úterý 6. srpna 2013

Vepřová pečeně pečená v mléce

Vepřová pečeně pečená v mléce


  • 1000 g vepřové pečeně bez kosti vcelku
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 60 g (30 + 30) másla
  • 5 - 10 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce slunečnicového nebo olivového oleje nebo sádla
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • pár lístků šalvěje
  • sůl, pepř


Jak na to  

- pečeni svázat provázkem, osolit, opepřit, zprudka opéct, dát do pekáče
- orestovat plátky česneku a lístky šalvěje, přidat sůl, tymián a rozmarýn, zalít mlékem
- obsah pánve nalít k masu, doplnit mlékem do 3/4 výšky, na maso položit plátky másla
- zakryté péct na 160 °C  2 - 2,5 hodiny, maso obracet a polévat výpekem
- odkrýt, polít, péct ještě 20 minut bez zakrytí
- zvýšit teplotu a péct dalších zhruba 20 minut dozlatova
.

neděle 4. srpna 2013

Trhanec - trhaný skořicový chleba

Trhanec neboli sladký skořicový chleba


Rozpis je na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.


Těsto

  • 400 g hladké mouky, ideálně s vyšším obsahem lepku
  • 200 ml mléka
  • 70 g másla
  • 60 g cukr krupice
  • 50 g rozinek
  • 50 ml vody
  • 21 g droždí (půl kostky)
  • 2 cl rumu
  • 2 žloutky 
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z citronu


Náplň

  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g másla
  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g plátků mandlí
  • 2 polévkové lžíce mleté skořice
  • 1 polévková lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 1/2 kávové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku


Na potření

  • 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce mléka


Jak na to  

- předem namočit rozinky do rumu, rozpustit máslo, připravit kvásek
- prosátou mouku smíchat s cukrem, solí a citronovou kůrou
- přidat kvásek, rozinky i s rumem, vanilkový extrakt a v 50 ml studené vody rozmíchané žloutky a zchladlé máslo
- dobře zpracovat těsto, nechat 60 - 80 minut kynout
- na náplň na pánvi rozpustit máslo, smíchat s cukrem, skořicí, muškátovým oříškem, citronovou šťávou, vanilkovým extraktem a mletými vlašskými ořechy
- těsto rozválet na obdélník, rozdělit na pruhy, nanést náplň, posypat plátky mandlí
- pruhy naskládat na sebe, rozdělit na obdélníky, naskládat do vymazané formy
- nechat ještě 20 minut kynout
- před vložením do trouby možno potřít žloutkem rozšlehaným s mlékem
- péct 15 minut na 180 °C, dalších 20 - 25 minut na 150 °C
.

čtvrtek 1. srpna 2013

Vepřová plec zapečená s lečem a bramborem

Vepřová plec zapečená se zeleninovým lečem a bramborem


  • 1000 g vepřové plece
  • 1000 g brambor (9 - 10 středně velkých)
  • 1200 g zeleninového leča
  • 30 g sádla (1 plná polévková lžíce)
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- kostky plece zprudka opéct na sádle
- do pekáče naskládat 1/3 plátků brambor, osolit a pokmínovat
- přidat půlku opečeného masa, osolit
- zalít půlkou zeleninového leča, poprášit pepřem
- postup zopakovat, nakonec pokrýt plátky brambor, osolit a pokmínovat
- péct na 180 °C 40 minut zakryté, dalších cca 30 minut nezakryté doměkka
.

Smetanový přílohový špenát

Smetanový přílohový špenát z čerstvých listů


  • 300 g čerstvých špenátových listů
  • 150 ml 12% smetany
  • 50 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • sůl


Jak na to  

- na másle prohřát listy špenátu, nechat vyvařit vodu
- zalít smetanou, 1 - 2 minuty povařit
- osolit a vmíchat utřený česnek
.

Rybí pikantní rizoto

Rybí pikantní rizoto


Rozpis na 3 porce.

  • 250 g rybího masa nebo mořských plodů (čerstvé i mražené, sladkovodní i mořské)
  • 500 ml zeleninového leča
  • 150 ml červeného vína
  • 120 g rýže
  • 4 stroužky česneku
  • 2 - 3 čajové lžičky kořenící směsi Harissy nebo jiné pikantní - množství podle chuti!
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce medu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • tymián, rozmarýn
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na olivovém oleji osmahnout plátky česneku, přidat rýži, zalít vínem, nechat odpařit alkohol
- vmíchat bylinky, osolit, opepřit, zalít zeleninovým lečem, povařit do změknutí rýže
- smíchat šťávu z citronu, med a Harissu, minutu povařit s rýží
- na olivovém oleji osmahnout lehce osolené kousky rybího masa
- buď smíchat vše dohromady nebo kostky hotového rybího masa přidat až na talíři
.

sobota 20. července 2013

Lehký piškotový dort s letním ovocem

Ovocný dort z piškotového těsta s letním ovocem a želé


Rozpis na kulatou nižší formu o průměru 25 centimetrů. 


Piškotový korpus

  • 80 g cukru krupice (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 80 g  polohrubé mouky (4 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 2 velká vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 zarovnaná čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • citron
  • kousek másla a 1/2 polévkové lžíce hrubé nebo polohrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Krém

  • 100 ml mléka
  • 100 g minimálně 30% smetany
  • 50 g 15% zakysané smetany 
  • 40 g másla
  • 30 g cukru moučky (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 10 g hladké mouky
  • 10 g bramborového škrobu (např. Solamyl)
  • 1 čajová lžička rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu


Ovoce a dortové želé

  • ovoce
  • cukr
  • 1 sáček dortového želé nebo želatiny


Jak na to
 

- ušlehat sníh ze 2 bílků
- 2 žloutky ušlehat s cukrem, horkou vodou, smíchat s moukou a práškem do pečiva, spojit se sněhem
- těsto rozetřít do vymazané a vysypané formy, péct cca 15 minut při 180 °C
- z mléka, škrobu a mouky uvařit kaši, máslo utřít s cukrem, po vychladnutí spojit
- ušlehat šlehačku, prošlehat se zakysanou smetanou, spojit s krémem
- natřít na vychladlý korpus, poklást ovocem
- podle návodu uvařit želé, nalít na ovoce
.