neděle 19. října 2014

Řepánky

Řepánky

A také jak si uvařit sirob z cukrové řepy.


Rozpis na 18 kusů.


Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • 50 g cukru
  • 25 g droždí
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 žloutky


Náplň z cukrové řepy

Rozpis je na 36 kusů, půlku náplně zmrazíme na příště.

  • 500 g očištěné cukrové řepy
  • 250 ml mléka
  • 150 - 250 g mletého máku
  • 80 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy 
  • kůra z citronu, kousek skořice, 3 hřebíčky
  • vanilkový cukr


Na potření po upečení

  • 80 - 100 g másla nebo sádla
  • 1 polévková lžíce rumu
  • nebo zahřátá smetana


Jak na to  

- na náplň: oloupanou řepu najemno nastrouhat, vmíchat šťávu a kůru z citronu, přidat kousek skořice a 3 hřebíčky
- podusit na másle doměkka, v případě potřeby podlít teplou vodou
- smíchat s umletým mákem, cukrem, zalít mlékem, povařit do zhoustnutí
- odstavit, nechat vychladnout
- těsto: proseté mouky smíchat se solí, promíchat s kváskem, lehce pošlehanými žloutky a rozpuštěným máslem s olejem/sádlem
- dobře zpracovat těsto, nechat 45 - 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na 18 stejných dílů, bohatě naplnit, pevně zabalit, nechat 10 minut kynout
- pokládat na máslem vymazaný plech, ještě okolo 10 minut nechat kynout
- péct při 180 °C 20 - 25 minut dozlatova
- ihned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem nebo potřít sádlem
.

Tradiční recept, který pochází z Polabí.
V oblastech, kde se pěstuje cukrová řepa se v období sklizně řepánky pekly velice často.


Kvásek

Do hrnku nalijeme 250 mililitrů mléka, zahřejeme ho na tělovou teplotu.
Odstavíme.
Do mléka vmícháme 50 gramů cukru krupice, 2 polévkové lžíce mouky a rozdrobených 25 gramů droždí.
Za 10 až 15 minut bude připravený kvásek.
Droždí se na hladině spojí v nepravidelně se vzdouvající vrstvu.


Těsto

  • Na mírném plameni rozpustíme 60 gramů másla.
  • Odstavíme, necháme vychladnout.

  • Do mísy prosejeme 300 gramů polohrubé a 200 gramů hladké mouky.
  • Přidáme půl čajové lžičky soli, promícháme.
    Přilijeme kvásek, vmícháme dva lehce rozšlehané žloutky a rozpuštěné zchladlé máslo smíchané se dvěma polévkovými lžícemi slunečnicového oleje nebo sádla.

  • Těsto nejdříve zpracujeme vařečkou.
  • Pak ho přendáme na pracovní desku a rukou ho důkladně prohněteme, alespoň 10 minut, do správného prohnětení může uplynout i mnohem více času, klidně 20 minut.
    Těsto vytvarujeme do kulata, dlaní ho promáčkneme, přehneme ke středu, pootočíme, opět dlaní rozmáčkneme a tak pořád dokola. Pokud máme k dispozici kuchyňského robota s hnětacími háky, je vyhráno!
    Správně propracované těsto musí být hladké, nelepit se na desku a ruce.
    A pružné, když ho natáhneme, tak chvíli v tahu vydrží, než se přetrhne.

  • Vypracované těsto dáme do mísy, lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
  • V pokojové teplotě ho necháme 45 až 60 minut kynout.


Náplň

Cukrovou řepu zbavíme slupky, dobře ji omyjeme a najemno nastrouháme.

  • Nastrouhanou řepu společně s polévkovou lžicí šťávy z citronu, 50 gramy másla, přibližně čtyřcentimetrovým kouskem skořice a 3 hřebíčky dáme do hrnce.
  • Postavíme na sporák, zakryjeme poklicí.

  • Řepu na mírném plameni a za častého promíchávání dusíme 15 až 20 minut doměkka.
  • Podle potřeby podléváme malým množstvím horké vody.
    Na tuto várku jsem po částech potřebovala přibližně 200 mililitrů.

