úterý 31. července 2012

Živáňská

Živáňská pečená v alobalu


Rozpis na jednu velkou porci.

  • 2 brambory (cca 250 g)
  • 180 g vepřové plece
  • 1/2 větší klobásy (gombasecká, uherská, čabajka)
  • 40 g špeku
  • 1/2 menší cibule
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • alobal

    Jak na to  

    - rozkrájet syrové brambory, maso, špek, klobásu a cibuli
    - dát do mísy, osolit, opepřit a pokmínovat, dobře promíchat
    - porce pokládat na zdvojený alobal, důkladně zabalit, přehnutím uzavřít
    - pod žhavým uhlím péct 45 - 55 minut
    .

    K teplým letním, ale i podzimním chladnějším večerům stráveným u ohně je živáňská jako stvořená. 
    Samozřejmě, že jde připravit i doma v troubě, ale upečená ve žhavém uhlí je prostě k nepřekonání.


    Příprava žhavých uhlíků

    Nejdříve ze všeho založíme oheň a pěkně ho zásobujeme dřívím.
    Vybíráme spíše silnější polínka.
    Tenké drobné klacky nejsou na přikládání moc vhodné, z nich by zbyla akorát kupička jemného popela.

    Naším cílem je hromada žhavého dřevěného uhlí.
    Tak 2 až 3 hodiny to bude trvat, proto mezitím určitě nezapomeneme na pitný režim!


    Příprava surovin

    Plec můžeme nahradit krkovicí, hodně libovým bůčkem nebo kýtou.
    Z klobás volíme uherskou, gombaseckou, čabajku...
    Rozhodně se nehodí ostravská nebo papriková nebo šunková.

    Syrové oškrabané brambory a maso nakrájíme na kostky.
    Špek na kostičky, sloupnutou cibuli na plátky a klobásu na 1 - 1,5 centimetru silná kolečka.

    Vše dáme do mísy.
    Přidáme sůl, kmín a podle chuti pepř.
    Promícháme.


    Balení do alobalu

    A na řadu přijde balení.
    Z alobalu utrhneme zhruba 80centimetrový pás, v půlce ho přehneme.
    Nandáme porci a důkladně ji zabalíme.
    Spoje několikrát přehneme, aby v průběhu pečení nevytekla šťáva.

    Takto připravené balíčky necháme klidně hodinu odpočívat. 


    Pečení

    Jakmile máme dostatečně velkou hromadu žhavých uhlíků, přestaneme přikládat, můžeme začít s pečením. 

    Uhlíky sesuneme lopatou k jedné straně ohniště.
    Na uvolněné místo narovnáme připravené balíčky s živáňskou.
    Opatrně na ně nahrneme žhavé uhlí tak, aby byly zcela zakryté

    A teď už nezbývá nic jiného než vydržet přibližně 50 minut a bude hotovo.








    TIP!  Po celou dobu pečení dáváme velký pozor, abychom neopatrnou manipulací neprotrhli alobal, vytekla by výborná šťáva.

    TIP!  Rozhodně by měla živáňskou do ohniště dávat a následně vyndávat nejspolehlivější osoba. 
    Je důležité si pamatovat, kde jsou jednotlivé balíčky položené. 

    TIP!  Před rozděláním balíčku s upečenou živáňskou očistíme alobal od popela. 
    Sfouknutím nebo smetáčkem.
    Ale pozor na žhavé uhlíky, umělohmotné štětiny kartáče by se mohly přismahnout! 

    TIP!  Je príma, když máme při konzumaci balíček položený na misce nebo hlubokém talíři. 
    Při nechtěném protrhnutí alobalu se zachrání výborná šťáva. 

    TIP!  Rozhodně nesmí být nad živáňskou oheň, spálila by se! 
    Po dobu pečení nepřikládáme, pečeme jenom ve žhavých uhlících.

    TIP!  Při pečení více porcí je fajn připravit jednu navíc.
    Než je počet strávníků.
    Po 45 minutách jeden balíček vyndáme, rozděláme ho a vyzkoušíme míru upečení. 
    Pokud je vše propečené, brambory i maso jsou měkké, vyndáme i ostatní balíčky. 
    V opačném případě ještě 10 - 15 minut pečení přidáme.
    Zkušební porci už zpět nevracíme, těžko by se nám ji podařilo znovu dobře zabalit.



    Žádné komentáře:

    Okomentovat