Bratislavská vepřová plec
- 700 g vepřové plece
- 300 g cibule (2 větší)
- 200 g 12% smetany
- 100 g sádla nebo slunečnicového oleje
- 80 g rajského protlaku
- 80 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
- 60 - 80 g mrkve
- 60 - 80 g kyselé okurky
- 50 - 80 g celeru
- 50 - 80 g sterilovaného hrášku
- 400 ml mléka
- sůl
- citronová šťáva
Jak na to
- opláchnutou a osušenou plec svázat provázkem, nasolit
- cibuli zvolna osmahnout na sádle, vložit maso, ze všech stran prudce krátce opéct
- přidat protlak, orestovat, přilít vodu, zakryté na mírném plameni 60 - 80 minut dusit doměkka
- maso vyndat, zabalit do alobalu
- vlít mouku rozmíchanou ve studené vodě, mléko a smetanu, 20 minut povařit
- dochutit šťávou z citronu a solí, přecedit
- vmíchat pokrájené okurky, hrášek a krátce povařené kostky celeru a mrkve, prohřát v omáčce, vypnout
.