Vanilkový extrakt
Rozpis na 250 mililitrů.
Vanilkový cukr
- 5 větších vanilkových lusků
- 250 ml 35 - 40% vodky nebo rumu, brandy, ginu, Bourbonu, slivovice...
Vanilkový cukr
Rozpis na 500 gramů.
- 2 větší vanilkové lusky
- 500 g cukru krupice
Jak na to
- Extrakt: lusky rozříznout, vyškrábnout zrníčka, vše přendat do nádoby, zalít alkoholem
- nechat louhovat několik měsíců, občas promíchat, po půl roce scedit
- Cukr: lusky rozříznout, v nádobě zasypat cukrem, občas promíchat, po 2 týdnech možno používat
.
- Extrakt: lusky rozříznout, vyškrábnout zrníčka, vše přendat do nádoby, zalít alkoholem
- nechat louhovat několik měsíců, občas promíchat, po půl roce scedit
- Cukr: lusky rozříznout, v nádobě zasypat cukrem, občas promíchat, po 2 týdnech možno používat
.
Vanilka je nedílnou součástí většiny receptů na sladké pečení. Do těsta nebo náplní přidáváme buď vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt.
Případně vanilinový cukr a vanilkové aroma - oba produkty spoléhají na chemické náhražky pravé vanilky.
Oboje přitom velice jednoduše připravíme doma.
Oproti kupovaným získáme dva příjemné bonusy navíc. Máme jistotu, že používáme pravou vanilku, ne chemické náhrady, a ještě ušetříme.
Vanilkový extrakt
- Lusky podélně rozřízneme, vyškrábneme zrníčka. Prázdné lusky ještě několikrát překrojíme.
Lusky i zrníčka dáme do dobře uzavíratelné lahvičky a zalijeme alkoholem.
Ideální je čistá vodka bez příchutí, v té nejvíce vanilka vynikne.
Ale klidně použijeme rum, Bourbon, brandy, slivovici...
- Lahvičku dobře uzavřeme. V chladu a temnu necháme extrakt několik týdnů až měsíců louhovat, občas protřepeme.
Po pár dnech už můžeme nescezený extrakt použít, ale čím déle se bude vanilka máčet v alkoholu, tím budou chuť a vůně silnější a plnější.
- Po půl roce bychom měli vše přecedit, víc už z lusků stejně nedostaneme. Hrubší sítko volíme v případě, že chceme mít v extraktu i vanilková zrníčka.
V opačném případě zvolíme přecezení přes sítko jemné.
Vanilkový extrakt vydrží několik let, bude zrát jako víno.
Vanilkový cukr
- Lusky podélně rozřízneme, vložíme je do vhodné nádoby s těsným uzávěrem. Zasypeme cukrem, promícháme.
- Jednou za 2 dny nádobu pořádně protřeseme. Za 10 až 14 dní bude cukr krásně provoněný a připravený k použití.
TIP! Nad cenou vanilkového cukru asi moc při nákupu nepřemýšlíme, ale zkusme si to spočítat.
Jeden sáček s vanilkovým cukrem o hmotnosti 8 gramů stojí 6 korun českých, za jeden kilogram
bychom zaplatili 750 korun.
Kilogram obyčejného cukru krupice stojí 32 korun a 4 vanilkové lusky 130 až 150 korun. Jeden kilogram domácího vanilkového cukru nás tedy přijde na 180 korun. Při častém pečení se domácí výroba rozhodně vyplatí!
Kilogram obyčejného cukru krupice stojí 32 korun a 4 vanilkové lusky 130 až 150 korun. Jeden kilogram domácího vanilkového cukru nás tedy přijde na 180 korun. Při častém pečení se domácí výroba rozhodně vyplatí!
Uvedené ceny jsou z roku 2014.
TIP! Domácí vanilkový extrakt v pěkné lahvičce určitě potěší jako originální dárek.
TIP! Domácí vanilkový extrakt v pěkné lahvičce určitě potěší jako originální dárek.
Žádné komentáře:
Okomentovat