Pavlova
Sněhový korpus
- 200 g cukru krupice
- 120 g bílků (cca ze 3 vajec velikosti "L" nebo ze 4 velikosti "M")
- 6 g octa nebo vymačkané šťávy z citronu (1 polévková lžíce)
- 15 g kukuřičného škrobu (1 polévková lžíce)
- 3 g soli
- rozpůlený citron na vytření šlehací mísy
Náplň a dozdobení
- 250 ml minimálně 33% smetany ke šlehání (může být větší množství, klidně 400 ml)
- 125 g Mascarpone (nemusí být)
- cukr moučka
- ovoce (jahody, kiwi, maliny, borůvky, ostružiny...), lístky máty, lemon curd...
Jak na to
- bílky dát do citronem vytřené mísy, přidat špetku soli, začít šlehat na mírné otáčky
- po zhruba 2 minutách začít po částech zašlehávat cukr, šlehat do jeho úplného rozpuštění
- bílky dát do citronem vytřené mísy, přidat špetku soli, začít šlehat na mírné otáčky
- po zhruba 2 minutách začít po částech zašlehávat cukr, šlehat do jeho úplného rozpuštění
- ručně nebo na minimální otáčky zašlehat škrob a ocet
- lesklý pevný sníh s dokonale rozpuštěným cukrem vytvarovat na pečicí papír
- lesklý pevný sníh s dokonale rozpuštěným cukrem vytvarovat na pečicí papír
- dát do rozehřáté trouby péct, ihned snížit teplotu na 115 °C, neotvírat troubu
- po 2 hodinách vypnout, nechat několik hodin v zavřené troubě, klidně přes noc
- na krém ušlehat smetanu, smíchat ji s Mascarpone a cukrem moučkou
- na korpus nanést krém, dozdobit ovocem, před podáváním dát na hodinu až dvě rozležet do lednice
.
- na korpus nanést krém, dozdobit ovocem, před podáváním dát na hodinu až dvě rozležet do lednice
.