  • K řepě vmícháme mletý mák, cukr a vanilkový cukr.
  • Podle chutě dáme cukru 80 až 100 gramů a máku 150 až 250 gramů. 
    Přilijeme 250 mililitrů mléka
    Na mírném plameni a za stálého míchání povaříme 6 až 8 minut do zhoustnutí.
    Odstavíme, vyndáme skořici a hřebíčky.
    Necháme vychladnout.


Naplnění

Vykynuté těsto přendáme na pracovní desku.
Rozdělíme ho na 18 stejně velkých kusů. 
Není potřeba podsypávat, těsto se nelepí. 
Jeden kousek těsta by měl vážit přibližně 50 gramů. 


  • Každý kousek těsta v ruce roztáhneme, doprostřed nandáme jednu polévkovou lžíci náplně.
  • Těsto okolo náplně povytáhneme nahoru a pevně ho spojíme.
  • Dobře zabalené řepánky pokládáme na prkýnko spojem nahoru.
  • Zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 10 až 20 minut kynout.


Pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V hrnku na mírném plameni rozpustíme 80 gramů másla nebo sádla.
Smočíme v něm mašlovačku, potřeme plech.
Zbytek tuku zatím odložíme.
  • Řepánky nandáme na plech, tentokrát spojem dolů a tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
  • Potřeme je rozpuštěným máslem, zakryjeme utěrkou a ještě je 5 až 10 minut necháme kynout.
  • Dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Za 20 až 25 minut budou dozlatova upečené.
  • Do odloženého rozpuštěného tuku vmícháme jednu polévkovou lžíci rumu.
  • Horké řepánky ještě na plechu bohatě potřeme.

Řepánky se často podávaly polité sirobem, což je hustý cukerný vývar z řepy.
Vaří se několik hodin a jak na to viz TIP! níže.






  





TIP!  Rozpis na náplň je uvedený na přípravu 36 kusů, tedy dvojnásobné množství.
Protože řepu seženeme pouze na podzim, v období řepné kampaně, tak si druhou půlku náplně zamrazíme pro další pečení.

TIP!  Po upečení a potření máslem a rumem je fajn řepánky pokládat obráceně, tedy horní stranou dolů. Tak se pěkně od náplně provlhčí.

TIP!  Upečené řepánky, ještě horké, můžeme místo másla potřít zahřátou smetanou.

TIP!  Příprava sirobu

Oloupanou cukrovou řepu nahrubo nastrouháme, v hrnci ji mírně podlijeme vodou.
Pod pokličkou dusíme několik hodin do úplného rozpadnutí. Hlídáme, v případě potřeby podléváme.
Rozvařenou řepu přes síto scedíme a vymačkáme.
Tekutinu na mírném plameni povaříme do zhoustnutí, opět je to záležitost na několik hodin. Pečlivě hlídáme, aby se sirob nezačal připalovat.
Jakmile bude mít konzistenci podobnou medu, vypneme.
A jako med ho také použijeme, do čaje, na palačinky, vafle, na chleba s máslem...

  

thert
Vzpomínka na babi a dědu

Řepánky mám spojené s babi Anežkou, dědou Vendou a Kolínem, kde se narodil můj táta. 
Vždy, když jsme za nimi jeli na podzim, v období řepné kampaně, lemovaly silnici spadlé bulvy cukrové řepy. Pár jsme jich posbírali a babi pak upekla řepánky, které byly v oblasti Polabí hodně rozšířené. 
Možná ještě jsou, nevím. Ale sehnat dnes řepu není už tak snadné.
Díky Martinovi z Tejnice a ochotné paní z cukrovaru v Českém Meziříčí jsme letos problém neměli a pár kousků sehnali. 
Díky! 
A pro zvídavé je tady malá osvěta, jak se z řepy vyrábí cukr.
  

.

Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Vypadají moc krásně ,ale náplň díky máku by mi asi moc nešmakovala :/ ale jsou opravdu napohled dokonalé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky. Myslím, že mák můžeš nahradit nastrouhanými vlašskými ořechy. Nebo dát řepu samotnou, pak bych ale určitě přidala ještě nějaké koření, třeba špetku skořice, badyánu. Řepa má totiž specifickou chuť a samotná by byla moc výrazná.

      Vymazat