Pečeno v hranaté formě o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.
Lze upéct i v bábovkové formě.
- 500 g vařené/pečené řepy (2 větší bulvy)
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g třtinového cukru
- 200 ml slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
- 100 g jader vlašských ořechů
- 80 g švestkových povidel (2 vrchovaté polévkové lžíce)
- 40 ml rumu (4 polévkové lžíce)
- 50 ml mléka
- 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
- 20 ml šťávy z citronu (2 polévkové lžíce)
- 10 g skořice (2 čajové lžičky)
- 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
- 3 vejce
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Jak na to
- omyté řepy vařit/péct do změknutí, po vychladnutí oloupat, nastrouhat
- po jednom vmíchat vejce
- přidat namočené rozinky i s rumem, šťávu z citronu, povidla, extrakt, olej a mléko
- prosetou mouku smíchat s cukrem, nasekanými/namletými jádry ořechů, práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí
- vše dobře smíchat
- péct ve vymazané a vysypané formě 15 minut na 180 °C a 70 - 80 minut na 160 °C
.
- omyté řepy vařit/péct do změknutí, po vychladnutí oloupat, nastrouhat
- po jednom vmíchat vejce
- přidat namočené rozinky i s rumem, šťávu z citronu, povidla, extrakt, olej a mléko
- prosetou mouku smíchat s cukrem, nasekanými/namletými jádry ořechů, práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí
- vše dobře smíchat
- péct ve vymazané a vysypané formě 15 minut na 180 °C a 70 - 80 minut na 160 °C
.