- 1000 g hovězího masa (kýta, plec, krk...)
- 500 g červené řepy
- 300 g mrkve
- 300 g cibule
- 180 g slaniny
- 70 g zázvoru
- 70 g sádla (40 + 30)
- 6 stroužků česneku (2 + 4)
- 4 čajové lžičky majoránky
- 2 polévkové lžíce cukru bílého nebo třtinového
- 2 čajové lžičky tymiánu
- 1 citron
- 1 chilli paprička (nemusí být)
- sůl, pepř
Jak na to
- do pekáče dát pokrájené mrkev, řepu, zázvor, cibuli, česnek, citron, chilli papriku a sádlo
- maso prošpikovat částí slaniny a česnekem, svázat, na prkýnku obalit ve směsi ze soli, majoránky a tymiánu
- na sádle zprudka krátce opéct, posadit na zeleninu do pekáče
- do pánve po opékání nasypat cukr, 2 minuty promíchávat, nasypat zbytek koření z prkýnka, vypnout
- do pánve nalít 400 ml horké vody, uvolnit výpek, přilít do pekáče
- do pekáče nasypat zbytek slaniny pokrájené na kostičky
- péct zakryté 2 - 2,5 hodiny při 160 °C doměkka
- maso vyndat, před rozkrájením nechat odpočinout
- hustotu sosu podle potřeby povařením zredukovat
.
- do pekáče dát pokrájené mrkev, řepu, zázvor, cibuli, česnek, citron, chilli papriku a sádlo
- maso prošpikovat částí slaniny a česnekem, svázat, na prkýnku obalit ve směsi ze soli, majoránky a tymiánu
- na sádle zprudka krátce opéct, posadit na zeleninu do pekáče
- do pánve po opékání nasypat cukr, 2 minuty promíchávat, nasypat zbytek koření z prkýnka, vypnout
- do pánve nalít 400 ml horké vody, uvolnit výpek, přilít do pekáče
- do pekáče nasypat zbytek slaniny pokrájené na kostičky
- péct zakryté 2 - 2,5 hodiny při 160 °C doměkka
- maso vyndat, před rozkrájením nechat odpočinout
- hustotu sosu podle potřeby povařením zredukovat
.