- 400 g vepřových jater
- 140 - 160 g strouhanky
- 100 g cibule
- 80 g másla
- 20 g hladké mouky
- 3 vejce
- 4 stroužky česneku
- majoránka, sůl, pepř
Jak na to
- očištěná játra namlít nebo rozsekat nebo rozmixovat
- nadrobno pokrájenou cibulku okolo 5 minut restovat na másle
- játra smíchat s vejci, česnekem, moukou, strouhankou, majoránkou, solí, pepřem a zchladlou cibulkou
- tvarovat knedlíčky, vkládat do mírně probublávajícího vývaru
- podle velikosti 3 - 5 minut povařit
.
- očištěná játra namlít nebo rozsekat nebo rozmixovat
- nadrobno pokrájenou cibulku okolo 5 minut restovat na másle
- játra smíchat s vejci, česnekem, moukou, strouhankou, majoránkou, solí, pepřem a zchladlou cibulkou
- tvarovat knedlíčky, vkládat do mírně probublávajícího vývaru
- podle velikosti 3 - 5 minut povařit
.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky, to je sváteční klasika pro rodinné obědy.
A také nejčastější součást svatebního menu.
Příprava a orestování cibule
Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Na pánvi rozpustíme máslo.
Nasypeme cibuli, na mírném plameni ji 4 až 5 minut promícháváme.
Cibule změkne, bude velice jemně orestovaná.
Odstavíme, necháme vychladnout.
Nasypeme cibuli, na mírném plameni ji 4 až 5 minut promícháváme.
Cibule změkne, bude velice jemně orestovaná.
Odstavíme, necháme vychladnout.
Oloupané stroužky česneku na jemno utřeme nebo prolisujeme.
Játra opláchneme studenou vodou a dobře osušíme papírovou utěrkou.
Pokud je potřeba, odblaníme je.
Zbavíme je všech bílých částí.
Játrová směs
Uvaření knedlíčků
Dáme vařit vývar.
Knedlíčky tvarujeme buď v lehce mokrých dlaních nebo, a to je rychlejší a pohodlnější, pomocí dvou polévkových lžic.
Na jednu lžíci nabereme menší množství játrového těsta, druhou lžící ho upravíme a zaoblíme do tvaru knedlíčku. Hned ho stáhneme do lehce probublávajícího vývaru.
Knedlíčky povaříme okolo 4 minut.
Doba záleží na velikosti, malým mohou stačit minuty 2 až 3.
Pro jistotu jeden vyndáme, rozřízneme a zkontrolujeme, jestli jsou provařené. Nesmějí být uprostřed syrové.
TIP! Pokud celou připravenou játrovou směs nespotřebujeme, bez obav ji zamrazíme na příště.
TIP! Knedlíčky nemusíme zavařovat jen do klasického vývaru. Klidně ho připravíme z bujónové kostky.
TIP! Do játrového těsta můžeme vmíchat nadrobno pokrájenou pažitku nebo zelenou petrželku.
TIP! Místo vepřových můžeme použít játra drůbeží.
Přejít na seznam receptů
Játra opláchneme studenou vodou a dobře osušíme papírovou utěrkou.
Pokud je potřeba, odblaníme je.
Zbavíme je všech bílých částí.
Játrová směs
- Játra rozsekáme v robotu nebo je rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme je i namlít.
- V míse játra smícháme s vejci, zchladlou cibulkou, utřeným česnekem, v dlani rozemnutými dvěma čajovými lžičkami majoránky, vrchovatou čajovou lžičkou soli a lžičkou pepře. Vmícháme zarovnanou polévkovou lžíci mouky a 140 gramů strouhanky.
Důkladně vše promícháme.
- Směs necháme 3 až 5 minut stát. Strouhanka nasákne tekutinu, změkne, játrové těsto mírně zhoustne.
Pokud je hmota stále příliš řídká, přidáváme po malých částech další strouhanku.
Správnou hustotu poznáme, když vytvarujeme knedlíček, který bez problémů drží tvar.
Strouhanky přidáme vždy jen maximálně zarovnanou lžíci, abychom nakonec neuvařili strouhankové knedlíčky s játrovou příchutí!
Je fajn dát vařit vodu do malého hrnku a jeden knedlíček uvařit na zkoušku.
Podle výsledku tak upravíme nejen hustotu, ale v případě potřeby směs také dochutíme.
Uvaření knedlíčků
Dáme vařit vývar.
Knedlíčky tvarujeme buď v lehce mokrých dlaních nebo, a to je rychlejší a pohodlnější, pomocí dvou polévkových lžic.
Na jednu lžíci nabereme menší množství játrového těsta, druhou lžící ho upravíme a zaoblíme do tvaru knedlíčku. Hned ho stáhneme do lehce probublávajícího vývaru.
Knedlíčky povaříme okolo 4 minut.
Doba záleží na velikosti, malým mohou stačit minuty 2 až 3.
Pro jistotu jeden vyndáme, rozřízneme a zkontrolujeme, jestli jsou provařené. Nesmějí být uprostřed syrové.
TIP! Pokud celou připravenou játrovou směs nespotřebujeme, bez obav ji zamrazíme na příště.
TIP! Knedlíčky nemusíme zavařovat jen do klasického vývaru. Klidně ho připravíme z bujónové kostky.
TIP! Do játrového těsta můžeme vmíchat nadrobno pokrájenou pažitku nebo zelenou petrželku.
TIP! Místo vepřových můžeme použít játra drůbeží.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat