Uvedené množství surovin je na 3 kusy koláče, každý o rozměru cca 20 x 30 cm.
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 200 ml vlažné vody
- 20 g droždí (půl kostky)
- 1 čajová lžička soli
- 1 kávová lžička cukru
Klasická náplň
Stačí na přípravu 3 kusů.
- 400 g Crème fraîche nebo husté zakysané smetany
- 180 g dobré slaniny, např. pancetta, tyrolský špek nebo anglická
- 2 větší cibule
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka drceného kmínu
- sůl, pepř
Varianty náplně
Množství podle chuti.
- sýry, např. Ementál, Gorgonzola, kozí sýry, Mozzarella, Niva, Gouda, Hermelín, Comtè, Čedar, Gruyère...
- houby čerstvé nebo nakládané, sušená rajčata, kukuřice, česnek...
- ryby, např. losos, tuňák, mořské plody...
- šunka, salám, klobásky...
Jak na to
- zadělat těsto, pořádně prohníst, nechat hodinu a půl kynout
- rozdělit na 3 díly, rozválet na tenké placky
- potřít smetanou, osolit a popepřit, poprášit špetkou muškátového oříšku a kmínu
- posypat slaninou, cibulí a ev. dalšími přísadami
- péct 10 - 15 minut při 250 °C
.
- zadělat těsto, pořádně prohníst, nechat hodinu a půl kynout
- rozdělit na 3 díly, rozválet na tenké placky
- potřít smetanou, osolit a popepřit, poprášit špetkou muškátového oříšku a kmínu
- posypat slaninou, cibulí a ev. dalšími přísadami
- péct 10 - 15 minut při 250 °C
.