středa 13. dubna 2016

Hovězí pečené na mrkvi a červené řepě

Hovězí pečené na mrkvi a červené řepě


  • 1000 g hovězího masa (kýta, plec, krk...)
  • 500 g červené řepy
  • 300 g mrkve
  • 300 g cibule
  • 180 g slaniny
  • 70 g zázvoru
  • 70 g sádla (40 + 30)
  • 6 stroužků česneku (2 + 4)
  • 4 čajové lžičky majoránky
  • 2 polévkové lžíce cukru bílého nebo třtinového
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 citron
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • sůl, pepř


Jak na to  

- do pekáče dát pokrájené mrkev, řepu, zázvor, cibuli, česnek, citron, chilli papriku a sádlo
- maso prošpikovat částí slaniny a česnekem, svázat, na prkýnku obalit ve směsi ze soli, majoránky a tymiánu
- na sádle zprudka krátce opéct, posadit na zeleninu do pekáče
- do pánve po opékání nasypat cukr, 2 minuty promíchávat, nasypat zbytek koření z prkýnka, vypnout
- do pánve nalít 400 ml horké vody, uvolnit výpek, přilít do pekáče
- do pekáče nasypat zbytek slaniny pokrájené na kostičky
- péct zakryté 2 - 2,5 hodiny při 160 °C doměkka
- maso vyndat, před rozkrájením nechat odpočinout
- hustotu sosu podle potřeby povařením zredukovat
.

čtvrtek 7. dubna 2016

Větrníkové řezy

Větrníkové řezy


Rozpis pro plech 30 x 40 centimetrů.


Odpalované těsto

  • 750 ml vody
  • 400 g vajec (8 - 9 ks)
  • 240 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • špetka soli


Karamelový krém


  • 750 ml mléka
  • 250 g másla
  • 80 g moučkového cukru (4 polévkové lžíce)
  • 2 ks karamelového pudinku
  • 1 - 2 polévkové lžíce zkaramelizovaného Salka (nemusí být)


Šlehačková vrstva

  • 500 ml smetany ke šlehání (30 a více procent)
  • 50 g cukru moučky (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 1 ztužovač šlehačky


Karamelová smetanová poleva

  • 200 ml smetany ke šlehání (30 a více procent)
  • 180 g cukru krupice


Jak na to  

- v hrnci zahřívat vodu, máslo a sůl, minutu povařit, odstavit, nasypat mouku, dobře promíchat
- vrátit na sporák, nad mírným plamenem okolo 15 minut promíchávat/odpalovat
- odstavit, po zchladnutí po částech zašlehat vejce
- těsto rozdělit na půl, rozetřít na pečicím papírem vyložený plech, dát do rozpálené trouby, stáhnout teplotu na 180 °C, péct okolo 35 minut dozlatova, nechat vychladnout
- stejně upéct plát z druhé půlky těsta
- uvařit karamelový pudink, po vychladnutí vyšlehat s máslem utřeným s cukrem, ev. možno vmíchat 1 až 2 polévkové lžíce karamelizovaného Salka
- na polevu rozpustit cukr, opatrně nalít smetanu, 2 minuty povařit, odstavit
- ušlehat smetany s cukrem a ztužovačem na pevnou šlehačku
- na upečený plát rozetřít nejdříve karamelový pudinkový krém, pak šlehačku, přiklopit 2. plát
- na povrch rozetřít karamelovou polevu
.

úterý 5. dubna 2016

Chilli con tofu

Chilli con tofu


  • 500 g tofu
  • 450 g zelené silnostěnné papriky (2 větší)
  • 300 g cibule
  • 250 g červené silnostěnné papriky (1 větší)
  • 200 ml husté rajčatové šťávy (passata)
  • 10 polévkových lžic olivového oleje (8 + 2)
  • 6 polévkových lžic sójové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 ks 425ml konzervy fazolí
  • 1 - 2 pálivé papričky (chilli, jalapenos)
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • hrst čerstvých lístků koriandru
  • mleté chilli
  • sůl


Jak na to  

- v míse zasypat osušené kostky tofu mletým chilli 
- na oleji 5 minut restovat proužky cibule, přidat plátky česneku
- po 2 minutách nasypat nakrájené papriky a římský kmín, okolo 10 minut promíchávat, přendat do hrnce
- přidat rajčatovou šťávu, sójovou omáčku, oregano a sůl, 8 minut zakryté povařit
- na pánvi na oleji opéct tofu, podle potřeby osolit, přendat do hrnce, pánev propláchnout 50 ml vody, také přelít do hrnce
- vmíchat fazole a část lístků koriandru, přivést k varu, snížit teplotu, nezakryté 5 - 8 minut povařit
- podávat posypané lístky koriandru
.

pondělí 4. dubna 2016

Kohout na víně

Kohout na víně - Coq au vin

Pro podávání k obědu začneme s přípravou den předem!


