sobota 13. února 2016

Játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky


  • 400 g vepřových jater
  • 100 g cibule
  • 80 g másla
  • 3 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 20 g hladké mouky
  • 140 - 160 g strouhanky
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře

Jak na to  

- očištěná játra namlít/rozsekat/rozmixovat
- nadrobno pokrájenou cibulku okolo 5 minut jemně restovat na másle
- játra smíchat s vejci, česnekem, moukou, strouhankou, majoránkou, solí, pepřem a zchladlou cibulkou
- tvarovat knedlíčky, vkládat do mírně probublávajícího vývaru 
- podle velikosti 3 - 5 minut povařit
.

Játra opláchneme studenou vodou, osušíme, pokud je potřeba, odblaníme. 
Zbavíme je všech bílých částí.
Česnek najemno utřeme nebo prolisujeme.
Cibuli nakrájíme nadrobno.
Na pánvi rozpustíme máslo, nasypeme cibuli, na mírném ohni okolo 5 minut promícháváme.
Cibule změkne, bude velice jemně orestovaná dosvětla.
Odstavíme, necháme vychladnout.



Játra rozsekáme v robotu nebo rozmixujeme tyčovým mixérem nebo nameleme.
V míse smícháme s vejci, zchladlou cibulkou, majoránkou, solí a pepřem.
Mouky vmícháme zarovnanou polévkovou lžíci.
Nasypeme 140 gramů strouhanky a důkladně vše promícháme.
Počkáme 3 - 5 minut, strouhanka nasákne, změkne a játrové těsto mírně zhoustne.
Pokud je hmota stále příliš řídká, přidáváme po lžících další strouhanku.
Správnou hustotu poznáme, když vytvarujeme knedlíček, který bez problémů drží tvar. 
Strouhanky přidáme vždy jen lžíci, abychom nakonec neuvařili strouhankové knedlíčky s játrovou příchutí! 
Je fajn dát vařit vodu do malého hrnku a jeden uvařit na zkoušku. Podle výsledku tak upravíme nejen hustotu, ale v případě potřeby i dochutíme.
Knedlíčky tvarujeme buď v lehce mokrých dlaních nebo, a to je rychlejší a pohodlnější, pomocí 2 polévkových lžic.
Na jednu lžíci nabereme menší množství játrového těsta, druhou lžící upravíme/zaoblíme a hned stáhneme do lehce probublávajícího vývaru.




Knedlíčky vaříme okolo 4 minut.
Doba záleží na velikosti, malým mohou stačit minuty 2 - 3.
Pro jistotu jeden vyndáme, rozřízneme a zkontrolujeme, jestli jsou hotové. Nesmějí být uprostřed syrové.



TIP!  Pokud potřebujeme připravit menší množství knedlíčků, zbývající hotovou zavářku bez obav zamrazíme na příště.

TIP!!  Knedlíčky nemusíme zavařovat jen do klasického vývaru. Klidně ho připravíme z bujónové kostky.

TIP!!!  Do játrového těsta můžeme vmíchat nadrobno pokrájenou pažitku nebo zelenou petrželku.

TIP!!!!  Místo vepřových můžeme použít játra drůbeží.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat