čtvrtek 21. ledna 2016

Azu po tatarsku

Azu po tatarsku


  • 600 g hovězí kýty
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 200 g cibule
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 100 g nakládaných okurek
  • 50 g sádla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 větší bobkové listy
  • sůl, pepř


Jak na to  

- maso nakrájet na nudličky, jemně obalit v mouce, na sádle krátce zprudka orestovat
- odložit do hrnce, osolit, opepřit
- na pánev nasypat nakrájenou cibuli, osmažit, vmíchat protlak, přendat k masu
- na pánev nalít část vývaru/vody, uvolnit výpek, nalít k masu, doplnit vývarem/vodou
- přidat bobkový list, zakryté vařit 40 - 50 minut doměkka
- vmíchat okurky nakrájené na nudličky, 5 minut společně povařit
.

sobota 16. ledna 2016

Kuřecí prsa na zeleninovém leču

Kostky z kuřecích prsou na zeleninovém leču


  • 670 g zeleninového leča (1 sklenice)
  • 600 g kuřecích prsou bez kůže
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 30 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- kostky kuřecího zprudka krátce opéct, vmíchat česnek, sůl, pepř, tymián a protlak, krátce orestovat
- zaprášit paprikou, zalít lečem
- bez zakrytí povařit okolo 15 minut na mírném plameni
.

pátek 15. ledna 2016

Hrnkový koláč s tvarohovým krémem

Hrnkový koláč s tvarohovým krémem a zakysanou smetanou


Rozpis na velký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů. 
Hrnek z rozpisu má objem 250 mililitrů.


Těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 1 polévková lžíce rumu 
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Tvarohový krém

  • 500 ml mléka
  • 500 g tvarohu (2 kostky)
  • 125 g másla
  • 3 polévkové lžíce cukru moučky
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu


Poleva ze zakysané smetany

  • 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
  • 100 g čokolády na vaření
  • strouhaná čokoláda, oříšky, kokos, kakao... 


Jak na to  

- metličkou prošlehat vejce s cukry, přilít olej a mléko, vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- odebrat 2 plné hrnky těsta, vmíchat do něho kakao
- světlé těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, cikcak na něj nalít kakaové těsto
- péct cca 20 minut při 180 °C
- uvařit pudink, vmíchat rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu
- do teplého pudinku prošlehat máslo a půlku jednoho tvarohu, pak přidat druhou půlku a celý druhý tvaroh a cukr moučku, vyšlehat na hladký krém
- korpus koláče potřít rumem, rozetřít krém
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu, vmíchat smetanu, nalít na krém, nechat ztuhnout
.

čtvrtek 14. ledna 2016

Pečená cizrna

Pečená cizrna

Podle Marthy Stewart.


  • 500 g cizrny
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • sušené bylinky, koření
  • sůl


Jak na to  

- cizrnu namočit na 10 - 12 hodin, dolít vodu, vařit cca 35 minut doměkka, slít
- promíchat s olejem, péct 20 - 30 minut při 200 °C
- promíchat s oblíbeným kořením a bylinkami
.

středa 13. ledna 2016

Bůček na kysaném zelí a pivu

Bůček na kysaném zelí a pivu


  • 1000 g vepřového bůčku bez kosti
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g cibule
  • 200 ml piva
  • 30 g hladké mouky 
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 čajové lžičky cukru
  • sůl


Jak na to  

- kostky bůčku zprudka krátce opéct, odložit, promíchat se solí, kmínem a česnekem
- na sádle z bůčku orestovat cibuli, v pekáči smíchat se zelím, navrch rozložit bůček
- na pánvi po cibuli promíchávat mouku, vmíchat papriku, zalít pivem, minutu povařit, nalít do pekáče
- péct zakryté při 180 °C, po cca 25 minutách odkrýt, posypat cukrem, zvýšit teplotu, dopéct 6 - 8 minut bez zakrytí
.

neděle 3. ledna 2016

Květák po indicku

Květák po indicku


Základ

  • hlávka květáku 
  • 300 - 350 ml oleje na smažení


Směs na obalení 

  • 250 ml vody
  • 70 g hladké mouky
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 40 g oloupaného zázvoru
  • 40 g koření garam masala (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • sůl, pepř


Dresink

  • 3 vrchovaté polévkové lžíce hustého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- květák rozdělit na malé růžičky, opláchnout, nechat okapat
- smíchat suché ingredience na obalení, vmíchat nastrouhaný zázvor a utřený česnek, přilít vodu, promíchat
- ve směsi dobře obalit květákové růžičky, smažit v rozpáleném oleji dozlatova
- na dresink smíchat jogurt, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř
.