Základ

  • vykuchaný kohout (cca 4000 g)
  • sůl 


Na vývar

  • skelet a odřezky z porcování
  • 2000 ml studené vody
  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 2 bobkové listy
  • 5cm kousek chilli papriky
  • sůl, pepř


Na marinádu

  • 750 ml červeného vína
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 200 g mrkve
  • 100 ml koňaku 
  • 120 g cibule
  • 50 g másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • čerstvý tymián nebo 1 čajová lžička sušeného


Na pečení

  • 300 g dobré uzené slaniny (např. Pancetty)
  • 300 g šalotek
  • 250 g menších žampiónů
  • 250 g řapíkatého celeru
  • 250 g mrkve
  • 200 g cibule
  • 80 g hladké mouky 
  • 80 g másla (60 + 20)
  • 12 - 24 čajových lžiček koňaku (na flambování, proto ideálně s obsahem alkoholu 45 - 50 %)
  • 4 - 6 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • bouquet garni - 2 bobkové listy, čerstvý tymián, listy řapíkatého celeru
  • sůl, pepř


Jak na to  


První den

- připravit marinádu: na másle a oleji okolo 12 minut restovat pokrájené mrkev a celer, přilít koňak, po minutě nalít víno, 2 minuty povařit, vmíchat tymián a bobkový list, odstavit
- naporcovat kohouta, opláchnout, osušit, jemně osolit, naskládat do pekáče, zalít marinádou, nechat do druhého dne v chladu
- skelet a odřezky zalít studenou vodou, přidat sůl, pepř, mrkev, cibuli, bobkové listy a ev. kousek chilli papriky
- okolo 3 hodin nechat zakryté táhnout, scedit, vychladlý vývar odložit do druhého dne do lednice

Druhý den

- namarinované porce kohouta vyndat z nálevu, osušit, přecezenou marinádu nevylévat
- na pánvi rozpustit máslo, opéct slaninu, vyndat děrovanou naběračkou, odložit
- na zbylém tuku v pánvi zprudka krátce opéct porce kohouta, odložit
- snížit teplotu, do pánve nasypat pokrájené mrkev, cibuli a celer, okolo 10 minut restovat
- přidat utřený česnek, po minutě vmíchat rajčatový protlak, po další minutě zasypat moukou, okolo 4 minut smažit jíšku
- celý obsah pánve přendat do pekáče, do pánve nalít marinádu, přivést k varu, vypnout
- v hrnci zahřát vývar
- na zeleninu v pekáči naskládat porce kohouta, na každý kus nalít lžičku koňaku, flambovat
- zalít marinádou z pánve, doplnit vývarem tak, aby byly porce akorát ponořené
- přidat bouquet garni a opečenou slaninu, zakrýt, dát do rozehřáté trouby, teplotu snížit na 150 °C
- péct cca 2 hodiny
- na másle cca 3 minuty opékat šalotky, přidat žampiony, okolo 8 minut smažit dozlatova, přilít 200 ml vývaru, 8 - 10 minut povařit, vypnout
- po cca 2 hodinách pečení přidat k měkkým porcím kohouta šalotky, žampiony a vývar z pánve a přilít ještě 100 ml vývaru
- nezakrývat, vrátit do trouby, zvýšit teplotu na 200 °C, péct nezakryté 15 - 20 minut
- podávat se širokými nudlemi nebo s bramborovou kaší nebo s pečivem...
.

neděle 20. března 2016

Rychlá paštika na pánvi

Rychlá paštika na pánvi - králičí


  • 80 g jater králičích nebo drůbežích nebo vepřových
  • 30 g cibule
  • 20 g másla
  • 10 g špeku bez kůže
  • 2 polévkové lžíce smetany 30 a víceprocentní
  • 2 čajové lžičky koňaku, brandy, portského, sherry, vína, whisky... alkohol ale nemusí být 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na suché pánvi na mírném plameni restovat špek
- po 2 minutách přidat cibuli, po dalších 2 utřený česnek
- po minutě přidat máslo a játra, ev. alkohol, lehce osolit a opepřit
- stále na mírném plameni okolo 3 minut promíchávat
- přilít smetanu, minutu povařit, vmíchat majoránku
- rozmixovat, nechat vychladit
.

sobota 19. března 2016

Pečený králík

    Pečený králík s česnekem a slaninou

    Marti a Honzo, díky za králíka!

    ˙
    • vykuchaný králík
    • 200 g slaniny
    • 50 g sádla
    • 5 stroužků česneku
    • 2 střední cibule
    • sůl, kmín


    Jak na to  

    - králíka naporcovat, prošpikovat slaninou, osolit
    - na dno pekáče dát kousky sádla, urovnat kolečka cibule, posadit porce králíka
    - potřít utřeným česnekem, posypat kmínem, podlít malým množstvím vody
    - pekáč zakrýt, vložit do rozpálené trouby, teplotu stáhnout na 160 °C, polévat výpekem
    - po 60 až 90 minutách zvýšit teplotu na 200 °C, péct 20 až 35 minut stále zakryté
    - odkrýt, dopéct okolo 20 minut dozlatova
    .