čtvrtek 8. ledna 2015

Lilek v curryčesnekovém sosu

Lilek v ostrém curryčesnekovém sosu


Základ

  • 500 - 600 g lilku (1 střední)
  • 40 g zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • jarní cibulka
  • olivový olej


Sos

  • 3 filátka ančoviček
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1/2 až 1 polévková lžíce zelené curry pasty


Jak na to  

- připravit sos - na olivovém oleji zlehka zkaramelizovat cukr, vmíchat curry pastu, vypnout 
- přidat ančovičky, rozmělnit, promíchat se sójovou omáčkou a sezamovým olejem, odložit
- lilek podélně rozkrojit, nakrájet na plátky, plátky rozkrájet na třetiny
- po částech opéct na olivovém oleji dohněda, odkládat do mísy/na talíř
- na pánvi jemně orestovat pokrájený zázvor, vmíchat plátky česneku, feferonky a pokrájenou bílou část jarní cibulky, lehce opéct
- do pánve přidat opečené plátky lilku a připravený sos, 2 - 3 minuty promíchávat
- vypnout, vmíchat pokrájenou zelenou část jarní cibulky
.

úterý 6. ledna 2015

Masovohoubová směs na těstoviny

Masovohoubová směs na těstoviny


Rozpis je na přibližně 400 g těstovin.

  • 300 g mletého hovězího masa (kýta, plec)
  • 150 ml sterilovaných sekaných rajčat
  • 150 ml červeného vína
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 10 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 1 menší stvol řapíkatého celeru
  • 1 - 2 hrsti sušených hub
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice 
  • 1/2 kávové lžičky mletého kmínu
  • parmazán
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- namočit houby
- na másle a oleji osmahnout cibuli a česnek, přidat mrkev a řapíkatý celer, chvilku restovat
- zprudka opéct mleté maso, vmíchat sůl, pepř, skořici a kmín
- přilít víno, povařit, přidat rajčata a pokrájené houby
- nechat zakryté 30 - 40 minut probublávat doměkka, podle potřeby lehce podlévat
- vypnout, vmíchat část strouhaného parmazánu
.

sobota 3. ledna 2015

Losos zapečený se sýrovou krustou

Losos zapečený se sýrovou krustou podle Mary Berry


  • 600g filet z lososa
  • 125 g sýru Philadelphia 
  • 50 g parmazánu
  • 25 g strouhanky (2 zarovnané polévkové lžíce)
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá kůra z 1 citronu
  • zelená petrželka
  • sůl, pepř


Jak na to  

- jednotlivé porce lososa osolit, opepřit, potřít olivovým olejem
- položit do pekáčku na pečicí papír kůží dolů
- smíchat sýr Philadelphia s utřenými stroužky česneku a nastrouhanou kůrou z citronu, jemně osolit a opepřit
- směs natřít na jednotlivé porce
- posypat strouhaným parmazánem smíchaným se strouhankou a nasekanou petrželkou
- péct 13 - 15 minut při 200 °C
.

neděle 28. prosince 2014

Gougères

Gougères neboli sýrové jednohubky z odpalovaného těsta


  • 400 ml vody
  • 160 g másla
  • 160 g hladké mouky
  • 100 g tvrdého sýru, např. Gruyère, Ementál, Comté...
  • 4 větší vejce
  • 1  čajová lžičky soli
  • 1 čajová lžička sušeného česneku, 1/3 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • zelená petrželka

Jak na to  

- do hrnce dát vodu a máslo, osolit, začít zahřívat
- po rozpuštění másla odstavit, najednou vsypat mouku, důkladně promíchat
- vrátit na sporák, na mírném plameni okolo 4 minut za stálého míchání propařovat/odpalovat
- odstavit, po 2 - 3 minutách zapracovat postupně vejce, s posledním vmíchat nastrouhaný sýr, česnek, muškátový oříšek a nasekanou petrželku
- na pečicí papír tvořit hrudky, papír jemně pocákat vodou
- péct 10 minut při 200 °C, teplotu snížit na 180 °C, dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.

pondělí 22. prosince 2014

Vánoční cukroví - Oreo nepečené kuličky

Vánoční cukroví - Oreo nepečené kuličky neboli Oreo Truffles


Rozpis je pro 35 až 40 kuliček o průměru přibližně 2,5 centimetru.


Sušenkový základ

  • 300 g sušenek Oreo
  • 125 g sýru Philadelphia
  • 1 polévková lžíce rumu


Poleva

  • 200 g čokolády na vaření
  • 30 g 30 - 33% smetany
  • 12 g másla
  • 6 polévkových lžic vody


Na posypání

  • kokos nebo mleté oříšky nebo čokoládová rýže - nemusí být


Jak na to  

- sušenky rozdrtit, smíchat s rumem a sýrem Philadelphia
- vytvořit 35 - 40 kuliček, nechat ztuhnout v lednici
- ve vodní lázni připravit polevu; buď jen rozpustit čokoládu na vaření
- nebo polevu vylepšit: nejdříve zahřívat nalámanou čokoládu s vodou, po rozpuštění vmíchat máslo a smetanu
- po spojení dohladka odstavit, nechat lehce zchladnout
- každou kuličku napíchnout na špejli, smočit v polevě, položit na pečicí papír, ev. posypat kokosem, oříšky...
- nechat v chladu ztuhnout
.

neděle 21. prosince 2014

Hasselback potatoes - česnekové pečené brambory

Česnekové pečené brambory neboli Hasselback potatoes


Základ

  • 4 větší podlouhlé brambory typu A nebo B
  • 50 g parmazánu nebo českého sýru Gran Moravia
  • 30 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • hrubozrnná sůl


Dresink

  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • zelená petrželka nebo pažitka
  • sůl, pepř


Jak na to  

- dobře omyté brambory po 2 - 3 milimetrech příčně naříznout, propláchnout
- mezi zářezy pomazat utřeným česnekem lehce orestovaným na olivovém oleji a másle
- posypat hrubozrnnou solí, péct 60 - 80 minut na 180 °C doměkka
- posypat nastrouhaným parmazánem, dopéct cca 10 minut
- podávat s dresinkem připraveným smícháním zakysané smetany s utřeným česnekem, bylinkami, solí a pepřem
.