pátek 1. června 2012

Zapečený chřest

Chřest zapečený se smetanou, anglickou slaninou a sýrem


  • 500 g čerstvého chřestu
  • 100 g tvrdého sýra
  • anglická slanina (na 5 výhonků chřestu 1 plátek)
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 1 žloutek
  • šťáva z citronu
  • sůl, mletý pepř
  • zelená petrželka
  • kousek másla na vymazání pekáče (cca 10 g)

Jak na to  

- chřest zbavit dřevnatých stonků, podle potřeby oškrabat slupku, zakápnout šťávou z citronu
- ponořit do vroucí vody, zelený vařit 2 - 3 minuty, bílý 8 minut
- ihned po vyndání z hrnce zchladit v ledové vodě smíchané s citronovou šťávou
- vždy 4 - 5 výhonků zabalit do plátku slaniny, naskládat do vymazané mísy
- posypat polovinou nastrouhaného sýra, zalít smetanou s rozšlehaným žloutkem, osolit, opepřit, posypat petrželkou
- nasypat zbytek sýra, 15 - 20 minut zapéct při 200 °C
.


Chřestové výhonky opláchneme, odstraníme dřevnaté konce.
Nemusíme odřezávat, na širším konci ohneme, chřest na správném místě praskne, lehce pak odlomíme tuhou část.
Pokud máme chřest bílý, zbavíme ho šlupky. U zeleného většinou škrábat nemusíme.
Pomocí škrabky na brambory jde sloupnutí snadno.
Výhonky zakápneme citronovou šťávou, vložíme do vroucí vody.
Připravíme si hrnec nebo mísu s hodně ledovou vodou, vmícháme trochu čerstvé šťávy z citronu.
Zelený chřest povaříme 2 - 3 minuty, bílému dopřejeme minut 8.
Vyndáme z hrnce a ihned ponoříme do ledové vody.
Okamžitě tím zastavíme proces vaření.
Zchlazený chřest necháme dobře okapat v sítu.

 Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Anglickou slaninu nakrájíme na plátky, žloutek rozmícháme v zakysané smetaně, petrželku pokrájíme najemno, sýr nastrouháme.
Do plátků slaniny zabalíme 4 - 5 výhonků chřestu, zajistíme párátkem.
Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme máslem, narovnáme zabalený chřest.
Posypeme polovinou nastrouhaného sýra, polijeme smetanou se žloutkem, nasypeme petrželku, lehce osolíme, opepříme mletým pepřem.
Nasypeme druhou polovinu sýra.
Vložíme do rozehřáté trouby, nezakryté zapékáme 10 - 15 minut.
Podáváme s pečivem nebo s vařeným bramborem.






TIP!  Pokud připravujeme zapečený chřest jako předkrm, zvolíme pouze poloviční množství sýra i smetany, ubereme tím na sytosti.

TIP!!  Šlupky a odlomené stonky nevyhazujeme, přidáme je do vývaru při přípravě chřestové polévky.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat