neděle 3. června 2012

Bratislavská vepřová plec

Bratislavská vepřová plec


  • 700 g vepřové plece
  • 300 g cibule (2 větší)
  • 200 g 12%  smetany 
  • 100 g sádla nebo slunečnicového oleje
  • 80 g rajského protlaku
  • 80 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 60 - 80 g mrkve
  • 60 - 80 g kyselé okurky
  • 50 - 80 g celeru
  • 50 - 80 g sterilovaného hrášku
  • 400 ml mléka
  • sůl
  • citronová šťáva


Jak na to  

- opláchnutou a osušenou plec svázat provázkem, nasolit
- cibuli zvolna osmahnout na sádle, vložit maso, ze všech stran prudce krátce opéct
- přidat protlak, orestovat, přilít vodu, zakryté na mírném plameni 60 - 80 minut dusit doměkka
- maso vyndat, zabalit do alobalu
- vlít mouku rozmíchanou ve studené vodě, mléko a smetanu, 20 minut povařit
- dochutit šťávou z citronu a solí, přecedit
- vmíchat pokrájené okurky, hrášek a krátce povařené kostky celeru a mrkve, prohřát v omáčce, vypnout
.

Polníčkový salát I.

Polníčkový salát s grepem a zakysanou smetanou


  • polníček
  • grep
  • zakysaná smetana
  • špetka soli
  • pepř čerstvě mletý

Jak na to  

- lístky polníčku smíchat s pokrájenými oloupanými kousky grepu
- přidat pár lžiček osolené zakysané smetany, posypat mletým pepřem
.

sobota 2. června 2012

Šťouchané brambory

Šťouchané brambory s cibulkou


  • 500 g brambor
  • 40 g másla nebo sádla
  • 1 velká cibule
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • sůl

Jak na to  

- oloupané nakrájené brambory uvařit v osolené vodě doměkka
- nakrájenou cibuli orestovat dozlatova
- cibuli přidat k měkkým scezeným bramborám, zlehka rozšťouchat
- podle potřeby zředit vývarem, dochutit solí, bylinkami
.

pátek 1. června 2012

Zapečený chřest

Chřest zapečený se smetanou, anglickou slaninou a sýrem


  • 500 g čerstvého chřestu
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 100 g tvrdého sýra např. Parmazán, Gouda, Ementál...
  • 1 žloutek
  • anglická slanina (na 5 výhonků chřestu 1 plátek)
  • šťáva z citronu
  • sůl, mletý pepř
  • zelená petrželka
  • kousek másla na vymazání pekáče 


Jak na to  

- chřest zbavit dřevnatých stonků, podle potřeby oškrabat slupku, zakápnout šťávou z citronu
- ponořit do vroucí osolené vody, zelený vařit 2 - 3 minuty, bílý 8 minut
- ihned po vyndání z hrnce zchladit v ledové vodě smíchané s citronovou šťávou
- vždy 4 - 5 výhonků zabalit do plátku slaniny, naskládat do vymazané mísy
- posypat polovinou nastrouhaného sýra, zalít smetanou s rozšlehaným žloutkem, osolit, opepřit, posypat petrželkou
- nasypat zbytek sýra, 15 - 20 minut zapéct při 200 °C
.

Kulajda

Kulajda a Jak uvařit ztracené vejce


  • 500 g brambor
  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 50 - 80 g sušených hub nebo pár čerstvých
  • 25 g polohrubé mouky (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 polévková lžíce octa
  • celý pepř, nové koření, bobkový list
  • kopr
  • plátek másla
  • sůl, kmín
  • k servírování vejce vařená nebo pošírovaná


Jak na to  

- namočit sušené houby do studené vody, v případě čerstvých očistit a pokrájet
- pokrájené brambory a houby zalít vodou
- vmíchat sůl, pepř, kmín, bobkový list a nové koření, zhruba 10 minut povařit
- vlít mouku rozmíchanou ve vodě, vařit dalších cca 15 minut
- přidat zakysanou smetanu, ochutit octem, vmíchat posekaný kopr a kousek másla
- přivést k varu, vypnout
- podávat s vejcem vařeným nebo ztraceným
.

čtvrtek 31. května 2012

Tiramisu

Tiramisu

Hotové Tiramisu necháme několik hodin uležet!


Klasická příprava Tiramisu ze syrových vajec je popsána v tipech pod receptem.

  • 500 g Mascarpone
  • 400 g smetany ke šlehání (33 a více procent) 
  • 150 g cukru moučky
  • 50 ml likéru, ideálně mandlový Amaretto nebo Barbero
  • 30 - 33 ks cukrářských piškotů nejlépe Savoiardi
  • 2 vrchovaté čajové lžičky kávy
  • kakao práškové


Jak na to  

- smíchat Mascarpone s cukrem, vmíchat do tuha ušlehanou šlehačku
- piškoty smočit v silné kávě, urovnat na dno mísy nebo pohárových sklenic, pokapat likérem
- potřít vrstvou krému
- opět urovnat vrstvu piškotů namočených v kávě, pokapat likérem, natřít krém
- podávat vychlazené, posypat kakaovým práškem
.