úterý 31. července 2012

Živáňská

Živáňská pečená v alobalu


Rozpis na jednu velkou porci.

  • 250 g brambor (2 větší)
  • 180 g vepřové plece
  • 40 g špeku
  • 1/2 větší klobásy (gombasecká, uherská, čabajka)
  • 1/2 menší cibule
  • sůl, kmín, pepř
  • alobal

    Jak na to  

    - rozkrájet syrové brambory, maso, špek, klobásu a cibuli
    - dát do mísy, osolit, opepřit a pokmínovat, dobře promíchat
    - porce pokládat na zdvojený alobal, důkladně zabalit a uzavřít
    - pod žhavým uhlím péct 45 - 55 minut
    .

    úterý 12. června 2012

    Polníčkový salát II.

    Polníčkový salát s vařeným vejcem, slaninou a jogurtovou zálivkou


    • polníček
    • vejce vařená natvrdo
    • slanina nebo dobrý špek
    • bílý hustý jogurt
    • balsamikový ocet
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - lístky polníčku smíchat s pokrájeným natvrdo uvařeným vejcem a opečenou slaninou
    - zalít jogurtem smíchaným se solí, pepřem a balsamikovým octem
    .

    pátek 8. června 2012

    Zapečené brambory se špenátem, smetanou a sýrem

    Zapečené brambory s listy špenátu, smetanou a sýrem


    • 700 g brambor
    • 200 g 12% smetany 
    • 120 g plísňového sýra (60% Niva, Gorgonzola, Roquefort...)
    • 120 g čerstvého listového špenátu
    • kousek másla na vymazání pekáče
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - syrové brambory oloupat, nakrájet na tenké plátky, sýr na kostičky, špenát opláchnout, osušit, odkrojit tuhé stonky
    - na dno vymazané misky naskládat plátky brambor, osolit, opepřit
    - pokrýt listy špenátu, posypat sýrem
    - vrstvy opakovat, zakončit plátky brambor, zalít smetanou
    - péct 40 - 50 minut při 180 °C
    .

    čtvrtek 7. června 2012

    Chřestová polévka

    Chřestová polévka s uzeným lososem


    • 500 g chřestu
    • 200 g 31% smetany
    • 100 g uzeného lososa
    • 100 g másla (50 + 50)
    • 50 g cibule (1 menší)
    • kuřecí vývar nebo kostka bujónu nebo voda
    • sůl, pepř
    • citron


    Jak na to  

    - z chřestu odlomit dřevnatou část, z poloviny výhonků odkrájet špičky, stonky zbavit slupky
    - špičky ponořit do 250 ml vroucí osolené vody, 2 minuty povařit, vyndat, ihned zchladit, odložit pro servírování
    - ve 250 ml studené vody povařit slupky a odlomené dřevnaté konce
    - na másle zlehka orestovat cibuli, zalít 500 ml vývaru, přidat očištěné stonky chřestu, zalít vývarem ze slupek a odřezků a z blanšírování špiček
    - 15 minut povařit, odstavit, rozmixovat, vrátit na sporák, vmíchat smetanu, přivést k varu, vypnout
    - vmíchat studené máslo
    - servírovat s blanšírovanými špičkami chřestu, kousky uzeného lososa, lehce prošlehanou smetanou, opepřit
    .

    středa 6. června 2012

    Koprová omáčka

    Rychlá koprová omáčka a Jak uvařit ztracené vejce


    • 1500 ml hovězího vývaru nebo vody
    • 400 g 12% smetany (2 kelímky)
    • 100 g másla
    • 100 g cibule (1 střední)
    • 70 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
    • 3 žloutky
    • 3 kuličky nového koření, 6 celých pepřů
    • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
    • 1 polévková lžíce octa
    • 1 zarovnaná polévková lžíce cukru
    • sůl
    • svazek kopru


    Jak na to  

    - na másle zesklovatět cibuli a stonky kopru, přidat nové koření a pepř
    - zasypat moukou, usmažit světlou jíšku
    - vmíchat cukr a ocet
    - zalít vývarem, osolit, 30 minut povařit
    - scedit, přivést k varu, vmíchat žloutky prošlehané ve smetaně, zakysanou smetanu a kopr, povařit
    - dochutit, položit plátek másla
    .

    úterý 5. června 2012

    Rajčatový salát šopský

    Rajčatový salát s balkánským sýrem neboli Šopák


    • rajčata
    • balkánský sýr
    • cibule
    • sůl, pepř
    • olivový olej
    • zelená petrželka 


    Jak na to  

    - pokrájená rajčata a cibuli osolit, zakápnout olivovým olejem
    - posypat nastrouhaným sýrem a pepřem
    .