pátek 1. května 2015

Zapečený lilek - Melanzane alla parmigiana

Lilek zapečený s mozzarellou, rajčaty a parmazánem neboli Melanzane alla parmigiana


Pečeno v zapékací míse o rozměrech 23 x 18 x 7 centimetrů.

  • 900 g lilku (3 střední)
  • 850 ml sekaných loupaných rajčat (2 konzervy)
  • 250 g mozzarelly
  • 150 g parmazánu
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 60 g hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • 1 - 3 čajové lžičky cukru
  • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
  • čerstvá bazalka
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • sůl, pepř


Jak na to  

- lilek podélně nakrájet, lehce osolit, nechat vypotit
- osmahnout cibuli, přidat česnek a konzervovaná sekaná rajčata
- vmíchat sůl, pepř, skořici, tymián a cukr, 15 - 20 minut nezakryté povařit
- plátky lilku vysušit, obalit v mouce, osmahnout dozlatova
- na dno zapékací mísy/pekáče rozetřít rajčatovou omáčku, urovnat v jedné vrstvě opečené plátky lilku
- na lilek opět omáčku, plátky mozzarelly, strouhaný parmazán a lístky bazalky
- vrstvy opakovat, poslední bude lilek, omáčka a parmazán
- péct nezakryté 40 - 45 minut při 180 °C
.

Tahle úprava lilku nemá chybu. 
Myslím, že i zarytí odpůrci zeleninových jídel si kousek přidají :)


Příprava

Lilky opláchneme, osušíme a zbavíme stopek.
Podélně je nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky.
Každý velice zlehka osolíme.
Rozložíme je na síto nebo prkýnko a necháme je 30 až 60 minut takzvaně vypotit.
Lilek se zbaví vody a s ní i lehké nahořklosti.

Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.


Rajčatová omáčka

  • Na rozehřátou pánev nalijeme 3 polévkové lžíce olivového oleje.
  • Nasypeme cibuli.
    Na mírném plameni ji okolo 10 minut promícháváme.

  • Přidáme česnek.
  • Po zhruba minutě přilijeme celý obsah plechovek se sekanými rajčaty.
    Vmícháme půl čajové lžičky soli, mletý pepř, skořici, tymián a 1 až 3 čajové lžičky cukru.
    Množství cukru volíme podle chuti rajčat, někdy jsou nevýrazná.

  • Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na minimum.
  • Bez zakrytí za občasného promíchání 15 až 20 minut povaříme.
    Omáčka lehce zhoustne.
    Odstavíme.


Orestování lilků

  • Plátky vypoceného lilku pokládáme na papírovou utěrku.
  • Důkladně je osušíme.
    Je fajn vložit je mezi dva kusy utěrky a s mírným tlakem po nich přejet malým válečkem.

  • Do talíře nasypeme hladkou mouku.
  • Na pánev nalijeme do centimetrové výšky olivový nebo slunečnicový olej.
    Dobře ho rozehřejeme.
    Pokud budeme pracovat na dvou pánvích současně, ušetříme spoustu času.

  • Každý plátek zlehka obalíme v mouce, nad talířem ho oklepeme, aby přebytečná mouka opadala a na pánvi se nepřipalovala.
  • Plátky lilku opečeme z obou stran dozlatova.
    Orestované plátky ihned po vyndání z pánve položíme na papírovou utěrku, po 2 až 3 vteřinách je obrátíme.
    Do utěrek se vsákne přebytečný tuk. Je tedy fakt, že spotřeba papírových utěrek nebo ubrousků při přípravě není malá.


Příprava na pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky.
Parmazán nastrouháme.
Natrháme lístky bazalky.


Zapečení

Do zapékací mísy nebo do pekáče skládáme několik vrstev lilku, omáčky a mozzarelly.

  • Dno mísy nebo pekáče potřeme malým množstvím rajčatové omáčky.
  • Urovnáme do ní těsně vedle sebe část opečených lilkových plátků.
    Na ně rozetřeme vrstvu omáčky.

  • Do omáčky urovnáme kolečka mozzarelly.
  • Zlehka je posypeme parmazánem a pohodíme pár lístky bazalky.

  • Opakujeme, dokud vše nespotřebujeme.
  • Tedy vrstva lilků, pak omáčka, na ni mozzarella a parmazán, lístky bazalky.
    Na poslední vrstvu lilku rozetřeme zbytek omáčky, posypeme ji parmazánem.
    Mozzarellu a bazalku už nedáváme.

  • Nezakrytý pekáč vložíme do dobře rozehřáté trouby.
  • Pečeme 40 až 45 minut.
    Zapečený lilek před servírováním necháme chvíli odpočinout, mírně se zpevní.

4 komentáře:

  1. Jojo tohle mňamka, jedno z našich nej oblíbenějších jídel. Děláme ho ještě s cuketou, což mi asi o fous vyhovuje víc jak je cuketa výraznější a tvrdší o maličko. Bývalý kolega ital zase říkal obalit lilkové plátky jako řízek,ale to mi tedy nechutnalo :/

    OdpovědětVymazat
  2. Výbornej recept. Doplnila jsem to paprikou, slaninou a plátky vařených brambor. Všechno zapéct a nakonec naklást plátky sýra nebo posypat strouhaným.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a použití receptu jako inspiraci. Věřím, že chutnalo.

      Vymazat