čtvrtek 1. srpna 2013

Vepřová plec zapečená s lečem a bramborem

Vepřová plec zapečená se zeleninovým lečem a bramborem


  • 1000 g vepřové plece
  • 1000 g brambor (9 - 10 středně velkých)
  • 1200 g zeleninového leča
  • 30 g sádla (1 plná polévková lžíce)
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- kostky plece zprudka opéct na sádle
- do pekáče naskládat 1/3 plátků brambor, osolit a pokmínovat
- přidat půlku opečeného masa, osolit
- zalít půlkou zeleninového leča, poprášit pepřem
- postup zopakovat, nakonec pokrýt plátky brambor, osolit a pokmínovat
- péct na 180 °C 40 minut zakryté, dalších cca 30 minut nezakryté doměkka
.

Smetanový přílohový špenát

Smetanový přílohový špenát z čerstvých listů


  • 300 g čerstvých špenátových listů
  • 150 ml 12% smetany
  • 50 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • sůl


Jak na to  

- na másle prohřát listy špenátu, nechat vyvařit vodu
- zalít smetanou, 1 - 2 minuty povařit
- osolit a vmíchat utřený česnek
.

Rybí pikantní rizoto

Rybí pikantní rizoto


Rozpis na 3 porce.

  • 250 g rybího masa nebo mořských plodů (čerstvé i mražené, sladkovodní i mořské)
  • 500 ml zeleninového leča
  • 150 ml červeného vína
  • 120 g rýže
  • 4 stroužky česneku
  • 2 - 3 čajové lžičky kořenící směsi Harissy nebo jiné pikantní - množství podle chuti!
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce medu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • tymián, rozmarýn
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na olivovém oleji osmahnout plátky česneku, přidat rýži, zalít vínem, nechat odpařit alkohol
- vmíchat bylinky, osolit, opepřit, zalít zeleninovým lečem, povařit do změknutí rýže
- smíchat šťávu z citronu, med a Harissu, minutu povařit s rýží
- na olivovém oleji osmahnout lehce osolené kousky rybího masa
- buď smíchat vše dohromady nebo kostky hotového rybího masa přidat až na talíři
.

sobota 20. července 2013

Lehký piškotový dort s letním ovocem

Ovocný dort z piškotového těsta s letním ovocem a želé


Rozpis na kulatou nižší formu o průměru 25 centimetrů. 


Piškotový korpus

  • 80 g cukru krupice (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 80 g  polohrubé mouky (4 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 2 velká vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 zarovnaná čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • citron
  • kousek másla a 1/2 polévkové lžíce hrubé nebo polohrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Krém

  • 100 ml mléka
  • 100 g minimálně 30% smetany
  • 50 g 15% zakysané smetany 
  • 40 g másla
  • 30 g cukru moučky (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 10 g hladké mouky
  • 10 g bramborového škrobu (např. Solamyl)
  • 1 čajová lžička rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu


Ovoce a dortové želé

  • ovoce
  • cukr
  • 1 sáček dortového želé nebo želatiny


Jak na to
 

- ušlehat sníh ze 2 bílků
- 2 žloutky ušlehat s cukrem, horkou vodou, smíchat s moukou a práškem do pečiva, spojit se sněhem
- těsto rozetřít do vymazané a vysypané formy, péct cca 15 minut při 180 °C
- z mléka, škrobu a mouky uvařit kaši, máslo utřít s cukrem, po vychladnutí spojit
- ušlehat šlehačku, prošlehat se zakysanou smetanou, spojit s krémem
- natřít na vychladlý korpus, poklást ovocem
- podle návodu uvařit želé, nalít na ovoce
.

čtvrtek 4. července 2013

Medailonky z panenky v bylinkách

Medailonky z vepřové panenky v bylinkách


  • 1000 g vepřové panenky ideálně o průměru cca 5 cm
  • 100 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, bazalka
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- nasekané bylinky smíchat s olivovým olejem
- panenku očistit, nakrájet na špalky, opepřit, obalit ve směsi
- 20 minut nechat odležet
- osolit, zprudka opéct, přendat do pekáče, 8 - 10 minut péct při 180 °C
- na pánev nalít 50 ml horké vody, po upečení medailonků přilít šťávu z pekáče, minutu povařit
- před podáváním nechat chvíli rozležet
.

středa 3. července 2013

Paprikový salát

Paprikový salát


  • 4 větší papriky
  • 1 větší cibule
  • nakládané kapary
  • čerstvá šťáva z citronu
  • cukr třtinový
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky např. tymián, petržel, oregano, kopr...

Jak na to  

- papriky opéct nad plamenem, v troubě, pod grilem... nebo je použít bez opečení
- papriky a cibuli nakrájet na proužky, bylinky nasekat, kapary scedit
- vše promíchat se solí, cukrem, pepřem, šťávou z citronu a olivovým olejem
- nechat rozležet
.

pondělí 24. června 2013

Žampiony zapečené s mletým masem

Žampiony zapečené s mletým hovězím masem



Základ

  • 10 - 12 větších žampionů
  • 1 polévková lžíce másla nebo oleje na potření a na vymazání košíčků
  • papírové cukrářské košíčky


Směs na naplnění

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 100 g sýra Goudy nebo  Ementálu nebo Eidamu...
  • 40 g cibule 
  • 20 g sádla (1 polévková lžíce sádla)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce 12% smetany
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička tymiánu, 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to
 

- žampiony očistit, stáhnout slupku, vykrojit nohy a podusit je na sádle
- smíchat suroviny na směs, přidat podušené nohy
- naplnit klobouky
- cukrářské košíčky potřít rozpuštěným máslem/olejem, posadit do nich žampiony
- péct cca 25 minut při 180 °C
.