středa 3. září 2014

Těstoviny s bazalkovým pestem, piniovými oříšky a parmazánem

Těstoviny Pappardelle s bazalkovým pestem, piniovými oříšky a parmazánem


  • 500 g těstovin Pappardelle nebo jakýchkoli jiných
  • 3 polévkové lžíce bazalkového pesta
  • hrst piniových oříšků
  • olivový olej
  • parmazán
  • sůl, pepř


Jak na to  

- opražit piniové oříšky
- podle návodu uvařit těstoviny 
- smíchat s pestem, ochutit solí a pepřem
- na talíři polít olivovým olejem, posypat praženými piniovými oříšky a plátky parmazánu
.

pondělí 1. září 2014

Bruschetta Caprese s pestem a olivami

Bruschetta Caprese s bazalkovým pestem a olivami


Rozpis na jednu porci.

  • 1 plátek chleba - toastový, celozrnný, ale i veka...
  • 2 čajové lžičky bazalkového pesta
  • 2 - 3 olivy, malé rajče, kousek mozzarelly
  • pár kapek olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to  

- plátek opečeného chleba potřít bazalkovým pestem, přidat nakrájená rajčata, mozzarellu a olivy
- zakápnout olivovým olejem, osolit, opepřit
.

sobota 30. srpna 2014

Bruschetta s pestem a ztraceným vejcem

Bruschetta s bazalkovým pestem, ztraceným vejcem a tyrolským špekem


Rozpis na jednu porci.

  • 1 plátek chleba - může být toastový, celozrnný, ale i veka...
  • 2 čajové lžičky bazalkového pesta
  • 1 vejce
  • 1 plátek tyrolského špeku
  • 1 - 2 polévkové lžíce octa
  • pár kapek olivového oleje
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- uvařit ztracené vejce
- plátek opečeného chleba potřít bazalkovým pestem, přidat vejce a plátek tyrolského špeku
- osolit, opepřit, zakápnout olivovým olejem, ihned podávat
.

pátek 29. srpna 2014

Vepřové plátky pečené v marinádě

Vepřové plátky pečené v marinádě


Základ

  • 800 g krkovice nebo plecka nebo kýty nebo kotlety
  • 150 g cibule (1 velká)
  • sůl, pepř


Marináda

  • 125 ml světlého piva
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 1 - 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje (množství podle druhu vepřového)
  • majoránka, sladká mletá paprika
  • sůl, pepř, cukr


 Jak na to  

- smíchat ingredience na marinádu, nejdříve suché
- plátky vepřového rukou lehce naklepat, osolit a opepřit, obalit v marinádě, nechat alespoň 20 minut odležet
- posypat cibulí nakrájenou na kolečka
- péct 50 minut zakryté při 170 °C, ev. ještě přidat 5 - 10 minut bez zakrytí na zapečení
.

pondělí 18. srpna 2014

Rajčatový salát s cibulí

Sladkokyselý rajčatový salát s cibulí


  • 500 g zralých rajčat
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 - 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 - 3 polévkové lžíce octa
  • sůl, pepř


 Jak na to  

- rajčata a cibuli pokrájet
- osolit, opepřit, ochutit cukrem a octem, zalít olejem, promíchat
- před podáváním vychladit
.

čtvrtek 24. července 2014

Bazalkové pesto

Bazalkové pesto


  • 150 ml extra panenského olivového oleje plus pár čajových lžiček na dolití skleniček
  • 100 g čerstvých listů bazalky
  • 100 g parmazánu
  • 50 g sýru pecorino
  • 20 g piniových oříšků
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá čajová lžička hrubozrnné soli


 Jak na to  

- v hmoždíři utřít česnek s 1/3 soli
- přidat část opatrně opláchnutých a osušených lístků bazalky s několika zrnky soli, rozetřít najemno
- s každou další várkou bazalky přidat se solí i několik piniových oříšků, opakovat do spotřebování celého množství
- smíchat s nastrouhaným parmazánem a pecorinem
- přidat olivový olej, nandat do čistých sklenic, zalít 2 - 3 čajovými lžičkami olivového oleje
- spotřebovat do 3 - 4 dní, uchovávat v chladnu
- část pesta, která se nestihne do výše uvedené doby spotřebovat, lze zamrazit
.