Pozor, doba dušení okolo 3 hodin!
Základ
- 1500 g hovězí kýty nebo plece nebo libové kližky
- 700 ml červeného vína, např. Burgundské, Merlot, Bordeaux, Pinot Noir...
- 500 - 600 ml hovězího vývaru
- 220 g uzené slaniny bez kůže
- 200 g cibule (2 střední)
- 200 g mrkve
- 90 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
- 60 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
- 20 g másla
- 4 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
- 2 ks bobkového listu
- 2 vrchovaté čajové lžičky tymiánu
- sůl, pepř
Šalotky a žampiony
- 400 ml hovězího vývaru
- 350 g cibule šalotky
- 250 g menších žampiónů
- 40 g másla
- 1 polévková lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
Jak na to
- na oleji zprudka opéct nakrájenou slaninu, dát stranou, zprudka opéct hovězí nakrájené na kostky, dát ke slanině
- na pánev přidat máslo, opéct mrkev a cibuli dozlatova
- vše dát do hrnce, osolit, opepřit, poprášit moukou, orestovat
- vmíchat rajčatový protlak, česnek a tymián
- zalít vínem a vývarem, přidat bobkový list
- dusit v troubě nebo na plotně po dobu cca 3 hodin
- orestovat šalotky na oleji a másle dozlatova, zalít vývarem, 30 minut vařit
- osmažit žampiony na másle
- šalotku a žampiony vmíchat k masu (nebo vyndat maso, omáčku propasírovat, maso vrátit do omáčky, přidat šalotku a žampiony)
.
- na oleji zprudka opéct nakrájenou slaninu, dát stranou, zprudka opéct hovězí nakrájené na kostky, dát ke slanině
- na pánev přidat máslo, opéct mrkev a cibuli dozlatova
- vše dát do hrnce, osolit, opepřit, poprášit moukou, orestovat
- vmíchat rajčatový protlak, česnek a tymián
- zalít vínem a vývarem, přidat bobkový list
- dusit v troubě nebo na plotně po dobu cca 3 hodin
- orestovat šalotky na oleji a másle dozlatova, zalít vývarem, 30 minut vařit
- osmažit žampiony na másle
- šalotku a žampiony vmíchat k masu (nebo vyndat maso, omáčku propasírovat, maso vrátit do omáčky, přidat šalotku a žampiony)
.