Pečeno v kulaté formě o průměru 24 centimetrů.
Křehké těsto
- 200 g hladké mouky ideální je s menším obsahem lepku
- 100 g studeného másla
- 8 g soli (1 čajová lžička)
- 3 - 4 polévkové lžíce studené vody
- 1 žloutek
Náplň
- 300 g 15% zakysané smetany
- 250 g cibule
- 40 g másla
- 4 stroužky česneku
- 3 větší vejce
- 1 ks 425ml konzervy plátkovaných žampionů
- 1 čajová lžička kurkumy
- sůl, mletý pepř
Na posypání
- 100 g mrazených špenátových listů
- 70 g tvrdého sýra
Pro předpečení korpusu ještě budeme potřebovat přibližně 3 hrsti suchého neuvařeného hrachu nebo fazolí na zatížení těsta, aby se nevyboulilo.
Jak na to
- smíchat mouku se solí, zpracovat se studeným máslem na sypkou drobenku
- rychle smíchat se žloutkem a studenou vodou, jemně promnout a zmáčknout do koule
- nechat v lednici odležet
- cibuli rozkrájet, oddělit plátky, na másle na mírném plameni 20 - 25 minut restovat
- těsto rozválet, upravit do formy, propíchat vidličkou, zatížit luštěninami na pečicím papíře
- předpéct při 190 °C 12 - 15 minut
- smíchat suroviny na náplň, použít do ní půlku orestované cibule
- náplň nalít na předpečený korpus, vmáčknout hromádky špenátu, posypat druhou půlkou orestované cibule a strouhaným sýrem
- péct 30 - 35 minut při 180 °C dozlatova
.
- smíchat mouku se solí, zpracovat se studeným máslem na sypkou drobenku
- rychle smíchat se žloutkem a studenou vodou, jemně promnout a zmáčknout do koule
- nechat v lednici odležet
- cibuli rozkrájet, oddělit plátky, na másle na mírném plameni 20 - 25 minut restovat
- těsto rozválet, upravit do formy, propíchat vidličkou, zatížit luštěninami na pečicím papíře
- předpéct při 190 °C 12 - 15 minut
- smíchat suroviny na náplň, použít do ní půlku orestované cibule
- náplň nalít na předpečený korpus, vmáčknout hromádky špenátu, posypat druhou půlkou orestované cibule a strouhaným sýrem
- péct 30 - 35 minut při 180 °C dozlatova
.