sobota 28. listopadu 2015

Hovězí kýta na černém pivu s pikantní povidlovojablečnou omáčkou

Hovězí kýta pečená na černém pivu s pikantní povidlovojablečnou omáčkou


  • 1500 - 2000 g hovězí kýty
  • 100 g slaniny nebo špeku
  • 600 g cibule (4 středně velké)
  • 450 g jablek (3 větší)
  • 250 g povidel
  • 70 g sádla
  • 50 g másla
  • 500 - 750 ml černého piva
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 15 g cukru (3 čajové lžičky)
  • 2 čajové lžičky sušeného zázvoru (nebo kousek čerstvého)
  • 1 zarovnaná čajová lžička chilli 
  • sůl, pepř

Jak na to  

- maso prošpikovat, potřít olejem, zprudka krátce opéct na pánvi, odložit
- na pánvi rozpustit sádlo, okolo 15 minut mírně restovat cibuli nakrájenou na osminy, přidat plátky jablek, ev. nastrouhaný zázvor
- po 5 minutách přidat cukr, 2 minuty promíchávat
- vmíchat sůl, pepř, chilli a ev. sušený zázvor
- nalít ocet, nechat odpařit, vmíchat povidla, okolo minuty povařit
- do masa vetřít sůl a pepř, svázat provázkem
- přendat do pekáče, přidat směs z pánve
- péct při 160 °C do změknutí masa, polévat, obracet, na závěrečných 10 minut zvýšit teplotu, péct odkryté
- maso přendat na talíř a přikrýt
- pekáč se sosem přendat na sporák, povařit do požadovaného zredukování, vmíchat kousek másla
.


Cibuli oloupeme, nakrájíme na osminy, jablka zbavíme slupky a jadřince, nakrájíme na plátky.
Pokud použijeme čerstvý zázvor, očistíme ho a najemno nastrouháme.
Stačí zhruba 4centimetrový kousek.
Slaninu nakrájíme na silnější proužky.
Maso opláchneme, osušíme, prošpikujeme slaninou.
Buď speciální špikovací jehlou nebo zapíchneme do masa delší ostrý tenký nůž a do vzniklého otvoru vmáčkneme proužek slaniny.
I když bude vzniklý řez větší než slanina, nevadí, při pečení se maso kolem ní zatáhne.
Se slaninou se bude pracovat lépe, pokud ji na chvilku odložíme do mrazáku. 

Dobře zahřejeme suchou pánev.
Do dlaně si nalijeme polévkovou lžíci oleje, potřeme celý povrch masa. Zprudka krátce ze všech stran opečeme, maso se zatáhne.
Bílkoviny na povrchu se srazí, šťáva zůstane uvnitř masa.
Opečenou kýtu odložíme na talíř.


Na pánvi rozpustíme sádlo, nasypeme cibuli. Okolo 15 minut na mírném plameni restujeme, promícháváme.
Cibule změkne, začne se jemně zabarvovat.
Přidáme jablka a čerstvý zázvor, ještě zhruba 5 minut společně promícháváme.
Nasypeme cukr, lehce zvýšíme teplotu, 2 minuty mícháme.
Vmícháme 2 zarovnané čajové lžičky soli a 1 pepře. Pokud jsme nepoužili zázvor čerstvý, tak teď dáme sušený.
A také chilli. Raději jen půl lžičky, výsledná pikantnost se dá upravit při závěrečném dochucení.
Pokud bychom teď množství přehnali, tak už se pak s extra pálivostí můžeme se slzami v očích při konzumaci jen smířit.





Na pánev nalijeme ocet, půl minuty promícháváme, aby se odpařil.
Na závěr vmícháme švestková povidla, přivedeme k varu, okolo minuty vše společně povaříme.

Zapneme troubu, nastavíme na 160 °C.

Do masa vetřeme sůl a pepř. Od každého 1 - 2 čajové lžičky.
Pro zachování kompaktního tvaru kýty při pečení svážeme provázkem.
Maso dáme do pekáče, na maso i okolo něj nandáme směs z pánve.
Vedle masa nalijeme černé pivo, tak do 1/3 výšky kýty.
Nezapomeneme do pekáče také nalít šťávu, která bude na dně talíře, kde byla kýta odložená.




Zakryjeme víkem/alobalem, dáme péct.
Během pečení maso každých 20 minut poléváme šťávou z pekáče, před opětovným vložením do trouby zkontrolujeme, aby byl povrch pokrytý kousky jablek a cibule.
Během pečení také maso několikrát obrátíme.


Celková doba pečení hodně záleží na výšce kýty a také na druhu a stáří masa.
Pokud máme nižší menší kousek, po zhruba 2 hodinách zkontrolujeme. Jestliže je maso měkké, odkryjeme, zvýšíme teplotu a ještě 10 minut pečeme nezakryté.
Větší vyšší kus pečeme déle!
Kýta na fotografiích byla vysoká okolo 10 centimetrů, vážila něco přes 2 kila a pekla se 3 hodiny. A klidně by ještě 15 - 20 minut snesla.
Měkké maso přendáme na talíř, zakryjeme alobalem, aby nechladlo.
Rozhodně hned nekrájíme, šťávě musíme dát čas, aby se v mase znovu rozložila a při krájení nevytekla.
Odkrytý pekáč dáme na sporák, na středním plameni promícháváme dokud nebude omáčka zredukovaná na požadovanou hustotu.
Za 20 - 30 minut by měla být akorát.
Po projetí vařečkou by se měla udělat "cestička", která se během okamžiku opět uzavře.
Nalijeme také šťávu z talíře, kterou pustilo odložené maso.
Vypneme, vmícháme 50 gramů studeného másla.



Ochutnáme, podle potřeby přisolíme, připepříme.
Popřípadě vmícháme ještě na špičku nože chilli.
Podáváme s pečivem, bramborem ....





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat