úterý 12. listopadu 2019

Piškotové řezy s krémem a ovocem v želé

Piškotové řezy s tvarohovosmetanovým krémem a ovocem v želé


Pečeno v hlubokém plechu o rozměru 30 x 40 centimetrů.
V receptu je použito ovoce mražené, ale stejně dobře bude fungovat i s čerstvým nebo konzervovaným.


Piškot šlehaný z celých vajec
  • 5 vajec
  • 160 g polohrubé mouky (cca 7 vrchovatých polévkových lžic)
  • 125 g cukru krupice (cca 5 vrchovatých polévkových lžic)
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje do těsta
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu
  • rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání


Tvarohovosmetanový krém
  • 500 g tučného tvarohu
  • 380 g 15% nebo 20% zakysané smetany  
  • 4 - 6 polévkových lžic cukru moučky (lze i krupice)
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru


Ovoce v želé  
  • 750 g mraženého lesního ovoce nebo jahod nebo rybízu, borůvek...
  • želatina nebo dortové želé na přípravu z cca 750 mililitrů tekutiny
  • cukr

Jak na to  

- ušlehat celá vejce s cukrem do husté pěny, přidat 2 lžíce horké vody a 2 lžíce oleje
- po lžících zašlehat mouku
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- při 180 °C péct cca 13 minut
- na vychladlý piškotový plát natřít krém z tvarohu, zakysané smetany, cukrů a rumu
- zmrazené ovoce zahřát, zcedit, šťávu doplnit vodou a podle návodu připravit želatinu
- smíchat s ovocem, rozetřít na krém, nechat ztuhnout
.

Jednoduché, málo pracné a rychle připravené řezy.


Piškot - příprava těsta a upečení

Plech potřeme olejem a vysypeme ho hrubou moukou nebo strouhankou.
Nebo vyložíme pečicím papírem.

V míse smícháme polohrubou mouky s půlkou sáčku kypřicího prášku do pečiva.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Do čisté mísy rozklepneme 5 vajec, přidáme k nim 5 polévkových lžic cukru.

V robotu nebo pomocí ručního šlehače začneme na nejnižších otáčkách šlehat celá vejce.
Po 2 minutách otáčky mírně zvýšíme, za 8 - 10 minut bude hotovo. 
Hmota zesvětlí, hodně nabyde, za metličkami se budou tvořit cestičky.


Robot nevypínáme, malým pramínkem zašleháme nejdříve 2 polévkové lžíce horké vody a poté 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje.

Výkon snížíme na minimum, po lžících, ne najednou, přidáváme mouku rozmíchanou s práškem do pečiva.
Jednotlivé lžíce mouky přidáváme s tří až pětivteřinovými odstupy. 

Těsto rozetřeme stěrkou do připraveného plechu. 
Ihned vložíme do trouby.

Troubu při pečení neotvíráme!
Neupečené těsto by mohlo rychlým ochlazením spadnout!

Za zhruba 13 minut bude hotovo.
Známka upečení, kromě zlatavé barvy povrchu, je, že se okraje piškotového plátu odtahují od stěn plechu.
Propečenost také můžeme vyzkoušet špejlí.
Zapíchneme ji doprostřed, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.

Piškot necháme v plechu zcela vychladnout.



Tvarohovosmetanový krém

V míse dobře smícháme tvarohy se zakysanými smetanami, rumem a cukry.
Množství cukru si přizpůsobíme podle chuti.
Nejdříve přidáme 4 polévkové lžíce, promícháme, ochutnáme a eventuálně přisladíme.

Krém natřeme na vychladlý piškot.
Natíráme až těsně ke krajům plechu, aby mezi plechem a piškotem nevznikla mezera, kam by následně mohla natéct želatina s ovocem.


Zpracování ovoce a želé

Tyto řezy byly připraveny s mraženým ovocem, ale budou dobře fungovat i s ovocem čerstvým nebo konzervovaným.

Důkladně přečteme návod na obalu želatiny nebo dortového želé.

Mražené ovoce vysypeme do menšího hrnce, začneme na velice mírném plameni zvolna zahřívat.
Občas promícháme.
Po úplném rozmrazení vypneme, ochutnáme a podle potřeby dosladíme.
Množství přidaného cukru bude silně individuální, záleží na druhu ovoce a našich chuťových preferencích.

Šťávu z ovoce zcedíme do hrnku, doplníme ji vodou na potřebné množství podle návodu na obalu želatiny a dále se řídíme napsanými pokyny.

Do hotové teplé želatiny vmícháme zcezené ovoce.

Vlažnou směs rovnoměrně natřeme na krém.
Směs nesmí být horká.
Ale pozor, některé želatiny rychle tuhnou, tak nalít musíme včas, aby směs v hrnci neztuhla.

Necháme zatuhnout.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat