úterý 28. dubna 2020

Peposo - hovězí pečené na pepři

Peposo neboli hovězí pečené na pepři a červeném víně


  • 750 g hovězí plece nebo krku  (může být i kližka, oháňka, masitá žebra, líčka)
  • 500 - 700 ml červeného vína (ideálně Chianti)
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 10 stroužků česneku
  • 10 g soli (1 čajová lžička)
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 g mletého pepře (1 polévková lžíce)
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lžička rozmarýnu nebo pár snítek čerstvého
  • snítka šalvěje - nemusí být


Jak na to  

- kusy masa obalit ve směsi česneku a protlaku
- poté obalit ve směsi soli, pepře a rozmarýnu, naskládat na dno hrnce
- přidat celý pepř, stroužky česneku, bobkové listy, ev. snítky rozmarýnu a lístky šalvěje 
- zalít vínem, zakryté dusit několik hodin na velice mírném plameni
- maso vyndat z hrnce, omáčku povařit do zhoustnutí, odstraňovat tuk
- podávat natrhané na opečeném toastu nebo vcelku s bramborovou kaší
.

sobota 25. dubna 2020

Toastový chléb

Toastový bílý chléb


Pečeno v chlebíčkové formě o rozměru 30 x 11 x 7 centimetrů.

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml mléka nebo 12% smetany
  • 30 g másla
  • 20 g droždí
  • 10 g soli (1 čajová lžička)
  • 1 kávová lžička cukru krupice
  • vejce, mléko nebo voda na potření
  • kousek másla na vytření formy


Jak na to  

- zlehka rozpustit máslo, odstavit
- ve vlažném mléce rozmíchat cukr, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- zpracovat těsto, dát na cca 50 minut kynout
- nakynuté těsto zpracovat, vytvarovat, dát do vymazané formy, nechat opět cca 45 minut kynout
- před pečením ev. potřít
- péct při 220 °C 10 minut, stáhnout teplotu na 190 °C a dopéct 25 - 30 minut dozlatova 
.

středa 22. dubna 2020

Okurková omáčka

Okurková omáčka s vařeným hovězím masem


Okurková omáčka

  • 750 ml vývaru nebo vody
  • 200 g kyselých nakládaných okurek
  • 200 g 12% smetany
  • 85 g másla (50 na jíšku + 20 na okurky + 15 do omáčky)
  • 80 g cibule
  • 50 g hladké mouky 
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička octa
  • sůl, ocet, cukr - na dochucení


Maso a vývar

  • 800 g hovězího krku nebo plece nebo kýty
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 90 g mrkve (jedna větší)
  • 90 g celeru
  • 10 g soli (1 čajová vrchovatá lžička)
  • 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření


Jak na to  

- dát vařit mrkev a celer s cibulí, bobkovým listem, solí, celým pepřem a novým kořením
- do vroucí vody vložit maso, uvařit do měkka
- na másle a oleji usmažit cibulovou jíšku, přidat cukr a ocet, zalít vývarem nebo vodou
- 25 minut povařit, scedit
- do omáčky vmíchat smetanu a orestované nudličky kyselých okurek
- dochutit, přivést k varu, vypnout
- vmíchat kousek studeného másla
.

pondělí 20. dubna 2020

Vepřová směs na kari a hořčici

Vepřová směs na kari a hořčici


  • 1300 g vepřové plece nebo kýty
  • 670 g sterilizovaného leča (1 sklenice)
  • 300 ml vývaru nebo vody
  • 150 g cibule
  • 70 g plnotučné hořčice (3 polévkové lžíce)
  • 50 g silnostěnné papriky
  • 50 g sádla
  • 5 g kari koření (1 polévková lžíce)
  • 4 větší stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl, kmín, pepř


Jak na to  

- na sádle osmažit cibuli, nasypat nakrájené maso, krátce orestovat do hněda, přidat česnek
- vmíchat sůl, pepř, kmín a kari koření
- přilít sójovou omáčku, vmíchat hořčici, pár vteřin restovat
- podlít 150 ml vody/vývaru, okolo 20 minut dusit doměkka
- přidat zeleninové lečo a 150 ml vody/vývaru
- povařit do zhoustnutí, vmíchat nakrájenou papriku
.

čtvrtek 16. dubna 2020

Vepřová krkovice pečená s bramborem a zelím

Vepřová krkovice pečená s bramborem a zelím


  • 1000 g vepřové krkovice 
  • 1000 g brambor
  • 1000 g kysaného zelí
  • 300 g cibule
  • 70 g sádla (40 pod maso + 25 pod zelí + 5 na vymazání) nebo oleje
  • 10 g hladké mouky
  • ocet, cukr
  • sůl, kmín


Jak na to  

- na sádle jemně osmažit cibuli, přidat maso nakrájené na kostky, krátce orestovat do hněda
- osolit, okmínovat, odložit
- na sádle orestovat cibuli, zaprášit moukou, po chvilce přidat zelí, ochutit, minutu povařit
- maso smíchat se zelím, přidat 100 ml vody s výpekem z pánve po restování masa
- oloupané brambory pokrájet na plátky, rozložit do vymazaného pekáče, osolit, okmínovat
- urovnat maso se zelím, zakrýt
- péct cca 80 minut při 170°C do změknutí masa a brambor
- odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct dozlatova
.

úterý 14. dubna 2020

Sněhový máslový krém

Sněhový máslový krém neboli Swiss meringue buttercream


Množství na naplnění a ozdobení jednoho dortového korpusu o průměru 23 centimetrů.
Je fajn mít po ruce teploměr!

  • 300 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 110 g bílků (cca ze čtyř vajec velikosti M nebo tří velikosti L)
  • citron na vymazání mísy
  • sůl
  • gelové barvy pro eventuální obarvení


Jak na to  

- rozkrájet máslo, nechat v pokojové teplotě povolit
- bílky s cukrem a solí promíchávat metličkou ve vodní lázni do dosažení teploty 69 °C, odstavit
- ušlehat pevný lesklý sníh
- šleháním spojit sníh s kostičkami másla
.