úterý 9. května 2023

Drobenkový ovocný koláč s pudinkem

Drobenkový ovocný koláč s vařeným pudinkem

Ivi, díky za recept!


Rozpis je na hluboký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů. 


Drobenkové těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 210 g studeného másla
  • 200 g cukru krupice
  • 12 g kypřicího prášku do pečiva (1 sáček)
  • 8 g vanilkového cukru (1 sáček)
  • 1 větší vejce
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 10 g studeného másla a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu 


Pudinková náplň

  • 1000 ml mléka
  • 80 g pudinkového prášku (2 sáčky)
  • 60 - 80 g cukru krupice (3 - 4 polévkové lžíce)


Ovocná náplň

  • 600 - 1000 g čerstvého, kompotovaného nebo mraženého ovoce


Jak na to  

- v míse smíchat mouku, sůl, cukr a vanilkový cukr
- přidat na kostky pokrájené máslo, zpracovat drobenku, necelou 1/4 odebrat stranou
- k drobence přidat prášek do pečiva, promíchat, přilít lehce prokvedlané vejce, promíchat
- uvařit pudink
- na vymazaný plech nasypat drobenku z mísy, urovnat ji, nalít na ni pudink
- nandat ovoce, posypat zbytkem drobenky 
- péct 40 - 50 minut při 180 °C 
.

úterý 29. listopadu 2022

Kefírové dalamánky

Dalamánky - těsto s kefírem


Rozpis pro 8 až 10 ks.

  • 350 g kefíru
  • 320 g hladké mouky
  • 180 g žitné hladké mouky
  • 15 g droždí
  • 10 g soli
  • 10 g octa
  • 10 g chlebového koření (4 g kmínu, 3 g fenyklu, 3 g koriandru)
  • 8 g cukru krupice
  • na posypání: hrubozrnnou sůl, kmín, mák, dýňová semínka...

 
Jak na to  

- do mísy prosít obě mouky, přidat koření a sůl, promíchat
- do jiné mísy nalít kefír a ocet, rozdrobit do něho droždí, to posypat cukrem nechat cca 5 minut vzejít
- do kefíru přisypávat směs mouky a koření, zpracovat vařečkou
- těsto přendat na vál, hníst 10 až 15 minut, dát do mísy, zakrýt utěrkou, nechat cca 2,5 hodiny kynout 
- nakynuté těsto vyndat z mísy, roztáhnout do válce, rozkrájet na 8 až 10 kusů
- dát na pečicí papír na plech, lehce rukou upravit, jemně postříkat, zakrýt, nechat cca 1 hodinu kynout
- ostrou žiletkou naříznout, postříkat, posypat solí a semínky, péct při 225 °C 15 - 20 minut 
.
 

středa 3. srpna 2022

Ganache jako čokoládová poleva

Ganache - čokoládová poleva na dort, cukroví nebo zákusky


Rozpis na jednopatrový dort o průměru 23 centimetrů.

  • 200 g hořké čokolády s min. 55 % obsahu kakaa
  • 200 g 33% smetany

Jak na to  

- čokoládu nalámat na kousky
- smetanu přivést k bodu varu, nalít na kousky čokolády
- vymíchat do hladka
- před zdobením nechat zchladnout na cca 30 °C
.

úterý 7. června 2022

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou

Plněné papriky neboli plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou


Papriky a masová náplň

  • 8 - 10 středních zelených paprik
  • 500 g mletého vepřového masa z plece nebo libové krkovice
  • 100 g syrové rýže
  • 2 vejce
  • 2 menší stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 malá cibule
  • sůl, pepř


Omáčka

  • 800 g sekaných loupaných rajčat (2 plechovky)
  • 100 g rajského protlaku
  • 80 g hladké mouky 
  • 20 g másla
  • 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 střední cibule
  • 1 zarovnaná polévková lžíce sladké mleté papriky
  • sůl, cukr, ocet
  • vývar nebo voda 


