čtvrtek 6. června 2013

Ovocná bublanina

Jahodová bublanina


Rozpis je na plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.

  • 330 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 200 ml 12% smetany (1 kelímek)
  • 5 větších vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • ovoce
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Jak na to
 

- vejce z cukrem ušlehat do husté světlé pěny
- spojit s rozpuštěným máslem a smetanou
- vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou
- těsto nandat na vymazaný a vysypaný plech, pokrýt ovocem
- péct cca 25 minut při 180 °C
.

Hrachová polévka

Hrachová polévka

Hrách nutno předem namočit!


  • 400 g nepředvařeného hrachu
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 60 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 50 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 1 čajová lžička pepře


Jak na to
 

- předem namočený hrách 20 - 25 minut vařit
- na sádle osmahnout cibulku, nasypat mouku, připravit jíšku, zalít vodou
- přilít hrách i s vodou, ve které se vařil, přidat sůl, pepř, majoránku, 20 minut povařit
- vmíchat utřený česnek, odstavit, rozmixovat, dochutit, přidat majoránku
.

středa 5. června 2013

Panna cotta

Panna cotta neboli vařená smetana

Při přípravě je nutné počítat s tím, že bude dezert několik hodin tuhnout!


  • 600 g 30 - 40% smetany  (3 kelímky)
  • 80 g cukru krupice (3 polévkové lžíce)
  • 12 g práškové želatiny (3 čajové lžičky)
  • vanilkový lusk nebo vanilkový cukr


Jak na to
 

- želatinu zalít studenou vodou (u některých může být odlišná příprava, postupovat podle návodu!)
- ve smetaně rozmíchat cukr, zrníčka vanilky a vanilkový lusk
- přivést k varu, odstavit
- horkou smetanu smíchat s nabobtnalou želatinou
- přes cedník nalít do formiček 
- nechat v chladu ztuhnout 
.

Vepřová plec zapečená s červenými fazolemi

Vepřová plec na víně zapečená s červenými fazolemi

Fazole nutno předem namočit!


Základ

  • 1000 g vepřové plece
  • 500 g fazolí
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 140 g rajčatového protlaku (5 vrchovatých čajových lžiček)
  • 30 g sádla (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře


Nálev na pečení

  • 300 ml červeného vína
  • 150 ml vývaru nebo vody
  • 40 g třtinového cukru (2 polévkové lžíce)
  • 30 g dijonské hořčice (1 polévková lžíce)
  • 20 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 10 g jablečného octa (1 polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička chilli (nemusí být)


Jak na to
 

- fazole namočit na několik hodin do studené vody
- maso zprudka zatáhnout na rozpálené pánvi, smíchat v pekáči se scezenými fazolemi, osolit a opepřit
- v hrnku smíchat všechny ingredience na nálev
- na pánvi po mase orestovat na sádle cibuli, zalít nálevem, nechat uvolnit výpek
- maso s fazolemi promíchat s nálevem, přidat česnek
- péct na 180 °C 40 minut zakryté, dalších cca 20 minut odkryté
.

úterý 4. června 2013

Jahody se smetanou

Jahody se smetanou


  • jahody
  • cukr krupice
  • 12% smetana nebo mléko

Jak na to  

- omyté jahody zasypat cukrem, rozšťouchat
- vmíchat smetanu nebo mléko, vychladit
.

Zapečený trhací chléb

Zapečený trhací chléb - Pull-Apart Bread


  • 400g bochník chleba
  • 200 g tvrdého sýru vcelku, např. čedar, ementál, gouda...
  • 150 g šunky vcelku nebo krájené
  • 50 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • jarní cibulka
  • čerstvý rozmarýn nebo tymián, oregano, šalvěj...
  • pepř, sůl


Jak na to
 

- chleba nakrojit těsně ke spodní kůrce do mřížky
- do rozpuštěného másla vmíchat utřený česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř
- jednotlivé zářezy prolít půlkou másla, naplnit směsí z nastrouhaného sýra, šunky a cibulky
- chleba polít zbytkem másla, pevně zabalit do alobalu
- péct na 180 °C 20 minut
- rozdělat alobal a dopéct ještě 5 - 10 minut do zlatova
.