pátek 20. února 2015

Kuře nadívané cizrnou

Kuře nadívané cizrnou


Kuře

  • 1600 - 1700g kuře 
  • 150 g másla 
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje 
  • 2 celé palice česneku 
  • hrst sekané zelené petrželky 
  • hrubozrnná sůl 


Cizrnová směs

  • 850 ml cizrny (2 konzervy)
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • chilli paprička
  • celý citron 
  • sůl, pepř


Jak na to  

- scezenou cizrnu smíchat s citronovou kůrou, tymiánem, solí, pepřem a pokrájenou chilli papričkou
- změklé máslo smíchat s jemně nasekanou petrželkou
- omyté osušené kuře zevnitř nasolit, uvolnit kůži od krku, naplnit máslem, uhladit 
- do kuřete nandat cizrnu, otvor ucpat citronem
- položit do pekáče na rozříznuté palice česneku, nasypat zbytek cizrny
- kuře posolit hrubozrnnou solí, polít olivovým olejem
- péct 15 minut při 200 °C a 70 - 80 minut dopéct při 180 °C dozlatova
- cizrnu z kuřete i z pekáče nasypat do mísy, ochutit šťávou z pečeného česneku a pečeného citronu
.

Pro přípravu můžeme použít i nekonzervovanou cizrnu.
Musíme ji ale den předem zalít vodou a nechat máčet, v ideálním případě celých 24 hodin. 
Druhý den ji pak uvaříme doměkka.


Příprava

Máslo vyndáme z lednice, aby povolilo.
Petrželku najemno posekáme, smícháme ji se změklým máslem.
Chilli papričku nakrájíme na kolečka.
Nastrouháme kůru z celého dobře omytého citronu.
Strouháme jen vrchní žlutou část kůry, ta spodní bílá je nahořklá.

Cizrnu scedíme.
V míse ji smícháme s jednou čajovou lžičkou soli, tymiánem, citronovou kůrou, chilli papričkou a podle chuti s mletým pepřem.
Množství papričky volíme podle její pálivosti.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C. 


Příprava kuřete

Kuře očistíme, opláchneme a dobře osušíme.
Vnitřek kuřete posolíme.
Kuře položíme na prkýnko prsy nahoru.
Opatrně uvolníme kůži u krku.

Rukou mezi kůži a maso vetřeme všechno petrželkové máslo.
Kůži uhladíme, aby bylo máslo na prsou rovnoměrně rozprostřené. 
Tak jako u pečeného kuřete.

Kuře naplníme cizrnovou směsí.
Aby při pečení nevypadávala, ucpeme břišní otvor citronem.


Upečení

  • Celé palice česneku v půlce příčně rozkrojíme.
  • Položíme je na dno pekáče nebo mísy z varného skla řeznou stranou dolů.
    Do pekáče také nasypeme zbytek cizrny, která se už nevešla do kuřete.

  • Na cizrnu a rozkrojené palice česneku položíme kuře prsy nahoru.
  • Polijeme ho olivovým olejem a osolíme jednou čajovou lžičkou soli, ideálně hrubozrnnou.

  • Dáme nezakryté péct.
  • Po 15 minutách teplotu stáhneme na 180 °C.
    Pečeme ještě 70 až 80 minut dozlatova.
    Během pečení kuře několikrát polijeme vypečenou šťávou.

  • Z upečeného kuřete vysypeme do pekáče cizrnu.
  • Kuře překryjeme alobalem, aby nechladlo.
    Před servírováním mu dopřejeme 10 až 15 minut na rozložení šťávy v mase, aby při porcování nevytekla.


Dokončení

Vypečené česnekové palice přendáme do cedníku. 
Cizrnu vysypeme do mísy, stěrkou k ní stáhneme i všechny přípeky ze stěn pekáče.
Přes cedník k cizrně vymačkáme palice česneku.

Podle chuti okyselíme šťávou z opečeného citronu, promícháme, v případě potřeby přisolíme.
Kuře s cizrnou můžeme na talířích doplnit zeleninovým salátem.








TIP!  Tenhle recept jsem zahlédla u Gordona Ramsaye. Upečenou cizrnu z kuřete ještě rozmixoval a dochutil medem, balsamikovým octem a dijonskou hořčicí.

TIP!  V případě, že máme kuře s droby, společně s krkem je použijeme na uvaření polévky.

TIP!  Kůži uvolníme od krku, ne jako na fotce! Začala jsem z opačné strany a kůži roztrhla.
Kůži uvolníme stejně jako u pečeného kuřete.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Teda díky tobě mám ohromnou chuť si zas po dlouhé době upéct celé kuře , protože tohle musí být prostě vynikající

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, je to vynikající a úplně mě dostala ta upečená cizrna. Zmizela dřív než maso :)

      Vymazat
  2. Tak ta kombinace kuřete s cizrnou by mě teda nenapadla. Cizrnu mám hrozně ráda a ráda s ní i vařím. Dá se použít kamkoliv i třeba do koláče. Ale jak vidím to pečené kuřátko s tou krásně zlatou kůrčičkou, tak se mi úplně sbíhají sliny ! :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky ne, ale když jsem to zahlédla na nějaké TV stanici, tak jsem si řekla, že musím vyzkoušet. A tedy ta cizrna je fakt výborná, úžasně nasáklá šťávou. Kdyby jí bylo 2x tolik, tak to bude pořád málo :)

      Vymazat