úterý 4. září 2012

Chilli con carne

Chilli con carne


  • 500 g hovězího zadního masa
  • 400 g loupaných krájených konzervovaných rajčat (1 plechovka)
  • 400 g konzervovaných červených fazolí v mírně slaném nálevu (1 plechovka)
  • 300 ml hovězího vývaru nebo kostka bujónu
  • 160 g cibule (1 velká)
  • 150 g červené masité papriky
  • 50 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • římský kmín, chilli, sladká mletá paprika, majoránka, cukr, mletá skořice
  • sůl, pepř
  • 4 - 8 gramů hořké čokolády nebo 1 čajová lžička kakaového prášku (nemusí být)


Jak na to  

- na pánvi nasucho opražit římský kmín, odložit na talířek
- na pánev nalít olej, orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat pokrájenou papriku, podusit, vmíchat mletou papriku a chilli
- obsah pánve shrnout ke kraji, zvýšit teplotu, na uvolněném místě po částech orestovat maso
- vmíchat pepř, sůl, cukr, majoránku, skořici, krátce orestovat protlak
- nalít rajčata a vývar, 30 minut zakryté povařit
- přidat scezené fazole a v případě experimentování také čokoládu nebo kakao
- zakryté 10 - 12 minut povařit
- vypnout, pod pokličkou nechat 8 - 10 minut dojít
.

Věděli jste, že Chilli con carne je oficiálním jídlem státu Texas?
S autentickým receptem to je složité. Tak jako všechna celosvětově známá jídla má stovky variant. Bez fazolí, se smetanou, se sýrem, s masem mletým nebo krájeným... a určitě jsou všechny ty správné :-) Ostatně přesvědčte se sami a počtěte si třeba tady nebo tady.


Příprava

Pokud nemáme silný hovězí vývar, povaříme jednu bujónovou kostku ve 300 mililitrech vody.

Sloupnutou cibuli pokrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Papriku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky přibližně jeden až jeden a půl centimetru velké.

Maso opláchneme, osušíme a nameleme nebo rozkrájíme na opravdu malé kousky.
Nejlepší je hned při koupi požádat v řeznictví o namletí.


Restování zeleniny

  • Na sucho rozehřejeme hlubší širší hrnec nebo pánev.
  • Nasypeme na ni jednu čajovou lžičku římského kmínu.
    Lehce ho na sucho opražíme, za zhruba 2 minuty bude slyšet slabé praskání.
    Opražený kmín přendáme z pánve na talířek.
    Ačkoli je kmín s římským kmínem na první pohled lehce zaměnitelný, má ten římský jinou chuť i aroma!
  • Na pánev nalijeme 2 polévkové lžíce oleje, nasypeme pokrájenou cibuli.
  • Na mírném plameni ji 10 minut restujeme.
    Přidáme česnek, 10 až 15 vteřin promícháváme.

  • Přisypeme nakrájenou papriku a odložený kmín z talířku.
  • Vmícháme jednu čajovou lžičku sladké mleté papriky a podle chuti chilli.
    Na mírném plameni dusíme 8 až 10 minut.
    Voda, kterou pustila paprika se vyvaří.
    S chilli velice opatrně! Doporučuji dát ze začátku maximálně čtvrt kávové lžičky nebo na špičku nože a eventuálně přidat při dochucování. Už se mně jednou stalo, že při konzumaci vyhrkly strávníkům z očí slzy a pusu měli v jednom ohni :) Tak raději přidávat s mírou!


Restování masa

Zvýšíme teplotu, obsah pánve shrneme ke kraji.
Na uvolněné místo dáme jednu polovinu až dvě třetiny masa. 
Krátce a zprudka ho orestujeme do hněda.
Promícháváme, kousky masa od sebe oddělujeme.

Jakmile jsou ze všech stran opečené, smícháme celý obsah pánve a vše opět shrneme ke kraji.
Stejným způsobem opečeme zbytek masa.
Občas promíchneme i směs u kraje pánve, aby se nepřipalovala!

Okořeníme:
  • kávovou lžičkou mletého pepře, lžičkou majoránky a čajovou lžičkou soli
  • půlkou kávové lžičky skořice a čajovou lžičkou cukru


Podušení

Ke směsi na pánev přidáme dvě polévkové lžíce rajčatového protlaku.
Ještě zhruba půl minuty restujeme.
Protlak se rozvoní po pečených rajčatech.

Přilijeme celý obsah konzervy s rajčaty a hovězí vývar.
Místo vývaru můžeme použít čistou vodu. 
Za občasného promíchání přivedeme k varu.
Teplotu stáhneme na minimum.
Zakryjeme poklicí, dusíme 30 až 40 minut do měkka.
Občas promícháme.
Vařečkou projíždíme hlavně dno pánve, aby se směs nepřichytávala. 


Dokončení

  • Fazole nalijeme do cedníku, pod tekoucí vodou je propláchneme.
  • Vmícháme je k masu.

  • Pokud chceme experimentovat, tak teď přidáme i čokoládu nebo kakao
  • Vmícháme jeden až dva čtverečky dobré hořké čokolády nebo jednu zarovnanou čajovou lžičku kakaového prášku.
    Přidáme maximálně dva čtverečky, ne tabulky!
    Na základě dotazu upřesňuji, že se jedná o DVA čtverečky z klasické tabulky čokolády, kde je těch čtverečků na 100 gramů 28 kusů!
    Jeden čtvereček tedy váži zhruba 4 gramy!

  • Zakryjeme poklicí a ještě okolo 10 minut na mírném plameni povaříme.
  • Vypneme, ochutnáme a v případě potřeby dokořeníme.

  • Před podáváním dopřejeme chilli con carne 8 až 10 minut na propojení všech vůní a chutí.
  • bez vaření, zakryté poklicí.

Jako přílohu zvolíme rýži, hranolky, chleba, různé placky... Kromě knedlíků se v podstatě hodí cokoli.


TIP!   Pokud chcete vyzkoušet i jiné varianty, tak na internetu jich najdete tisíce.
Mojí inspirací byl tento recept.





2 komentáře:

  1. Paní Hanko, opět nemůžu jinak než poděkovat.. Vždy jsem dělala chilli podle zahraničních "origo" receptů, dnes jsem udělala dle toho Vašeho... ve dvou bylo celé množství k obědu pryč. Dokonalé. Díky za Váš blog, je vidět, že do něj dáváte skutečně vše, aby sloužil tak, jak má :-) Mějte pěkné podzimní dny. Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno,
      velice děkuji za milý komentář. Moc mě těší, že se Vám podle receptů dobře vaří. Nesmírně si vážím, že jste si našla čas a napsala. Ještě jednou děkuji a i já Vám přeji krásné babí léto.
      Hana

      Vymazat