úterý 15. dubna 2014

Vanilkový extrakt a vanilkový cukr

Domácí vanilkový extrakt a vanilkový cukr



Rozpis na 250 ml vanilkového extraktu
  • 5 - 6 vanilkových lusků
  • 250 ml 35 - 40% vodky nebo rumu, brandy, ginu, bourbonu, slivovice ...


Rozpis na 500 g vanilkového cukru
  • 2 větší vanilkové lusky
  • 500 g cukru krupice


Jak na to  

- Extrakt: lusky rozříznout, vyškrábnout zrníčka, vše přendat do nádoby, zalít alkoholem
- nechat louhovat několik měsíců, občas promíchat, po půl roce zcedit
- Cukr: lusky rozříznout, v nádobě zasypat cukrem, občas promíchat, po 2 týdnech možno používat
.

Vanilka je nedílnou součástí většiny receptů na sladké pečení. Do těsta nebo náplní přidáváme buď vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt.
Případně vanilinový cukr a vanilkové aroma - oba produkty spoléhají na chemické náhražky pravé vanilky.
Oboje přitom velice jednoduše připravíme doma.
Oproti kupovaným získáme dva příjemné bonusy navíc. Máme jistotu, že používáme pravou vanilku, ne chemické náhrady, a ještě ušetříme.


Vanilkový extrakt

Lusky podélně rozřízneme, vyškrábneme zrníčka.
Vše dáme do dobře uzavíratelné lahvičky, lusky ještě několikrát překrojíme.
Zalijeme alkoholem.
Ideální je čistá vodka bez příchutí, v té nejvíce vanilka vynikne. Ale klidně použijeme rum, bourbon, brandy, slivovici ...
Lahvičku uzavřeme, v chladu a temnu necháme několik měsíců louhovat, občas protřeseme.
Po měsíci už můžeme extrakt použít, ale čím déle se bude vanilka máčet v alkoholu, tím budou chuť a vůně silnější a plnější.
Po půl roce bychom měli vše přecedit, víc už z lusků stejně nedostaneme.
Hrubší sítko volíme v případě, že chceme mít v extraktu i vanilková zrníčka. V opačném případě zvolíme přecezení přes sítko jemné.
Vanilkový extrakt vydrží několik let, bude zrát jako víno.


Vanilkový cukr

Lusky podélně rozřízneme, vložíme do vhodné nádoby s těsným uzávěrem, zasypeme cukrem, promícháme. Jednou za 2 dny nádobu pořádně protřeseme.
Za 10 - 14 dní bude cukr krásně provoněný a připravený k použití. 



TIP!   Nad cenou vanilkového cukru asi moc při nákupu nepřemýšlíme, ale zkusme si to spočítat.
Jeden sáček s vanilkovým cukrem o hmotnosti 8 g stojí 6 korun českých, za jeden kilogram bychom zaplatili 750 korun.
Kilogram obyčejného cukru krupice stojí 32 korun a 4 vanilkové lusky 130 - 150 korun. Jeden kilogram domácího vanilkového cukru nás tedy přijde na 180 korun. Při častém pečení se domácí výroba rozhodně vyplatí!

TIP!!  Domácí vanilkový extrakt v pěkné lahvičce určitě potěší jako originální dárek.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat