ostrou žiletkou naříznout, postříkat, posypat solí a semínky, péct při 225 °C 15 - 20 minut 
.
 

středa 3. srpna 2022

Ganache jako čokoládová poleva

Ganache - čokoládová poleva na dort, cukroví nebo zákusky


Rozpis na jednopatrový dort o průměru 23 centimetrů.

  • 200 g hořké čokolády s min. 55 % obsahu kakaa
  • 200 g 33% smetany

Jak na to  

- čokoládu nalámat na kousky
- smetanu přivést k bodu varu, nalít na kousky čokolády
- vymíchat do hladka
- před zdobením nechat zchladnout na cca 30 °C
.