sobota 1. prosince 2012

Hokkaido garam masala krém

Pikantní krémová polévka z dýně Hokkaido s kořením garam masala

Stando, díky za dýni!


  • 1500 g dýně Hokkaido
  • 1000 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 120 g cibule (1 střední)
  • 15 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 vrchovaté čajové lžičky koření garam masala (6 g)
  • chilli koření
  • čerstvé bylinky, např. tymián, bazalka, smil italský...
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana, dýňová semínka - nemusí být


Jak na to

- na oleji a másle osmahnout cibuli
- přidat na kostky pokrájenou vydlabanou dýni, orestovat
- osolit, přidat garam masala a bylinky
- zalít vývarem/vodou, uvařit doměkka
- odstranit bylinky, rozmixovat

- v případě potřeby naředit vývarem
- podle chuti přidat chilli a garam masala
 
.

pátek 30. listopadu 2012

Křehký jablečný koláč

Křehký jablečný koláč


Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 450 g polohrubé mouky
  • 250 g studeného másla
  • 140 g cukru moučky
  • 2 - 4 polévkové lžíce studeného mléka
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (6 g)
  • citrónová kůra 
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


    Jablečná náplň

    • 1000 g strouhaných jablek
    • 2 čajové lžičky mleté skořice (8 g)
    • 1 až 4 polévkové lžíce cukru krupice
    • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
    • 1 čajová lžička rumu
    • vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
    • rozinky, mandle, kokos, ořechy... nemusejí být 


    Jak na to

    - z uvedených ingrediencí rychle zpracovat těsto, zabalit a dát na minimálně 1 hodinu do chladna
    - těsto rozdělit na poloviny, vyválet, jeden plát dát na vymazaný a vysypaný plech
    - nandat nastrouhaná ochucená jablka
    - zakrýt druhým vyváleným plátem těsta
    - propíchat vidličkou
    - zpočátku péct na 180 °C, po 20 minutách dopéct při 160 °C dozlatova

    .

    neděle 25. listopadu 2012

    Plněný Hermelín

    Plněný Hermelín nebo Camembert


    Na naplnění jednoho kusu sýra

    • 20 g jader vlašských ořechů (4 celá jádra středně velkých)
    • 10 g másla
    • 1 stroužek česneku
    • baby špenát, petrželka, majoránka...
    • sůl, pepř


    Základ

    • sýry Hermelín nebo Camembert


    Jak na to

    - sýr rozpůlit a vydlabat
    - vydlabanou hmotu spojit s máslem, přidat utřený česnek, nasekané ořechy a bylinky
    - osolit, opepřit
    - vrátit zpět do sýru, přiklopit, zabalit, nechat v lednici rozležet
     
    .

    sobota 24. listopadu 2012

    Guacamole

    Guacamole - klasická mexická salsa


    • 3 zralá avokáda
    • 4 stroužky česneku
    • 2 střední rajčata
    • 1 limetka
    • 1 střední červená cibule
    • 1 zarovnaná čajová lžička soli
    • čerstvý koriandr (cca 3 polévkové lžíce nasekaného)
    • papričky jalapeños (nebo chilli)


    Jak na to

    - rajčata zbavit slupky a jadýrek, nadrobno pokrájet
    - cibuli pokrájet, česnek utřít, pálivé papričky pokrájet, lístky koriandru nasekat
    - polévkovou lžící uvolnit avokádovou dužinu, v misce polít limetkovou šťávou, rozmačkat vidličkou
    - smíchat s nakrájenými rajčaty, cibulí, utřeným česnekem, posekaným koriandrem, osolit, promíchat
    - podle chuti vmíchat pálivé papričky
    .

    středa 21. listopadu 2012

    Sýrová roláda

    Sýrová roláda


    Základ

    • 250 - 300 g plátků tvrdého sýra, například Ementál, Madeland, Eidam, Gouda...
    • nakládaná kapie, kukuřice, olivy... nemusí být


    Náplň

    • 250 g šunky
    • 100 g smetanového taveného sýra
    • 100 g másla
    • 70 g cibule (1 střední)
    • 40 g plnotučné nebo dijonské hořčice (2 vrchovaté čajové lžičky)
    • 2 uvařená vejce
    • sůl, pepř
    • podle chuti zelené bylinky např. petrželka, pažitka, bazalka...


    Jak na to

    - vejce uvařit natvrdo, zchladit, oddělit bílky a žloutky
    - utřít máslo, žloutky, sýr a hořčici, vmíchat nadrobno pokrájené bílky, šunku, cibuli, ev. bylinky, sůl a pepř
    - plátky sýra rozložit na plech, v rozpálené troubě nechat povolit
    - náplň rozetřít na zchladlý sýr, k jednomu kraji lze naskládat papriku, kukuřici, olivy, kapary...
    - zamotat do rolády, zabalit do alobalu nebo folie

    - nechat v chladu ztuhnout
    ,

    pátek 9. listopadu 2012

    Bramborový guláš

    Bramborový neboli buřtguláš


    • 500 g brambor
    • 150 g měkkého salámu nebo špekáčků, kabanosu...
    • 150 g cibule (1 větší)
    • 40 g polohrubé mouky (2 vrchovaté polévkové lžíce)
    • 30 g špeku nebo slaniny
    • 30 g sádla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
    • 15 g rajčatového protlaku (1 vrchovatá čajová lžička)
    • 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
    • 1 polévková lžíce majoránky
    • sůl, pepř, kmín


    Jak na to

    - na sádle zlehka opéct špek, osmahnout cibuli, přidat uzeninu, opéct
    - nasypat mouku, orestovat
    - vmíchat rajčatový protlak, zasypat sladkou mletou paprikou
    - přidat brambory, sůl, pepř a kmín, vše promíchat
    - zalít 1250 ml horké vody
    - 30 minut povařit
    - vmíchat majoránku
     
    .

    Vepřová roláda plněná žampiony a anglickou

    Roláda z vepřové plece plněná žampiony a anglickou slaninou


    Základ

    • 1200 g vepřové plece
    • 120 g cibule (1 větší)
    • 30 g sádla (1 polévkové lžíce)
    • sůl, pepř


    Na naplnění

    • 350 g žampiónů
    • 100 g anglické slaniny
    • 45 g dijonské hořčice (3 vrchovaté čajové lžičky)
    • 30 g sádla (1 polévková lžíce)
    • 6 stroužků česneku
    • sůl, pepř, kmín, majoránka
    • čerstvá nebo sušená zelená petrželka


    Na zahuštění sosu

    • 15 g másla
    • 1 polévková lžíce hladké mouky


    Jak na to

    - na sádle opéct anglickou slaninu, přidat žampiony a majoránku
    - maso rozříznout na plát, posolit, popepřit, potřít hořčicí smíchanou s česnekem
    - pokrýt osmaženými žampiony s anglickou slaninou, posypat petrželkou
    - zabalit do rolády, opéct na pánvi ze všech stran
    - přendat do pekáče na sádlo, podlít, přidat cibuli
    - 60 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem
    - dopéct bez zakrytí dozlatova

    .