čtvrtek 13. března 2014

Tiramisu s pečeným piškotem

Tiramisu s pečeným piškotem

Ivu, díky za recept!


Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.


Piškot

  • 200 ml silné kávy nebo espressa na polití hotového piškotu
  • 150 ml Amaretta nebo rumu 
  • 125 g cukru krupice (5 polévkových lžic)
  • 100 g polohrubé mouky (5 polévkových lžic)
  • 5 velkých vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (13 g)
  • kůra z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Krém - varianta bezvaječná

  • 500 g Mascarpone
  • 400 g smetany ke šlehání (minimálně 30%)
  • 150 g moučkového cukru
  • kakao na posypání


Krém - varianta vaječná

  • 500 g Mascarpone
  • 120 g cukru krupice
  • 6 vajec 
  • půlka citronu na vytření mísy
  • špetka soli
  • kakao na posypání


Jak na to  

- našlehat vejce s cukrem, spojit s moukou smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, při teplotě 180 °C péct cca 12 minut
- krém, varianta I: smíchat Mascarpone s cukrem moučkou, vmíchat do tuha ušlehanou šlehačku
- krém, varianta II: ušlehat žloutky s cukrem, spojit s Mascarpone, vmíchat do tuha ušlehaný sníh
- upečený piškot zvlhčit kávou smíchanou s Amarettem (použít celé množství)
- potřít zvolenou variantou krému
- ihned nebo až před servírováním posypat kakaovým práškem
.

čtvrtek 6. března 2014

Hovězí pečeně na česneku

Hovězí pečeně na česneku


  • 1200 g zadního hovězího masa
  • 250 g cibule (2 větší)
  • 100 g slaniny
  • 80 g másla
  • 50 g sádla nebo oleje
  • 10 stroužků česneku
  • hovězí vývar
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky


Jak na to  

- na sádle rozpustit slaninu, orestovat cibuli, přendat do pekáče
- maso zprudka opéct ze všech stran, osolit, opepřit, dát do pekáče, přidat utřený česnek
- zalít vývarem, poklást máslem
- péct 15 minut na 200 °C, pak snížit na 160 °C, dopéct doměkka
- lehce zahustit sos
.

sobota 1. března 2014

Třeboňské kapří hranolky

Třeboňské kapří hranolky a Jak kapra zbavit všech kostí

Ríšo, díky za kapra!


Základ

  • 600 g vykostěného kapřího masa
  • slunečnicový nebo olivový olej na smažení
  • citron k podávání


Marináda

  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml vody
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička mletého sušeného zázvoru (může být i čerstvý)
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli


Na obalení

  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce bramborového škrobu 
  • 1 polévková lžíce sladké papriky


Jak na to  

- vykostěného kapra nařezat na hranolky, v marinádě nechat odležet
- obalit ve směsi mouky, bramborového škrobu a papriky
- smažit ve vyšší vrstvě oleje
.

pondělí 24. února 2014

Salát z olomouckých tvarůžků

Salát z olomouckých tvarůžků


  • 300 g tvarůžků
  • 150 ml olivového oleje
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 kávová lžička bílého nebo černého mletého pepře
  • 1 kávová lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 kávové lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
  • chilli koření nebo chilli papričky podle chuti


Jak na to  

- syrečky a cibuli pokrájet, smíchat s kořením, podle chuti přidat chilli
- zalít olivovým olejem
- nechat rozležet
.

čtvrtek 20. února 2014

Řezy "Prošívaná deka"

Řezy "Prošívaná deka"


Rozpis je na klasický plech velikosti 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru písek
  • 100 ml mléka
  • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Náplň

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru krupice (4 polévkové lžíce)
  • 100 ml mléka
  • 40 g vanilkového pudinku (1 sáček)
  • 25 ml rumu (3 polévkové lžíce)
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • citronová kůra


Jak na to  

- smíchat všechny přísady na tvarohovou náplň
- našlehat vejce, olej, cukr a kakao do pěny, zředit mlékem, vmíchat mouku s práškem do pečiva
- těsto rozetřít na plech, tvarohovou náplň nanést do mřížky
- péct 25 - 30 minut při 180 °C
.

středa 19. února 2014

Bourbon kuře

Bourbon kuře - marinované kuřecí kostky


Základ

  • 1000 g kuřecích prsou
  • 2 čajové lžičky soli
  • pepř


Marináda

  • 120 g cibule (1 větší)
  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml Bourbon whisky např. Jim Beam, Wild Turkey, Four Roses, Woodford Reserve... 
  • 40 g třtinového cukru (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 8 polévkových lžic olivového oleje
  • 6 g kari koření (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • 4 větší stroužky česneku
  • 3 g sušeného zázvoru (1 vrchovatá čajová lžička)
  • na špičku nože chilli (nemusí být)


Jak na to  

- cibuli orestovat na mírném plameni, přidat česnek, lehce zkaramelizovat cukr
- vmíchat koření, sójovou omáčku a whisky
- kostky kuřecího osolit, opepřit, smíchat se studenou marinádou, zakrýt, nechat odležet
- péct 50 minut při 180 °C zakryté a cca 20 minut při zvýšené teplotě odkryté
.

úterý 18. února 2014

Profiterolky se slanou náplní

Profiterolky se slanou náplní neboli jednohubky z odpalovaného těsta plněné naslano


Odpalované těsto na Profiterolky

  • 125 ml vody
  • 75 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 2 větší vejce
  • 1/4 kávové lžičky soli


Náplň

  • 100 g Gorgonzoly
  • 100 g másla
  • 40 g nakládaných paprik
  • 25 g zelené čerstvé papriky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř


Jak na to  

- přivést k varu osolenou vodu s máslem, odstavit, vmíchat mouku
- vrátit na sporák, na mírném plameni cca 5 minut odpalovat
- do zchladlého těsta po částech zpracovat vejce
- na pečicí papír nastříkat kulaté tvary, pokropit vodou
- vložit do trouby, péct 15 minut na 200 °C a dalších cca 10 minut na 170 °C
- teplé rozříznout, po vychladnutí naplnit
.