pátek 6. ledna 2012
čtvrtek 5. ledna 2012
neděle 1. ledna 2012
Rajčatová polévka I.
Rajčatová polévka s paprikou a bazalkou
- 850 ml konzervovaných loupaných krájených rajčat
- 500 ml vývaru nebo kostka bujónu
- 250 g zelené tlustostěnné papriky (1 větší)
- 200 g rajčatového protlaku
- 150 g cibule (1 větší)
- 10 g másla
- 6 stroužků česneku
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- 2 čajové lžičky sušené bazalky
- sůl, cukr, pepř
- pro servírování zakysaná smetana, smetana, čerstvě mletý pepř, bazalka, strouhaný parmazán...
Jak na to
- na oleji a másle postupně osmahnout cibuli, česnek a papriku
- přidat cukr a rajčatový protlak, vmíchat bazalku
- vmíchat rajčata, osolit, opepřit, zalít vývarem
- 20 minut povařit, přidat česnek, rozmixovat
- na oleji a másle postupně osmahnout cibuli, česnek a papriku
- přidat cukr a rajčatový protlak, vmíchat bazalku
- vmíchat rajčata, osolit, opepřit, zalít vývarem
- 20 minut povařit, přidat česnek, rozmixovat
- podle potřeby dochutit
.
pátek 30. prosince 2011
Čočka nakyselo
Čočka nakyselo
Čočku musíme před vařením namočit, nejlépe den předem!
Z uvedeného množství připravíme 4 až 6 porcí hlavního jídla.
Základ
Čočku musíme před vařením namočit, nejlépe den předem!
Z uvedeného množství připravíme 4 až 6 porcí hlavního jídla.
Základ
- 500 g čočky
- 100 g cibule (1 střední)
- 25 g polohrubé mouky (2 polévkové lžíce)
- 4 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- cukr, sůl, majoránka, ocet
Pro servírování
- 200 g anglické slaniny nebo uzené, klobása, párek...
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 větší cibule
- vejce, kyselá okurka
Jak na to
- několik hodin nechat máčet čočku
- dolít vodu, osolit, vařit 15 - 20 minut doměkka
- na pánvi nalít olej/sádlo, osmahnout cibuli, nasypat mouku, usmažit jíšku
- do čočky vmíchat jíšku, cukr, ocet a majoránku
- povařit 10 - 15 minut, vmíchat utřený česnek
.
- několik hodin nechat máčet čočku
- dolít vodu, osolit, vařit 15 - 20 minut doměkka
- na pánvi nalít olej/sádlo, osmahnout cibuli, nasypat mouku, usmažit jíšku
- do čočky vmíchat jíšku, cukr, ocet a majoránku
- povařit 10 - 15 minut, vmíchat utřený česnek
.
pátek 16. prosince 2011
Vepřová panenka pečená s tymiánem
Vepřová panenka pečená s tymiánem
- 1200 g vepřové panenky
- 100 g cibule (1 větší)
- 20 g másla
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 - 2 čajové lžičky hladké mouky
- hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř
- tymián
Jak na to
- panenku odblanit, opláchnout, osušit
- vetřít sůl, popepřit
- zprudka krátce opéct ze všech stran
- na alobal nasypat kolečka cibule a plátky česneku, položit panenku, posypat tymiánem
- zabalit, péct 20 - 25 minut při 200 °C
- před krájením nechat odpočinout
.
- panenku odblanit, opláchnout, osušit
- vetřít sůl, popepřit
- zprudka krátce opéct ze všech stran
- na alobal nasypat kolečka cibule a plátky česneku, položit panenku, posypat tymiánem
- zabalit, péct 20 - 25 minut při 200 °C
- před krájením nechat odpočinout
.
čtvrtek 15. prosince 2011
Obalovaný smažený řízek
Řízky smažené v trojobalu
Základ
- vepřová kotleta, krkovice nebo kýta, kuřecí prsní nebo stehenní
- sůl
- slunečnicový olej nebo sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
- plátky citronu k servírování
Na trojobal
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
Jak na to
- maso nakrájet na plátky, jemně naklepat, osolit
- obalit v klasickém trojobalu - mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance
- osmažit z obou stran dozlatova
.
- maso nakrájet na plátky, jemně naklepat, osolit
- obalit v klasickém trojobalu - mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance
- osmažit z obou stran dozlatova
.
Hovězí guláš
Hovězí guláš
- 1200 g hovězího předního masa
- 600 g cibule
- 100 g špeku nebo slaniny bez kůže
- 50 g sádla nebo 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
- 40 g rajčatového protlaku
- 30 g polohrubé mouky (3 zarovnané polévkové lžíce)
- 15 g soli (2 čajové lžičky)
- 4 stroužky česneku
- kořeni: 3 čajové lžičky sladké mleté papriky (12 g), 2 čajové lžičky mletého pepře (3 g), 1 vrchovatá polévková lžíce majoránky (2 g), 1 čajová lžička kmínu (2 g)
Jak na to
- na sádle rozpustit slaninu, přidat cibuli, po 3 - 4 minutách česnek
- 15 - 20 minut restovat na mírném plameni dozlatova
- přidat kostky masa, osolit, zprudka a rychle opéct, stáhnout teplotu, dusit ve vlastní šťávě do vyvaření vody
- vmíchat koření a rajčatový protlak, krátce orestovat
- podlít horkou vodou/vývarem/pivem, dusit zakryté na mírném plameni doměkka
- přilít horkou vodu/vývar, zahustit, 20 minut povařit
.
- na sádle rozpustit slaninu, přidat cibuli, po 3 - 4 minutách česnek
- 15 - 20 minut restovat na mírném plameni dozlatova
- přidat kostky masa, osolit, zprudka a rychle opéct, stáhnout teplotu, dusit ve vlastní šťávě do vyvaření vody
- vmíchat koření a rajčatový protlak, krátce orestovat
- podlít horkou vodou/vývarem/pivem, dusit zakryté na mírném plameni doměkka
- přilít horkou vodu/vývar, zahustit, 20 minut povařit
.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)