Jak na to  

- dobře promíchat mleté maso s uvedenými ingrediencemi
paprikám odříznout vršky, naplnit směsí, zprudka krátce je orestovat
- nakrájenou cibuli osmažit na oleji, přidat rajský protlak, orestovat, zasypat moukou, minutu promíchávat
- přidat mletou papriku, konzervovaná rajčata, zalít vývarem
- vložit koření, přivést k varu
- do hrnce přidat opečené paprikové lusky, teplotu stáhnout na minimum, zakrýt
- za občasného promíchání na mírném plameni 40 až 50 minut povařit
- papriky opatrně vyndat, omáčku přecedit, dochutit solí, cukrem a octem
- do omáčky vrátit papriky, podávat
.

středa 9. února 2022

Thajské kuřecí karí

Thajské červené kuřecí karí


  • 400 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
  • 400 ml plnotučného kokosového mléka 
  • 250 g mladé cukety
  • 150 g šalotky
  • 150 g červené silnostěnné papriky
  • 100 g červené kari pasty
  • 40 g očištěného zázvoru 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 limeta
  • 1 až 3 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 1 až 3 čajové lžičky cukru (třtinový nebo bílý)
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • sůl
  • kuřecí vývar nebo voda k úpravě hustoty
  • k servírování: pálivá paprička, chilli vločky, koriandr, bazalka, limetové listy, pražené ořechy...

 
Jak na to  

- cukety nakrájet na půlcentimetrová kolečka, rozložit na plech, potřít olejem, jemně osolit
- 20 až 30 minut péct v troubě při 190 °C do zlatova (nebo je do hněda opéct na pánvi)
- na pánvi zahřát česnek, přidat šalotku a zázvor, okolo 5 minut na mírném plameni promíchávat
- přidat pokrájené maso, posolit, lehce zvýšit teplotu, kousky masa nechat ze všech stran zatáhnout
- obsah pánve stáhnout do mísy, zatím odložit stranou
- pánev vrátit na sporák, dát na ni kari pastu, okolo minuty míchat
- přilít kokosové mléko, důkladně rozmíchat
- přidat odložené kuřecí kousky se šalotkou, česnekem a zázvorem a na kostičky nakrájenou papriku a opečenou cuketu
- podle potřeby naředit vývarem nebo vodou, dochutit rybí omáčkou, šťávou z limety a cukrem
- přivést k varu, stáhnout teplotu, okolo 8 minut povařit
- podávat s rýží, plackami, pečivem
.

čtvrtek 13. ledna 2022

Pavlova

Pavlova


Sněhový korpus

  • 200 g cukru krupice
  • 120 g bílků (cca ze 3 vajec velikosti "L" nebo ze 4 velikosti "M")
  • 6 g octa nebo vymačkané šťávy z citronu (1 polévková lžíce)
  • 15 g kukuřičného škrobu (1 polévková lžíce)
  • 3 g soli
  • rozpůlený citron na vytření šlehací mísy


Náplň a dozdobení

  • 250 ml minimálně 33% smetany ke šlehání (může být větší množství, klidně 400 ml)
  • 125 g Mascarpone (nemusí být)
  • cukr moučka
  • ovoce (jahody, kiwi, maliny, borůvky, ostružiny...), lístky máty, lemon curd...

 
Jak na to  

- bílky dát do citronem vytřené mísy, přidat špetku soli, začít šlehat na mírné otáčky
- po zhruba 2 minutách začít po částech zašlehávat cukr, šlehat do jeho úplného rozpuštění
- ručně nebo na minimální otáčky zašlehat škrob a ocet
- lesklý pevný sníh s dokonale rozpuštěným cukrem vytvarovat na pečicí papír
- dát do rozehřáté trouby péct, ihned snížit teplotu na 115 °C, neotvírat troubu
- po 2 hodinách vypnout, nechat několik hodin v zavřené troubě, klidně přes noc
- na krém ušlehat smetanu, smíchat ji s Mascarpone a cukrem moučkou 
- na korpus nanést krém, dozdobit ovocem, před podáváním dát na hodinu až dvě rozležet do lednice
.