Rozpis je na kulatou dortovou formu s pantem o průměru 23 centimetrů.
Těsto
- 220 g hladké mouky
- 170 g másla
- 170 g cukru krupice
- 100 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 polévková lžíce rumu
- kůra z citronu
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Ovoce
- jahody, maliny, ostružiny, borůvky...
Na dozdobení
- 200 g tvarohu
- 100 g cukru moučky
- 50 g zakysané smetany
Jak na to
- smíchat prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva
- zpracovat se změklým máslem, vejci, rumem, kůrou z citronu a zakysanou smetanou
- těsto nalít do vymazané a vysypané formy, poklást ovocem, zatlačit různě hluboko do těsta
- péct 30 minut na 180 °C a dalších 30 minut na 150 °C
- po vytažení z trouby na pár místech propíchnout špejlí, nechat ještě 10 minut chladnout ve formě
- na potření dobře smíchat tvaroh, cukr a zakysanou smetanu, zcela vychladlý koláč potřít, nechat v chladu uležet
.
- smíchat prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva
- zpracovat se změklým máslem, vejci, rumem, kůrou z citronu a zakysanou smetanou
- těsto nalít do vymazané a vysypané formy, poklást ovocem, zatlačit různě hluboko do těsta
- péct 30 minut na 180 °C a dalších 30 minut na 150 °C
- po vytažení z trouby na pár místech propíchnout špejlí, nechat ještě 10 minut chladnout ve formě
- na potření dobře smíchat tvaroh, cukr a zakysanou smetanu, zcela vychladlý koláč potřít, nechat v chladu uležet
.