Housky doma pečené
Rozpis na 5 kusů.
- 250 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka nebo vody
- 40 g sádla (nebo místo sádla 15 g slunečnicového oleje a 25 ml vlažné vody)
- 20 g droždí (1/2 kostky)
- 1 žloutek
- 1/4 čajové lžičky cukru krupice nebo krystal
- 1 čajová lžička soli
- 1 vejce, mák, hrubozrnná sůl, kmín... na potření a posypání
Jak na to
- rozpustit sádlo
- v mléce promíchat cukr, lžičku mouky a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, kváskem, žloutkem a zchladlým sádlem, zpracovat těsto, nechat vykynout
- uplést housky/smotat rohlíky, zakryté nechat 15 - 20 minut kynout
- péct 20 minut při 180 °C
.
- rozpustit sádlo
- v mléce promíchat cukr, lžičku mouky a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, kváskem, žloutkem a zchladlým sádlem, zpracovat těsto, nechat vykynout
- uplést housky/smotat rohlíky, zakryté nechat 15 - 20 minut kynout
- péct 20 minut při 180 °C
.