Brokolice zapečená se smetanou
- 350 g brokolicových růžiček
- 350 ml 35% smetany
- 150 g mozzarelly
- 150 g parmazánu
- 150 g anglické slaniny nebo tyrolského špeku nebo guanciale, nebo pancetty...
- 80 g cibule
- 30 g másla
- 4 stroužky česneku
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
Jak na to
- blanšírovat brokolicové růžičky, v cedníku je nechat okapat
- blanšírovat brokolicové růžičky, v cedníku je nechat okapat
- na suché pánvi orestovat pokrájenou slaninu, dát stranou na talířek
- z pánve v případě potřeby odebrat tuk, přidat máslo, restovat cibuli, přidat utřený česnek
- přilít smetanu, osolit, opepřit, vmíchat muškátový oříšek a podle chuti i jiné koření nebo bylinky
- povařit 3 minuty, vmíchat 1/3 nastrouhané mozzarelly, vypnout
- do smetany vmíchat opečenou slaninu a blanšírované brokolicové růžičky
- posypat zbylými 2/3 mozzarelly a nastrouhaným parmazánem
- zapéct dozlatova pod grilem nebo v rozpálené troubě
.
- povařit 3 minuty, vmíchat 1/3 nastrouhané mozzarelly, vypnout
- do smetany vmíchat opečenou slaninu a blanšírované brokolicové růžičky
- posypat zbylými 2/3 mozzarelly a nastrouhaným parmazánem
- zapéct dozlatova pod grilem nebo v rozpálené troubě
.