- 500 g hladké mouky
- 200 ml piva
- 100 ml slunečnicového oleje
- 25 g sušeného mléka (1 vrchovatá polévková lžíce)
- 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
- 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (1 polévková lžíce čerstvého)
- sůl
- na posypání mák, kmín, sezamové nebo slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl...
Kvásek
- 100 ml mléka
- 42 g droždí (1 kostka)
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 kávová lžička cukru
Jak na to
- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, sušeným mlékem a rozmarýnem, přilít pivo, kvásek a žloutek, promíchat
- nakonec nalít olej, promíchat, na desce důkladně hníst, alespoň 10 minut
- těsto rozdělit na 6 částí, z každé uplést housku, nechat 5 minut odpočinout
- potřít prošlehaným bílkem, posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem, semínky...
- péct 12 - 14 minut při 200 °C dozlatova
.
- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, sušeným mlékem a rozmarýnem, přilít pivo, kvásek a žloutek, promíchat
- nakonec nalít olej, promíchat, na desce důkladně hníst, alespoň 10 minut
- těsto rozdělit na 6 částí, z každé uplést housku, nechat 5 minut odpočinout
- potřít prošlehaným bílkem, posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem, semínky...
- péct 12 - 14 minut při 200 °C dozlatova
.