úterý 15. dubna 2014

Vanilkový extrakt a vanilkový cukr

Domácí vanilkový extrakt a vanilkový cukr



Vanilkový extrakt

Rozpis na 250 mililitrů.
  • 5 větších vanilkových lusků
  • 250 ml 35 - 40% vodky nebo rumu, brandy, ginu, Bourbonu, slivovice...


Vanilkový cukr

Rozpis na 500 gramů.
  • 2 větší vanilkové lusky
  • 500 g cukru krupice


Jak na to  

- Extrakt: lusky rozříznout, vyškrábnout zrníčka, vše přendat do nádoby, zalít alkoholem
- nechat louhovat několik měsíců, občas promíchat, po půl roce scedit
- Cukr: lusky rozříznout, v nádobě zasypat cukrem, občas promíchat, po 2 týdnech možno používat
.

Vanilka je nedílnou součástí většiny receptů na sladké pečení. Do těsta nebo náplní přidáváme buď vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt.
Případně vanilinový cukr a vanilkové aroma - oba produkty spoléhají na chemické náhražky pravé vanilky. 
Oboje přitom velice jednoduše připravíme doma.
Oproti kupovaným získáme dva příjemné bonusy navíc. Máme jistotu, že používáme pravou vanilku, ne chemické náhrady, a ještě ušetříme.


Vanilkový extrakt

  • Lusky podélně rozřízneme, vyškrábneme zrníčka.
  • Prázdné lusky ještě několikrát překrojíme.
    Lusky i zrníčka dáme do dobře uzavíratelné lahvičky a zalijeme alkoholem.
    Ideální je čistá vodka bez příchutí, v té nejvíce vanilka vynikne.
    Ale klidně použijeme rum, Bourbon, brandy, slivovici...

  • Lahvičku dobře uzavřeme.
  • V chladu a temnu necháme extrakt několik týdnů až měsíců louhovat, občas protřepeme.
    Po pár dnech už můžeme nescezený extrakt použít, ale čím déle se bude vanilka máčet v alkoholu, tím budou chuť a vůně silnější a plnější.

  • Po půl roce bychom měli vše přecedit, víc už z lusků stejně nedostaneme.
  • Hrubší sítko volíme v případě, že chceme mít v extraktu i vanilková zrníčka.
    V opačném případě zvolíme přecezení přes sítko jemné.
    Vanilkový extrakt vydrží několik let, bude zrát jako víno.


Vanilkový cukr

  • Lusky podélně rozřízneme, vložíme je do vhodné nádoby s těsným uzávěrem.
  • Zasypeme cukrem, promícháme.

  • Jednou za 2 dny nádobu pořádně protřeseme.
  • Za 10 až 14 dní bude cukr krásně provoněný a připravený k použití.


TIP!   Nad cenou vanilkového cukru asi moc při nákupu nepřemýšlíme, ale zkusme si to spočítat.
Jeden sáček s vanilkovým cukrem o hmotnosti 8 gramů stojí 6 korun českých, za jeden kilogram bychom zaplatili 750 korun.
Kilogram obyčejného cukru krupice stojí 32 korun a 4 vanilkové lusky 130 až 150 korun. Jeden kilogram domácího vanilkového cukru nás tedy přijde na 180 korun. Při častém pečení se domácí výroba rozhodně vyplatí!
Uvedené ceny jsou z roku 2014.

TIP!  Domácí vanilkový extrakt v pěkné lahvičce určitě potěší jako originální dárek.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat